Hani Ticari Alışveriş Yoktu?

 İsrail ile ticari alışverişin kesilip kesilmediğine yönelik uzun süre siyasi parti liderleri ile İslami duyarlılığa sahip STK'ların dile getirip iktidar kanadının yalanladığı konuda nihayet son adım atıldı.

Hani Ticari Alışveriş Yoktu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları tüm şiddetiyle devam ederken, Türkiye'den ses getirecek bir adım geldi ve Türkiye dünden itibaren İsrail'e ihracatı ve İsrail'den tüm ithalatı durdurdu.

Haber sonrası İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail ile anlaşmaları bozduğunu söyledi. Katz, İsrail'in yerel üretime ve diğer ülkelerden ithalata odaklanarak ticari alternatifler yaratmak için çalışacağını söyledi.

Bu gelişme de ortaya çıkardı ki Türkiye İsrail ile daha düne kadar ticari alışverişlerini devam ettirmiş. Ve yine bu durum ortaya çıkardı ki başta Fatih Erbakan olmak üzere diğer muhalif siyasi parti liderleri ile İslami hassasiyete sahip vakıf ve derneklerin tezleri doğru çıktı.

İktidar birçok konuda olduğu gibi İsrail ile ticari alışverişin kesilmesi sürecini de iyi yönetemedi. Aylarca inkâr ve ret etmesine rağmen önce kısıtlama son olarak da tümüyle yasaklama kararı, bu süreçte İsrail ile ticari alışverişin yapıldığının da itirafı oldu.

Muhalefeti ilk günden dinleyebilseydi ya da Filistin konusundaki söylemleri ve eylemleri vicdani bir düzlemde seyredebilseydi, 31 Mart seçim sonuçlarını da etki eden böylesi bir ricat yaşanmazdı.

Ak Parti, birçok konuda süreçleri daha şeffaf yönetebilse ve kamuoyu vicdanını baz alsa bugün birçok zararını gördüğü konuma da düşmemiş olur.

Erdoğan’ın danışmanları her konuda olduğu gibi İsrail ile ticari alışveriş konusundaki süreci de  ne yazık ki iyi yönetemediler.