Elazığ'da Esnafa 3. Deprem

Elazığ'da 23 Ocak 2020 ve 6 Şubat 2023 yıllarında meydana gelen depremlerinin ardından destek amacıyla kredi verilen esnaflar için adeta deprem niteliğinde bir düzenleme yapıldı.

Elazığ'da Esnafa 3. Deprem

Son yıllarda depremler ve pandemiyle sarsılan Elazığ esnafının sıkıntıları bitmek bilmiyor. Depremlerle sarsılan Elazığ esnafı bu kez kredi faiz oranıyla sarsıldı. Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile kredi kullanan esnafların kullanmış oldukları kredilerin faizleri şok bir kararla artırıldı. Depremden etkilenen 6 il bu düzenlemeden muaf tutulurken Elazığ dahil edilmedi.

Esnafların ortağı oldukları Kredi Kefalet Kooperatiflerinden önceden çektikleri ve kullandıkları kredilere yeni faiz oranları uygulandı. Yüzde 7,5 faiz ile kredi kullanan esnafların yeni faiz oranı yüzde 17 olurken; yüzde 25 faiz ile kredi çeken esnaf ödemelerini bunda sonra yüzde 29 faizle yapacak.

Buna göre;

%7,5 ile Kredi Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %17

%8,5 ile Kredi Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %18

%9,5 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %21 olarak güncellendi.

EVSEN: "BU DÜZENLEME ÖLDÜRÜCÜ BİR DARBEDİR"

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Ferhat Evsen, şok düzenlemeye tepki göstererek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Esnafımız bugün aldığı bir haberle büyük bir moral bozukluğu yaşadı. Son yıllarda büyük depremler yaşayan Elazığ’da gerçekten önemli destekler verildi. Esnaf da bu can suyunu kullandı ancak bugün alınan bir kararla krediler güncel faiz oranlarına göre düzenlendi. 6 şehir bu düzenlemeden muaf tutuldu ancak Elazığ dahil edilmedi. Depremi yaşayan 6 ille beraber Elazığ’ın da bu kapsama alınmasını istiyoruz. Bu düzenleme Elazığ’da esnafın ruhuna Fatiha okumak demektir. Esnaf bu şekilde ayakta duramaz. Siyasilerimize sesleniyoruz, Elazığ’da esnaf bugün sahipsiz kalmıştır. İnşallah bu haksızlığın önüne geçilir. Elazığ büyük depremler yaşadı bir de faiz depremi yaşamak istemiyoruz. Elazığ esnafı tüm yetkililerden bu müjdeyi bekliyoruz. Depremler nedeniyle Elazığ’da 38 bin konut, 4-5 bin işyeri yıkıldı. Can kaybı olmaması depremi yaşamadığımız anlamına gelmez. Bu faiz düzenlemesi öldürücü bir darbedir. Yetkililerden gerekli müjdeyi bekliyoruz.