Alparslan Kılınç

Güzel Bakan Güzel Görür, Güzel Gören Güzel Düşünür

Alparslan Kılınç

Mevlânâ; “Güzel bakan güzel görür. Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayattan lezzet alır.” demiştir. Hayata olumlu bakmalıyız, bütün olumsuzlukları metanetle ve sabırla karşılamalıyız. Evimizin odasında iki pencere olduğunu düşünürsek birisinin camı çöplüğe doğru bakıyorsa, diğer camı ise güllük gülistanlık bahçeye bakıyordur, kim ne tarafa bakarsa baktığı tarafı görür.

Neye nasıl bakarsak o da bize öyle görünür. "Bir gün Allah Resulünün huzuruna Hz. Ebubekir gelir "Ne kadar güzelsin ya Resulallah! Sende alemin güzelliklerini seyrediyorum." der. Hz. Peygamber; "Doğru, güzel söyledin" buyururlar.

Ardından Ebu Cehil gelir; " Ey Muhammed! Ne kadar çirkinsin sende alemin çirkinliklerini görüyorum." der. Peygamber (sav) ona da aynı cevabı verir.

Ashap sorar; "Ya Resulallah biri geldi güzelsin dedi tasdik ettiniz. Diğeri geldi çirkinsin dedi, onu da tasdik ettiniz. Bunun hikmeti nedir?"

Peygamber Efendimiz gülümseyerek şöyle cevap verir; " Mü'min ayna gibidir. Ona bakan kendisini seyreder. Ebubekir baktı, güzelliğini seyretti. Ebu Cehil baktı, çirkinliğini seyretti. İkisini de bu yüzden tasdik ettim."

Bazı insanlar da güzel bakmayı bırakın, bir şeyin iyi tarafını da düşünmüyorlar. Hep işin olumsuz tarafına bakıp duruyorlar. İnsanların hep olumsuz şeylerini ortaya çıkarmaya çalışıyorlar. Fitnecilik çıkarmanın gayreti içindeler.

Ayıpların ve kusurların ortaya dökülmesi de insanları birbirine düşürür, aralarına kin ve düşmanlık tohumları eker, insanların utanma duygusunu ortadan kaldırır, sosyal kontrolün azalmasına ve ahlaksızlığın hızlı bir şekilde yayılmasına sebep olur. Peygamber Efendimiz bu hususu bir hadisinde şöyle vurgular; “Müslümanların ayıplarını ve gizli hallerini araştırmaya kalkışırsan, onların ahlakını bozarsın ya da onları birbirine düşürmeye yaklaştırmış olursun.”

Bu sebeple asıl yapılması gereken, kişinin kendi kusurlarına bakması, başkalarının kusurlarıyla ilgilenmemesi ve başkalarında gördüğü kusurların üstünü örtmesidir. Peygamber Efendimiz konuya vermiş olduğu önemi şu hadislerle ifade etmektedir:
“Müslümanları üzmeyin, onları ayıplamayın ve onların kusurlarını araştırmayın. Sizden biriniz bir Müslüman kardeşinin ayıbını araştırır ve ortaya çıkarırsa, Allah da onun ayıbını ortaya çıkarır. Eğer Allah bir insanın ayıbını ortaya çıkarırsa, o insan evinde bile olsa rezil olur.

İnsanın gerçek arkadaşı, dostu kendisinin eksikliklerini tamamlayan, yanlışlarını düzelten, ayıbının aşikâr eden değil üstünü örtendir.

Rabbim bizleri güzel bakan güzel görenlerden eylesin inşallah. Ayrıca etrafımızda da hatalarımızı, eksiklerimizi örten dostlarımızın olmasını nasip etsin.

Sağlıcakla kalın.

Yorumlar 6
Vedat 05 Aralık 2023 21:19

Yüreğine sağlık güzel insan

Kemal 27 Kasım 2023 18:44

Çok güzel bir yazı her güzel ve iyi insanın duygularını yansıtmışsiniz kaleminize saglik

Hüseyin ÇAHAN 27 Kasım 2023 18:10

Çok teşekkür ederim değerli dostum.. Konu çok güzel.. Yüreğine sağlık....

Mehmet Uysal 27 Kasım 2023 15:18

İnsanların hatasını, kusurunu herkese söylemek doğru birşey değil.

Ahmet Şimşek 27 Kasım 2023 11:56

Her şeyin başı iyi niyetli olmaktır.

Buse Yıldırım 27 Kasım 2023 11:52

Her zaman bardağın dolu tarafına bakmak lazım.

Yazarın Diğer Yazıları