Elazığ Sevdalısı: Prof. Dr. Mustafa Temizer

Başak MERAL GÜNDÜZ/Elazığ sevdalısı Prof. Dr. Mustafa Temizer'i ölümünün 24.yılında kızı Prof. Dr. Sema Temizer Ozan'dan dinledik.

Elazığ Sevdalısı: Prof. Dr. Mustafa Temizer

1967 SENESİNDE ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NE BAĞLI OLARAK ELAZIĞ VETERİNER FAKÜLTESİ KURMA İŞLERİNE BAŞLAMIŞ 1970 YILINDA BU FAKÜLTENİN DEKANLIĞINA GETİRİLMİŞTİR
Prof.Dr.Sema Temizer Ozan,”Mustafa Temizer 1923 yılında ELAZIĞ / Harput’ta doğmuş,  Gamber Çavuşoğulları’ndan Hacı Mehmet Temizer’in oğludur. Annesi Hacı Ahmet Kaya’nın kızı Güllü hanımdır.

1929 yılında Harput’ta Osmanlıca yazı öğrenimine başlamıştır. İlk, orta, lise öğreniminin Elazığ tamamlamıştır  (1941). 1942 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesine girmiş, 1947 yılında aynı fakülteden mezun olmuş daha sonra Elazığ Veteriner İşleri Müdürlüğüne Veteriner Hekim olarak atanmıştır.1948 yılında Vatani görevini yedek subay olarak Sarıkamış Suvari Tümeni’nde yapmış ve Ankara Tarım Bakanlığı Bakteriyoloji Enstitüsüne  Asistan olarak atanmıştır.
1949 yılında A. Ü. Veteriner Fakültesi Cerrahi Kürsüsünde asistan olarak üniversite yaşamına adımını atmış, 1954’de D. V. M. Ph. D’sini bitirmiş, 1961’de Doç. Dr. , 1967’de Prof. Dr. ünvanlarını almıştır.

1967 senesinde Ankara Üniversitesi’ne bağlı olarak Elazığ Veteriner Fakültesi kurma işlerine başlamış ve 1970’de çok kısıtlı imkanlarla kurduğu bu fakültenin seçimle Dekanlığına getirilmiştir.Bu fakültenin mevcut sorunlarını giderirken bir taraftan da ileride adını vereceğimiz FIRAT ÜNİVERSİTESİ’ nin gerekli plan, program ve proje işlerinin teminine yönelik hizmetlere girişmiştir.1971 yılında Fırat Üniversitesini Kurma ve Geliştirme Başkanlığına seçimle getirilmiştir.Bu komite içerisinde eski bir bakan, eski bir rektör, üç profesör, yine son dönemlerde bakanlık yapmış bir D.P.T. uzmanı olup ve daha birçok değerli elemen ile birlikte Fırat Üniversitesinin bugüne kadar gelmesinde büyük bir özveri ile çalışmışlardır. Temizer hoca, hizmeti geçenleri de daima minnet ve şükran ile anmayı bu vesile ile bir görev bilmiştir”dedi.

1975 YILINDA FIRAT ÜNİVERSİTESİ KANUNU’NU  BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NDEN ÇIKARTARAK FEN,EDEBİYAT FAKÜLTELERİNİ DE AÇARAK FIRAT ÜNİVERSİTESİNİ KURMUŞTUR
Prof.Dr.Sema Temizer Ozan,”1975 yılında Fırat Üniversitesi Kanununu Millet  Meclisinden çıkartarak Fen, Edebiyat Fakültelerini de açarak Veteriner Fakültesi ile birlikte FIRAT ÜNİVERSİTESİ’Nİ kurmuştur ve seçimle aynı üniversitenin  Rektörlüğüne getirilmiştir.  Bu göreve bir ikinci seçim ile 7 yıl devam eden Rektörlük hizmetini büyük bir başarı ile yürütmüştür. Bu arada Üniversitemizin  her yönde gelişmesine, yatırımların hızlandırılmasına, bilimsel ve teknik açıdan öğretim üye ve yardımcılarının teminine yönelik hizmetlere sonsuz bir aşk ve çaba ile girişerek olumlu gelişmelere vesile olmuştur.

Ülke çapında Balıkçılık Yüksek Okuları’nın açılmasına önayak olmuştur. Elazığ’da da Fırat Üniversitesi içinde bir “Balıkçılık Ve Su Ürünleri Yüksek Okulunu”kurmuştur. Bu yüksek okul da  “SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ’NE  dönüşmüştür.Balıkçılık Araştırma İstasyonlarını; Cip Köyü ve Hazar Gölü kıyısında “Üniversite Kampı” içinde açmıştır.Bilahare “TIP FAKÜLTESİ” kurma kararının ve gerekli kanunlarını da çıkartmıştır.Üniversitemiz içerisinde; Veteriner,Fen,Edebiyat,Tıp Fakültelerini,Balıkçılık Tesisleri,Hazar Gölü Tesisleri Mediko-Sosyal,Rektörlük,Araştırma ve Uygulama Çiftliği,300 civarında Konut Plan Ve Projeleri,Sağlık,Fen Ve Sosyal Araştırma Enstitüleri açılması ve kampüs içinde diğer yatırımların gerçekleşmesi  için çalışmıştır. 

Zamanında Üniversitemiz bünyesinde, Kesik Köprü yöresinde Tarım ve Hayvancılıkla ilgili büyük çapta araştırma, uygulama ve üretime yönelik plan ve programları gerçekleştirmiştir.Temizer Hocanın gayesi çok eski bir kültür merkezi olan Elazığ-Harput’da 20-25 000 kişilik, hatta daha fazla kapasitede memleket kalkınmasında gerçek hizmet edecek birimleri açmak milli birlik ve beraberlik içerisinde Atatürk İlkeleri’ne  sıkı sıkıya bağlı aydınlar yetiştirmektir. Bu maksatla da üniversitemiz bünyesinde 27 adet fakülte ve yülsekokulu, yakın zaman içinde gerçekleştirebilecek bir projeksiyon hazırlatmıştır. Üniversitemiz içinde araştırmaları ve yayınları yapmak üzere;Sağlık,Fen ve Sosyal Araştırma Enstitüleri ile Matbaa’yı kurmuştur.Üniversite içerisine ibadetle ilgili bir “Cami Projesi” geliştirilmiş ve cami de profesörlerin vaaz vermesi, bilgili, kültürlü akademik kariyerli insanların din hizmetleri vermesi amaçlanmıştır.Parolası daima yobazlığa hayır, güzelliğe birlik ve bereberliğe evet olmuştur.

1955-1956 yıllarında Amerika’da, 1964 ‘te Almanya’da kalmıştır. Ayrıca iki kez Amerika’ya, birçok kez Avrupa ülkelerine bir kez İsrail’e, Suudi Arabistan’a ve Rusya’ya gitmiştir.Rektörlük görevini müteakiben 1982 yılında çıkarılan 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu ile birlikte kuruluşunu gerçekleştirdiği Veteriner Fakültesi Dekanlığına atanmışdır. Bu dönemde kendisine getirilen Elazığ Belediye Başkan Adaylığı teklifini kabul ederek seçimlere girmiş ve 35 000 gibi büyük bir oy alarak toplumun büyük bir kısmının desteğinide alarak 1984 yılı Mart Ayında “Elazığ Belediye Başkanı”seçilmiştir.Beş yıl süren Belediye Başkanlığı döneminde;16500 konutluk “Doğu Kent Projesi” ile çok sayıda dükkân, okul, merkezi ısıtma sistemi, spor sahaları halkın hizmetine sunulmuştur.

Şehir merkezinde “350 km Kanalizasyon”yapılmış buna ek olarak aldığı 4,5 milyarlık yardımlarla bu konuda çalışmalarına devam etmiştir.400 km uzunluğunda “Su Şebekesi”yeniden değiştirilerek yapılmıştır.Şehir içinde çeşitli yerlerde 25000 m³ lük  “Su Depoları” yaptırılmıştır.Elazığ içme suyu için 100 milyarlık “Hatun Köy Projesi  ihale edilmiş ve bitirilmiştir.32 milyarlık acil “İçme  Su Projesi” ihale edilmiş ve bitirilmiştir.Elazığ için büyük bir  “Arıtma  Projesi”(20 milyarlık) yapımı bitirilmiştir. Şehirlerarası gayet modern bir “Otobüs Terminali”hizmete sokulmuştur. 150.000 kapasiteli bir “Ekmek Fabrikası”hizmete sokulmuştur.Şehir için çok önemli olan bir “Kum,Çakıl Eleme Anonim Şirketi”kurulmuş ve hizmete başlamıştır.Amaç “Beton Santralleri”hizmete sunularak daha sağlıklı yapıların yapılması amaçlanmıştır”dedi.

KARAÇALI İÇME SUYU PROJESİ GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR
Temizer Ozan,”Karaçalı İçme Suyu Projesi  gerçekleştirilmiş halkımızın daha kaliteli su ihtiyacı giderilmiş ve belediyemize de bir gelir kaynağı sağlanmıştır.Elazığ Kültür Fuarı, El Sanatları, Eğitim merkezi projesi konkurla yaptırılmış yeri tesbit edilmiş, olabilirlik projesi hazırlatılmış ne yazık ki temeli atılamamıştır. Oysaki Elazığ için fevkalade önemli bir projedir. Bunun gerçekleşmesini hep dilemiştir.ELAZIĞ-HARPUT imar planı yeniden yaptırılmıştır.Elazığ ve özellikle Harput’da çok geniş çapta ağaçlandırma gerçekleştirilmiştir.Şehrin çeşitli yerlerinde yer altı su depoları yaptırılmış. Bununla yeşil alanların, caddelerin yazın sulamalarını yapmışlardır.Hazar Gölü kıyısında 500 dönümlük arazide “Halk Plajı” yaptırılmış, alt yapısı ile birlikte 30 adet konut oturma alanları yaptırılarak hizmete sokulmuştur. Çok güçlü ve modern bir “Asfalt Şantiyesi  yaptırılmış ve hizmete konulmuştur.Şehir merkezinde 3 dönümlük bir alanda büyük bir “Otopark”yaptırılmış ve hizmete sokulmuştur.Şehir merkezinde,  Belediye teknik personeli için 36 hanelik “Sosyal konut,düğün salonu,süper market,kantin ve kafeterya  yaptırılarak hizmete açılmıştır.Elazığ ve Harput’da pek çok adet “Çeşme,WC yaptırılarak hizmete sokulmuştur.Harput’da çok modern “ Dabakhane Şifalı Su”tesisleri yaptırılmıştır.Harput’da turistik amaçlı üç yıldızlı bir otel projesi yaptırılmış, ne yazık ki parasızlıktan hizmete sokulamamıştır.Elazığ’da çok modern, bir  “Belediye Sarayı Projesi “ yaptırılmıştır. Belediyemizi çok güçlü ve modern bir “Makina Parkı’na “kavuşturulmuştur. Belediye yeni bir “Hızır Servisi’ne” kavuşturulmuştur.Şehirde geniş çapta bir “İletişim Şebekesi”kurulmuştur.

Belediye Halk Otobüsleri çoğaltılmıştır. Şehir içinde ve Harput’da 40 adet “Otobüs Durağı”yaptırılmıştır.

Şehir içinde 2,5 km uzunluğunda ve içinde pis su akan Azgın Dere tunalize edilerek kapatılmıştır.Eski sebze halinde 25 adet dükkan yaptırılmıştır.Yeni sebze hali daha modern ve fonksiyonel hale getirilmiştir.Şehirin 7 km dışında yeni bir çöp deposu alanı yaptırılmış, bu amaçla da bir “Çöp Yakma ve Değerlendirme Projesi” yaptırılmıştır.Yeni yaptırdığı İmar Planı uygulaması için geniş çapta bir sulandırma işlemine girişilmiş ve belediyeye asgari 500 milyarlık bir arazi sağlanmıştır”dedi.

BELEDİYE ŞEHİR TİYATROSU KURULMUŞTUR
Prof.Dr.Sema Temizer Ozan,”Elazığ içinde bir cami yıktırılmış yerine daha geniş çapta 55 dükkanlı, soğuk hava depolu modern, görkemli bir cami “Saray Camii”yaptırılmıştır.Harput Kayabaşında yıkılan bir camii “Alaca Mescit” minaresi ile onarılarak yeniden hizmete açılmıştır.Harput’ da modern bir park “Ulu Cami Parkı”yaptırılarak hizmete açılmıştır.Harput Fatihi Çubuk Beyin bir büstü yaptırılarak Ulu Camii Parkına konulmuştur.Belediye Binasının önünde yeni bir balıklı havuz “Dilek Parkı”yapılmış ayrıca şehir merkezinde  “Ata Park”revize edilerek tekrar hizmete açılmıştır.Şehir içinde 15 adet kavşak yaptırılmış, bunlar sinyalize ettirilmiş, yeşillendirilmiş ve özellikle daha 99 adete varan kalıcı yararlı hizmetler yapılmıştır.Bunlara ilaveten ilimizde, Anadolu Lisesi, Polis Okulu, Coca Cola, Pepsi Cola gibi kurumların açılmasında, Çayda Çıra Gazetesi’nin çıkarılmasında  üç kez Harput Şenliği Festivali yapılmasında, İstanbul, Kars Veteriner  Fakültelerinin kurulmalarında İnönü Üniversitesinin ilk yıllarında öğretim elemanlarınca desteklenmelerinde gerçekten inanarak ve severek emek vermiştir.Belediye Başkanlığından sonra emekliye ayrılan  Prof. Dr. Mustafa Temizer bu dönem içerisinde, bilimsel ve sosyal içerikli yurt dışı ve yurt içi birçok dernek ve kuruluşta başkanlık ve üyeliklerinde  görevalmış ve bu süreçte de Elazığ’a birçok yatırım gerçekleştirmiştir.Bilimsel hayatında;Anesteziyoloji, Ortopedi ve Cerrahi Bilim Dallarında yedi adet Ders Kitabı, 40 civarında bilimsel yayınları vardır.Evli 3 çocuk ve altı torun sahibidir. Yukarıda ömrünü ve ideallerini memleketi ve çok sevdiği Elazığ’a adayan gördüğüm en içten, dürüst, halkla bütünleşmeyi bilen, vizyon sahibi, yerinde ve ani kararlar verme yeteneği yüksek olan, başta Fırat Üniversitesi gibi bugün mevcudu yetmişbini aşan akademisyen, öğrenci, memuru ve muhteşem kampüsü ile doğuda güneş gibi parlayan bir üniversitenin kuruluşuna gönül veren ve gerçekleştiren, ayrıca Elazığ Belediye Başkanlığı döneminde de hiçbir başkanın kolay kolay göze alamayacağı başta alt yapı kanalizasyon projeleri yaptırıp ve daha onlarcasını da  hayata geçirmiş olan çok  kıymetli   Prof. Dr. Mustafa Temizer 06.05.1998 tarihinde hakkın rahmetine kavuşmuş ve çok sevdiği Elazığ / Harput’ da eşi Firdevs Suna Temizer ile yatmaktadır. Kendisiyle daima onur ve gurur duyduğum ve idolüm olan rahmetli babam Prof. Dr. Mustafa Temizer’i vefatının 24. yıldönümünde  rahmetle, minnetle, şükran ve özlemle anıyorum”dedi.
 

Elazığ Sevdalısı: Prof. Dr. Mustafa Temizer
Elazığ Sevdalısı: Prof. Dr. Mustafa Temizer
Elazığ Sevdalısı: Prof. Dr. Mustafa Temizer