Alparslan Kılınç

İran'ın Attığı Taş Ürküttüğü Kurbağaya Değer mi?

Alparslan Kılınç

            Günlerdir herkes pür dikkat ekran başında oturuyor. İran – İsrail savaşı çıkar mı, çıkmaz mı? Dünya bu sorunun cevabına kilitlenmiş durumda. Bir yandan İran açıklama yapıyor, diğer taraftan İsrail ve Amerika’nın açıklamaları peş peşe geliyor.

            Herkesin anlamadığı en önemli husus belki de ben böyle düşünüyorum. Bir devlet diğer bir devlete savaş açacaksa böyle davul zurna ile niye duyuruyor? Bu fotoğrafı nasıl okumalıyız?

            İnanın ben de günlerdir sizler gibi ekran başında bu gelişmeyi yakından takip etmeye çalışıyorum. Askeri uzmanların, dış politika uzmanlarının ve bölgeyi yakından tanıyanların açıklamalarını pür dikkat dinliyorum.

            Benim de bir aynım inşallah İran, İsrail şeytanına gerekeni yapacak, Filistin’deki ve Gazze’deki mahzunların ahını alacak diyor. Diğer yanım ise bundan bir şey çıkmaz diyor. Çünkü İran her zaman aynı yaygarayı koparıyor, ama sonuçta bir şey olmuyor diyor.

            Yapılan açıklamalar doğrultusunda daha doğrusu uzmanların yaptığı açıklamalardan anladığımı kalemim yettikçe köşemde bu hafta sizlerle paylaşmak istiyorum.

            Bu birkaç gündür konuşulan ve İran’ın insansız hava araçları ve füzelerle İsrail’e yapmış olduğu hava saldırısının öncesine bakalım. İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili ölmüştü. Saldırıya hızlıca misillemede bulunacağını duyuran İran, olaydan ABD'yi de sorumlu tutmuştu.

            İran konsolosluk binasına yapılan saldırıya misilleme olarak cumartesi akşamı İsrail’e hava saldırısı düzenledi. İran ilk defa kendi topraklarından (yaklaşık kırk yıl) bir saldırı düzenlemiş. Çünkü İran daha öncede İsrail’e karşı yaptığı açıklamalarda saldırılarını hep kendisine bağlı paramiliter güçlerini yani Lübnan’daki Hizbullah’ı ve Yemen’deki Husiler’i kullanarak cevap vermişti. Ama bu defa İran farklı bir yol izledi. Elbette bunun da bir sebebi var. İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, İran’ın efsane ismi ve ülke dışındaki operasyonlarından sorumlu komutanın 3 Ocak 2020 tarihinde öldürülmesinden sonra İran halkı açısından beklenen cevap verilmemişti. Yani anlayacağınız İran halkına, güçlü İran imajının halk nezdinde verilmesi için kendi topraklarından bu defa saldırı yaptı. Bir diğer mesaj ise; “İran bölgede etkili ve güçlü bir devlet” şeklinde İslâm dünyasınadır.

            Yapılan misillemeden bir sonuç maalesef beklendiği gibi çıkmadı. İran’ın Birleşmiş Milletler Misyonu tarafından yapılan açıklamada, “İran’ın BM Anlaşması’nın 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkına dayanan askeri hamlesi, Siyonist rejimin Şam’daki diplomatik binalarımıza saldırısına cevaptı. Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz" ifadeleri kullanıldı. Bu ifadelerden anlayacağımızı anladık.

            İsrail, Lübnan sınırına günler öncesinde askeri yığınak yapmıştı. Bu iş sayesinde Ortadoğu haritası yeniden şekillenecek durum onu gösteriyor. Yani anlayacağınız bu iş İsrail’e yaradı ve güç alanını genişletecek.

            İran saldırısından sonra sosyal medyada dolaşan bir zamanlar izlenme rekoru kıran “Kurtlar Vadisi” dizisindeki Polat Alemdar karakteri ile Aksaçlı arasındaki ABD-İsrail-İran ilişkileri yorumu gündem oldu. Geçen konuşma şöyle:

            - Siyonist Lobi Amerika’yı tetikçi gibi kullanıyor.

            - Sadece Türkiye’de değil bütün bölgede İsrail’in pis işlerini Amerika yapıyor. Bunu da Amerika’nın idealleri diye yutturuyor. Bölgede İsrail, İran’ın adı koyulmamış bir iş birliği var.

            - İkisi de varlıklarını birbirlerine olan karşıtlıkları üzerinden sürdürüyorlar. İsrail olmazsa İran bölgede hüküm sahibi olamaz. İran olmazsa İsrail Amerikalıları dilediği gibi kullanamaz.

            - Tansiyonun düştüğünü hissettikleri an yapay bir kriz yaratıyorlar. Hürmüz’de savaş gemileri it dalaşı yapıyor. Bütün dünya teyakkuza geçiyor. İran horozlanıyor, karşılığında bölgeye cevabını veriyor. İsrail diyor ki bak İran teröristlerin en büyük destekçisi onu yok etmemiz lazım. Arada petrol ve silah lobileri büyük para kazanıyor.

            İster inanırsınız, ister inanmazsınız ama İran’ın bu misillemesinin kimin ekmeğine yağ sürecek ona bakmak gerekir. O yüzden İran’ın attığı taşın ürküttüğü kurbağaya değip, değmediğini zaman gösterecek. Vesselam.

            Sağlıcakla kalın.

 

Yorumlar 7
Erkam 16 Nisan 2024 19:26

İran zaten küçük!! bir İsrail.

Hüseyin ÇAHAN 16 Nisan 2024 00:08

İran- İt-rail iki kardeş ülke.. Bütün ailelerde abi kardeş kavgası olur . Sonuçta kardeşler . Kızgınlıkları bir anlık . Rabbim iki rejimi de bildiği gibi yapsın inşallah... Hepsi danışıklı birer oyun.. Teşekkür ederim hocam.. Yüreğine sağlık..

Hüseyin ÇAHAN 16 Nisan 2024 00:08

İran- İt-rail iki kardeş ülke.. Bütün ailelerde abi kardeş kavgası olur . Sonuçta kardeşler . Kızgınlıkları bir anlık . Rabbim iki rejimi de bildiği gibi yapsın inşallah... Hepsi danışıklı birer oyun.. Teşekkür ederim hocam.. Yüreğine sağlık..

Emin Yılmaz 15 Nisan 2024 17:14

İran ancak kendi imajını düzeltmeye çalışsın.

Gülşen Deniz 15 Nisan 2024 13:09

Evet gerçekten de İran yıllardır aynı şeyi yapıyor. Güya Amerika ve İsrail düşmanı ama yaptıkları onların işine geliyor.

Bekir Karlıdağ 15 Nisan 2024 12:52

İran herkesin bildiği İran. Kendi halkını kandırsın dursun.

Kemal 15 Nisan 2024 12:43

İran'ın oyunları bitmiyor.Önemli tespitleriniz için sizi kutluyorum yazılarınızı ilgiyle okuyoruz.kaleminize sağlık

Yazarın Diğer Yazıları