Türkoğlu: Ankara'da Elazığ İçin Hazırız, Yeter Ki Talep Gelsin

Elazığlı hemşehrimiz Ahmet Talha Türkoğlu Hakimiyet Haber'e özel açıklamalarda bulundu.

Türkoğlu: Ankara'da Elazığ İçin Hazırız, Yeter Ki Talep Gelsin

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdür Yardımcısı Elazığlı hemşehrimiz Ahmet Talha Türkoğlu Hakimiyet Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

Daha önce bulunduğu birçok önemli makamda Elazığ için çalışıp, didinen, memleketi için elinden geleni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini belirten Ahmet Talha Türkoğlu Elazığ’a yatırım yapılması gerektiğini belirtti.

İşte Ahmet Talha Türkoğlu’nun sorularımıza verdiği yanıtlar:

“ELAZIĞ’DA İLÇELERİMİZDE DE KÖYLERİMİZDE DE DEPREMLE İLGİLİ HERHANGİ BİR SIKINTIMIZ KALMADI”

Sayın Müdürüm, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde 24 Ocak ve 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerin izleri siliniyor. Özellikle 24 Ocak depremi sonrası Elazığ adeta yeniden inşa edildi bu konuyla ilgili neler söylersiniz?

“Öncelikle Kahramanmaraş depremleri başta olmak üzere herkese geçmiş olsun diyerek başlamak istiyorum. Şehircilik anlamında bizim Elazığ’da çok büyük bir eksiğimiz kalmadı aslında. Sadece yeni kurulmuş olan yerleşim birimlerinde ulaşım ve altyapı noktasında yerel yönetimlerle alakalı belki bir eksiğimiz vardır -ki Elazığ’a gelip gittiğimizde bu eksiklikleri görüyoruz, vatandaşlarla konuştuğumuzda konutlarla ilgili bir sıkıntı ve şikayetle karşılaşmadık. Genellikle Allah razı olsun diyorlar ama ulaşım noktasında şehrin belli bir yerinden başka bir kısmına örneğin; Yemişlik’ten hastaneler bölgesine gidişlerde eksikliklerimiz vardı. Bunlar da bizim Bakanlık olarak yerel yönetimlerden istifade ederek ilgilendiğimiz konulardır. Belediyemiz de bu konuyla alakalı dikkatli ve hızlı bir şekilde çalışıyor. Biz kısmı çözüldü kalan kısmın da kısa sürede çözüleceğine inanıyorum.

Bizim özellikle Mustafapaşa, Rüstempaşa gibi mahallelerimizde apartmanlarımız aile apartmanlarıydı. Yani vatandaş köyünden arazi satıp aynı apartmandan ev alıp ailesiyle, akrabalarıyla aynı binada oturuyordu. Bu gibi aile düzenlerinden biraz dağılmalar oldu. Nihayetinde kura usulü kullanıldı ve hızlı bir şekilde bitirebilmek adına bazı ihmaller ve yerleştirme konusunda dağılmalar yaşandı maalesef. Bu gibi aksaklıkların dışında şu anda Elazığ’da ilçelerimizde de köylerimizde de depremle ilgili herhangi bir sıkıntımız kalmadı. Sadece 1400 tane hak sahipliği itiraz süreci devam ediyor. Onlarla ilgili Bakanlığımızın çalışmaları var, neticelendiğinde Bakanlığımız ve ilgili makamlar tarafından vatandaşlara duyurulur.”

“ELAZIĞ NİTELİKLİ GÖÇ VERİP NİTELİKSİZ GÖÇ ALAN BİR ŞEHİR HALİNE GELDİ”

Olan Tarıma Dayalı Hayvan İhtisas OSB, tekstil fabrikaların, biyogaz tesisi, çeşitli madencilik faaliyetlerin kuruluşu için gerekli olan ÇED raporlarını ve çevre izinleri gibi konularda gece gündüz demeden uğraştığınızı ve sonuç aldığınızı biliyoruz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

“Elazığ nitelikli göç verip niteliksiz göç alan bir şehir haline geldi maalesef. Dolayısıyla insan gücüyle istihdama dayalı yatırımların olması gerekiyor. Bu noktada tarıma dayalı OSB’lerde, Elazığ’da Uluova Kuzova Bölgesi, Kovancılar ovalarında sulama problemleri de var arazilerle ilgili. Ciddi tarımların yapıldığı bir ildik biz. Tarıma Dayalı OSB’deki maksadımız hayvan yemini üretecek arazilerin de değerlendirilmesi. Tabi şu anda bildiğimiz kadarıyla DSİ Genel Müdürlüğümüz de sulamayla ilgili çalışmaları başlattı. Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgemiz 10 bin başlı bir yerleşim. Bu 10 bin baş hayvanın yemlerinin de Elazığ’da üretilmesi gerekiyor. Bu ciddi bir istihdamdır. Bunun yanı sıra Elazığ’da çok ciddi mermer sahalarımız var. Bunların işlenmiş mermer tesisleri kurulursa şehirdeki istihdam sorunuyla alakalı ilin katma değerine değer katacaktır. Bu gibi yatırımların Elazığ’da olmasını, yatırımcılarımızın bu noktada kamu kurum ve kuruluşlarda önlerine çıkabilecek sıkıntılarda kendileriyle beraber oluruz, sorunlarının çözümüne ön ayak oluruz. Elazığlı olmam hasebiyle memleketim için ayrı bir hassasiyetim var. Bütün şehirler için hassasım elbette ancak Elazığ şahsım için çok önemli.

Elazığ’da turizme dayalı bir yapılaşma olabilir. Malumunuz, Elazığ’da artık termal su mevcut, termal turizm canlanabilir. Sivrice ilçemizde de termal su bulunmuştu ancak 2020 Sivrice depreminde kaynağı maalesef kayboldu. Bu kaynağın araştırmaları yapılırsa, Sivrice’mizde su kenarında termal tesisler de yapılabilir. Bu konularda yatırımcılarımızın önünü açabilme adına çalışmalar yapacağımızı söylüyoruz.”

“ELAZIĞ NEDEN TEKSTİL KENTİ OLMASIN?”

Sayın Müdürüm Elazığ’ın daha çok gelişmesi ve kalkınması adına Ankara’daki bürokratlarımıza ve iş insanlarına, sanayicilerimize büyük görevler düşüyor. Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

“İlimizin Valisi, Ticaret Odası, Belediye Başkanlarımız, Milletvekillerimiz, iş insanlarını toplayıp Ticaret Odasının öncülüğünde fizibilite raporlarını çıkarıp bu şehre bu yatırım yapılırsa istihdam artar. Örneğin OSB’de yer tahsisleri yapılırsa nasıl yapılır, gibi toplantılar yapılabilir. Geçmiş yıllarda yapılmıştı. Yeniden yapılabilir. Çünkü Ticaret ve Sanayi Odamızda bunların fizibilitelerinin olduğunu düşünüyorum. Bir dönem vardı, eminim hala duruyordur. Tozlu rafların tekrar karıştırılmasında fayda var. Yatırımcılarımızı memlekete yatırım için davet etmemiz lazım.”

“AÇIK ÇAĞRIDA BULUNUYORUM, ONLAR İÇİN ÖN AYAK OLMAYA HAZIRIM”

“Yanı başımızda Malatya Hakikaten çok kısa bir sürede sanayi kenti oldu. Elazığ’da özellikle son zamanlarda tekstille ilgili yatırımlar artmaya başladı. Elazığ neden tekstil kenti olmasın? Bütün potansiyeli var, çalışacak insan gücü var. Zaten birçok fabrika artık otomasyon sistemiyle işliyor. Aşırı bir insan gücüne de ihtiyaç kalmıyor. Otomasyonlarla desteklenmiş bir tekstil kenti olabiliriz. Bu potansiyelleri taşıyan bir iliz. O yüzden bunların canlanması için, sadece bürokrasi değil, ilin önde gelenlerinin de bu davete icabet etmesi gerekiyor. Eminim ki Milletvekillerimiz bu yatırımları yapacak kişileri gece gündüz demeden mum ışığıyla arıyorlardır. Ama bunu biraz daha yüksek sesle duyurmaları lazım. Ben bu noktada yatırım yapmak isteyip de ‘acaba Bakanlıktan izinleri nasıl alırız?’ şeklinde düşünen kişiler varsa onların kaygılarını gidermek için kendi adıma ne gerekiyorsa yapacağımı belirtmek istiyorum. Açık çağrıda bulunuyorum, onlar için ön ayak olmaya hazırım.”

“ELAZIĞ’A DEVLET DEMİR YOLLARI TARAFINDAN BİR LOJİSTİK ÜSSÜN YAPILMASI GEREKİR”

Sayın Genel Müdürüm, Elazığ’ı Türkiye Yüzyılına hazırlamak için neler yapılabilir? Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

“Bahsettiğim istihdamların olması, Elazığ’ın katma değerinin artması, Elazığ’da bir lojistik üstünün kurulması, Pertek Köprüsünün yapılması…

Pertek Köprüsü dediğimiz Trabzon Limanıyla İskenderun Limanını birbirine bağlayacak bir yol. Ticarette bir güzergah haline dönüşmesi gerekiyor. Bu noktada gayretlerin sarf edilmesi gerekiyor. Bildiğim kadarıyla Pertek Köprüsü için proje çalışmaları başladı. Bu çok önemli bir yatırım Elazığ için.

Elazığ’da biz hava alanı değil, hava limanıyız. Oradaki gümrüğün daha bir işlevsel hale gelmesi lazım, yurt dışı uçuşlarının sağlandığı bir şehir olmamız gerekiyor. Yatırımcı bugün gideceği yere en kolay nasıl ulaşabileceğini, ham maddeyi en kolay nasıl götürebileceğini ya da ürettiği ürünü oradan kolaylıkla nasıl çıkarabileceğini düşünür. Bu noktada Elazığ’a Devlet Demir Yolları tarafından bir lojistik üssün yapılması gerekir. Bu gibi yatırımlar olursa Elazığ’da müteşebbis muhakkak bulunur çünkü öz kaynaklara yakın hatta çoğuna sahip bir şehiriz.”