Siyasette Sıcak Günler

Yeni anayasa, reformlar, fezleke tartışmaları ve ekonominin kısmen düzelmesinin ardından yapılacak bir erken seçim ya da iki yıl sonra 2023 Haziran ayında yapılacak seçimler için partilerin genel merkezleri yeni ittifak arayışlarını sürdürürken il teşkilatları da milletvekilliği için teklif götürülecek isimler üzerinde çalışıyorlar.

Siyasette Sıcak Günler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni anayasa çalışmaları, yargı ve ekonomik reformlar ve dokunulmazlıkları kaldırılacak HDP milletvekilleri hakkındaki fezleke tartışmaları arasında erken seçim de partilerin gündeminden düşmüyor.

EN ISRARCI İYİ PARTİ
Erken seçimleri en çok isteyen ve iktidarı bu konuda en çok zorlayan parti İyi Parti.

Hemen her ankette oy oranını artırdığı görülen İyi Parti, bu yükselişi sandığa yansıtmak amacıyla erken seçim talep ediyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, son dönemde yeniden başlayan "darbe çağrısı" ve başörtüsü üzerinde yapılan tartışmaları  iktidarın "erken seçim"in altyapısını oluşturma girişimi olarak yorumladı.

Akşener, "Ben Haziran'da seçim bekliyorum dedim ama yanlış anlaşılmasın, bilgim, duyumum yok. Ama atılan adımlara baktığımda, 'Biden beni evde ziyaret etti' dendiğinde, bunun tercümesi 'benim adamla aramı bozmayın'dır. Erdoğan kazanmayı öngörerek, Biden'ın karşısına güven kazanmış bir kişi olarak oturmayı tercih edebilir" görüşünü dile getiriyor.

CHP SEÇİME HAZIRLANIYOR
Erken seçime çok hazır olmasa ve istemese de ana muhalefet olmanın verdiği sorumlulukla seçimden kaçan parti olmamak adına CHP de erken seçim isteyen parti görünümünde.
Teşkilat yapılarını yenileyen, delege yapısını düzenleyen ve geçtiğimiz aylarda genel kurulunu da yapan CHP, Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde seçime gitmek istiyor.
Partiden istifa eden milletvekilleri, Muharrem İnce ile Mustafa Sarıgül’ün kurduğu parti her ne kadar uykularını kaçırsa da; İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerini kazanmanın rüzgarıyla CHP seçimlerde iddiasını sürdürecek.

AK PARTİ VE MHP 2023’TE ISRARCI
Cumhur ittifakını oluşturan Ak Parti ve MHP, erken seçim tartışmalarına kapılarını kapatmış ve gündemlerinden düşürmüş gibi gözüküyor.

Bir süredir muhalefet partilerinin dillendirdiği, seçimlerin erken bir tarihe çekilmesi konusunda erken seçimin gündemde olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz muhalefetteki siyasi partiler gibi acelecilik içinde değiliz, şu andaki tablo, takvim Haziran 2023'tür" diye konuştu. 

Erdoğan, "Haziran 2023'ten önce erken seçim söz konusu değildir" dedi.

İTTİFAKLAR YENİDEN ŞEKİLLENECEK
Partilerin erken seçim üzerinde yaşadıkları tartışma, ittifaklar üzerinde de yaşanıyor. Cumhur ittifakı bünyesine Yeniden Refah, Saadet gibi partileri de katmak isterken, Millet İttifakı, CHP ile İyi Partinin karşılıklı restleşmesi ile zora girmiş görülüyor. 

Özellikle HDP’ye yakınlık ve fezleke tartışmaları arasında İyi Parti’nin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına “evet” oyu vereceklerini açıklamasının ardından millet ittifakında bir yol ayrımı gözüküyor.

ÜÇÜNCÜ İTTİFAK
Cumhur ve Millet ittifakının yanında İyi Parti’nin öncülüğünde yeni kurulan tüm partilerin de katılımlarıyla üçüncü bir ittifak planlamasının da gündemde olduğuna dikkate çeken gözlemciler, bu ihtimalin hayata geçme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyorlar.

YEREL SİYASET HAREKETLİ
Partilerin genel merkezleri erken seçim ve ittifakların yeniden şekillenmesi üzerinde yoğunlaşmışken yerel siyasette hareketli günler yaşanıyor.

İYİ PARTİ SİSTEMLİ VE SONUÇ ODAKLI
Seçimde  sürpriz çıkış yapması beklenen İyi Parti, kendi potansiyeline yeni oylar getirebilecek isim arayışında.

Bölgesel dengeleri de gözeten İyi Parti, iki milletvekili çıkartacak bir liste ile seçmenin karşısına çıkmak istiyor. Bu amaçla çoğu geçmişte Ak Parti’de siyaset yapmış ve şahsi oy potansiyeli ile bölgesel desteği olan isimlerle birebir görüşüyor.

İlde görüşülüp partilerine davet edilen isimler, bu aşamadan sonra  Genel Başkan Meral Akşener ile görüştürülüyor ve milletvekilliği ya da farklı nokta için bir teklif iletiliyor.

Halkta karşılık bulan, her kesimden oy alabilecek isimler üzerinde yoğunlaşan İyi Parti’nin bu çalışmaları diğer partilerde de bir hareketliliğe sebep oluyor.

SONUCU PARTİLER DEĞİL ADAYLAR BELİRLEYECEK
Yapılacak genel seçimlerde sonucu partilerden çok adayların belirleyeceğini, ifade eden siyasi gözlemciler, bu seçimlerin isim bazlı olacağını belirtiyorlar.

Deprem ve pandemi sürecinin mağdur ettiği vatandaşların bu memnuniyetsizliklerinin sandığa yansımasının normal olduğuna dikkat çeken siyasi gözlemciler, yapılan hizmetlerin farklı bir üslup ve siyaset tarzıyla anlatılması ve yeni söylem ve yüzlerle bu sorunun kısmen aşılabileceğini ifade ediyorlar.

SIKI BİR DURUŞ
Elazığlı seçmenlerin mevcut siyasileri şehre hizmet konusunda ve şehrin sorunlarını çözme noktasında yeterli başarı grafiği göstermedikleri gerekçesi ile başarısız bulunduğunu, bu tablo ile seçime gidilmesi halinde olumsuz bir manzara  ile karşı karşıya kalınabileceğini ifade eden siyasi gözlemciler, vatandaşın bu konuda sıkı bir duruş sergileme yönelimlerini sahada net olarak gördüklerini belirtiyorlar.

İTTİFAKLARIN ELAZIĞ’A YANSIMASI
İlimizde geçen seçimlerde Cumhur ittifakının 4, millet ittifakının ise 1 milletvekili kazandığını ifade eden siyasi gözlemciler, bu seçimlerde millet ittifakının her birinin bir ya da daha fazla milletvekili çıkarma ihtimalinin olduğunu, Cumhur İttifakının da bünyesine aldığı YRP’ye bir kontenjan verebileceğini belirtiyorlar.

MHP KAZANIYOR
Yapılan anket ve saha araştırmalarında 24 Haziran seçimlerinde yurt dışı oylarının gelmesi ile bir milletvekilini kaybeden MHP’nin yapılacak ilk seçimde bir milletvekilin kazanacağını ifade eden siyasi gözlemciler, ancak bunun gerçekleşmesi için MHP dışından da oy alabilecek bir isimle yarışa girilmesinin şart olduğunu belirtiyorlar.

HDP MİLLET İTTİFAKINA KATILIRSA
Millet İttifakında yaşanan sorunlar sebebiyle İyi Partinin ittifaktan çekilmesi halinde CHP’nin HDP ile  bugüne kadar gayri resmi ittifakını resmi hale getirebileceğini, bu yaşandığı takdirde CHP’nin bu kez de HDP desteği ile  milletvekili kazanabileceği ifade ediliyor.

AK PARTİ DENKLEMİ İYİ KURMALI
Yerel siyaset aktörleri ve ittifakların Elazığ seçimlerini önemli oranda etkileyeceğini ifade eden siyasi gözlemciler, olası seçimlerde en çok dikkat etmesi ve adaylarını titizlikle seçmesi gereken partinin Ak Parti olduğunu ifade ediyorlar.

Ak Parti’nin seçimlerde geçmişte olduğu gibi genel merkez yönetim ve kararları ile aday belirlemesi halinde ciddi sıkıntı yaşanacağını ve seçmenleri kitleler halinde farklı partilere kaymasına sebep olabileceğini ifade eden siyasi gözlemciler, Ak Parti’nin bu kez tabanın sesi ve şehrin beklentilerini dikkate alması gerektiğini ifade ediyorlar.

KARARSIZLAR YÜZDE 20
Yapılan anketlerde ilimizde yüzde 20’ler dolayında kararsız seçmen olduğunu ve bu seçmenlerin büyük bir bölümünün Ak Parti ve MHP’lilerden oluştuğuna dikkate çeken siyasi gözlemciler, partilerin bu gerçeği de yok saymadan seçim politikalarını oluşturmak zorunda olduklarını ifade ediyorlar.