Yerinde Dönüşümde Emsal Karar

Fethiye Uçal/Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, yıkık ve ağır hasarlı binaların yerinde dönüşüm hibe ve kredi imkânlarından faydalanabilmesi için zemin artı 4 şartının zemin artı 7 kata kadar çıkarıldığını açıklamasının ardından gözler Elazığ için emsal karara çevrildi.

Yerinde Dönüşümde Emsal Karar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz günlerde Malatya basınında yer alan yıkık ve ağır hasarlı binaların yerinde dönüşüm hibe ve kredi imkanlarından faydalanabilmesi için zemin artı 4 kat şartının zemin artı 7 kata kadar çıkarılacağı haberi gündeme bomba gibi düştü.

Kentsel dönüşümde son günlerde atılan ciddi adımlar ve yeni yasa hazırlıklarıyla birlikte umutlanan vatandaşlar,  yerinde dönüşüm uygulamasında en büyük engel olarak görülen kat sınırının düşük olmasını görüyorlardı. 

MALATYA LOBİSİNİN ZAFERİ

Malatya’nın yerinde dönüşümle bir an önce ayağa kalkması için 4+1 sınırlandırmasının 6+1’e çıkartılması için mücadele eden siyasiler, STK’lar ve vatandaşlar, sonunda taleplerine ulaştılar. 

Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel’in açıklaması ise bu sorunun karşısında depremzedelere büyük bir sevinç yaşattı.

FİDANEL: “MÜJDEYİ ALDIK”

Başkan Fidanel, konuyla ilgili açıklamasında ise kesin konuşmuş ve vatandaşların başvuru yapabileceğini şu sözlerle ifade etmişti: “Yerelde yapmış olduğumuz tüm toplantılarda da konuyu dile getirdik. Mimarlar Odamızın talebi doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi, Milletvekilleri ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün girişimleriyle Malatya’ya nefes olacak hibe ve kredi desteğinin zemin artı 7 kata kadar artırıldığının müjdesini almış bulunuyoruz. Vatandaşlarımız projelerini hızlıca çizdirip ilgili belediyeden ruhsatını alarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurularını yapabilirler. Belediyelerin belirlediği maksimum kat sınırı olduğu için Malatya’da zemin artı 6 kata kadar bu destek verilecek. Toplam bağımsız bölümün sığdırılması anlamında herhangi bir engel kalmadı.”

Yerinde Dönüşümde Emsal Karar

KARAR TÜM DEPREM BÖLGELERİNE EMSAL OLACAK

Bu müjde niteliğindeki açıklamanın ardından Elazığ kamuoyunda bazı tepkiler gündeme geldi. Fidanel’in açıklamaları her ne kadar sadece Malatya’yı kapsıyormuş gibi anlaşılsa da Elazığ Mimarlar Odası Başkanı Kazım Sanaç, Hakimiyet’e yaptığı açıklamada konuya açıklık getirdi. Başkan Sanaç, Malatya Mimarlar Odası Başkan Yunus Emre Fidanel ile görüştüğünü yerinde dönüşümde kat artırım uygulamasının depremden etkilenen tüm illeri kapsadığını söyledi.

“SADECE MALATYA FAYDALANACAK GİBİ BİR ALGI OLDU”

Elazığ Mimarlar Odası Başkanı Kazım Sanaç, çıkan bu haberin müjde niteliğinde bir haber olduğunu belirterek: “Malatya Mimarlar Odası Başkanı Sayın Yunus Emre Fidanel ile görüştüm. Bu karar Türkiye genelinde bütün deprem illerini kapsıyor. Elazığ da dahil. Uygulama, Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Bey'in girişimleri ile yapıldığı için sadece Malatya gibi bir algı oldu. Bu durum sadece Malatya'ya özel bir durum değil. Sayın Fidanel ile bizzat kendim konuştum.” şeklinde konuştu. 

Yerinde Dönüşümde Emsal Karar

“KONU RESMİYET KAZANMADI”

Başkan Sanaç, kararın müjde niteliğinde olabileceğini ancak şu anda kesinlik kazanmadığını belirterek açıklamasını şu bilgilerle sürdürdü: “Şu an muallakta olan yerinde dönüşüm ile ilgili yakın zamanda bakanlık yetkilileri ile bir görüşmemiz olacak. Malatya'da da şu an resmi bir yazısı gelmedi. Bu konuda kanun taslağı var, konuşuluyor ama henüz daha il müdürlüklerinde tebliği yok.”

Yerinde Dönüşümde Emsal Karar

“ELAZIĞ’IN DA FAYDALANMASI LAZIM”

Elazığ Mimarlar Odası Başkanı Kazım Sanaç, uygulamadan Elazığ’ın da faydalanması gerektiğini belirterek: “Elazığ ve Malatya il müdürlüklerine tebliğ gelmediği için bu konudaki açıklamaların biraz erken olduğunu düşünüyorum. Belki Malatya depremden biraz fazla etkilendiği için insanları bilgilendirmek amaçlı bir bilgilendirme yapılmış olabilir ancak şu an il müdürlüğüne yansımış olan bir yazı yok. 10 il ile birlikte Elazığ’da depremden hasar aldı ancak biz sonradan Afet Bölgesi Kapsamına alındık. Elazığ da bu uygulamadan faydalanmalı. Bu açıklama bizim yaptığımız bir açıklama değil, devletin açıklaması. En önemlisi Çevre Şehircilik İl Müdürlüklerine maalesef şu an için gelen herhangi uygulama yok. Ülkenin ekonomik ve finans durumundan dolayı sanırım yılbaşından sonraya kalabilir bu benim düşüncem” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

SİYASET VE BÜROKRASİ TEMKİNLİ OLMALI

Başkan Sanaç’ın da açıklamasında vurguladığı gibi Elazığ depremden ciddi bir şekilde etkilenmesine rağmen 10 ilin ardından sonradan Afet Bölgesi ilan edilmiş ve bu süreç oldukça sancılı geçmişti. 

Gündeme gelen bu konular ve kamuoyunun da talepleri dikkate alınarak Elazığ siyasetinin ve bürokrasinin temkinli olmasında fayda görülüyor. Bakanlık düzeyinde erken yapılacak görüşmeler, atılacak adımlar ve açıklamalar hem sorunun önüne geçebilir hem de Elazığ’ın her zaman olduğu gibi önemli bir uygulamaya tepki ve kargaşa ile dahil sonradan edilmesinin faturasının yine siyasete mal olması ve “Sahipsiz Elazığ” söylemleri yeniden gündeme gelmesi önlenebilir. 

KAT SAYISI ARTIRILMAZSA DÖNÜŞÜM ZOR

Geçtiğimiz günlerde Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Elazığ’ın yerinde dönüşüme başlaması ve hızla sonuçlandırması için çok önemli teklifleri Bakan Özhaseki’ye sunmuş ve 5 kat sınırlamasının dönüşümün önünde engel olacağını belirtmişti. 

Hakimiyet olarak bu sorunu “Dumandağ’ın Haklı Talebi” başlıklı yazımızda “Şehrin yerinde dönüşmesi ve bunun vatandaşı maddi açıdan zora sokup, yapılaşmaya engel teşkil etmemek için imar iyileştirmesi şart. 4+1 kat imarı ile 41 sene de geçse bu evler yapılmaz, yapılamaz. Hiçbir hak sahibi yapılaşma için talep edilen 600-700 bin TL’yi veremez. Bunun için tek çözüm imar düzenlemesi. Bu konuda yerel yönetimlerin çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Umarız bu çalışmalar hızlanır ve ete kemiğe bürünerek vatandaşlara sunulur” diyerek gündeme taşımıştık. 

Tüm kamuoyu da yerinde dönüşümün 5 kat sınırlaması ile sağlıklı ve hızlı bir şekilde yapılamayacağı konusunda ortak görüşte birleşmiş durumda.