Alparslan Kılınç

Samimiyetsiz Yüzler

Alparslan Kılınç

“Ah samimiyet, ah samimiyet; senin olmadığın yerde hiçbir şeyin gerçeği kalmıyor!” Üstat Necip Fazıl Kısakürek samimiyet üzerine ne de güzel söylemiş. Özellikle günümüzde gerçek manada samimi insanların azaldığı bir dönemde Üstadın bu sözü cuk diye yerine oturdu. Gerçek sohbetler, gülüşler ne yazık ki kalmadı. Her şeyi tükettiğimiz gibi samimiyeti de tükettik ve samimiyetsiz olduk.

Samimiyetin olduğu yerde; maske takılmaz, insanlar kılıktan kılığa girmez olduğu gibidir. Göründüğü gibidir. Açıktır ve nettir. Her şeyden önemlisi gerçeğin ta kendisidir. Sözünün, sohbetinin, kılığının kıyafetinin arkasında bir şeyler saklamaz. Samimiyetin olduğu yere kin, nefret, hırs ve kıskançlık uğramaz.

Samimiyetin o saf halini bulmak maalesef günümüzde o kadar kolay değil. Çünkü samimiyet dediğimiz şey nasıl bir şeydir bilir misiniz? Yeni doğmuş bir bebeğin masumiyeti gibi el değmemiştir. Samimiyet; su gibidir. Berraktır.

İnanın ne varsa yine eskide var. Eski insanlarda, dostluklarda var. Tabi o insanların ve dostlukların da elekten geçen ve ardında kalanlarda samimiyet var.

Yeni insanlara, yeni yüzlere güvenmek zor. Çünkü hangisi sahte, hangisi gerçek ayırt etmek oldukça zor. İnsanın yüzüne canım, cicim deyip, arkadan kuyusunu kazıyorlar.

Samimiyet artık nostaljik bir şey olarak mı zihnilerimizde kalacak? Oysaki günümüzde en çok ihtiyacımız olan kavramlardan biri samimiyet değil mi?

Bu yitip giden değerlerin bir iç geçirme olarak mazide kalmasının en büyük nedeninin sekülerleşme olduğunu düşünüyorum. Ayet-i kerimede Cenâb-ı Hak şöyle buyuruyor: “Biz bu kitabı sana gerçeğin bilgisi olarak indirdik. Öyleyse samimi bir inanç ve bağlılık göstererek sadece Allah’a kulluk et.” Yani inancımızın esasında bile samimiyet var. İşte samimi görünen samimiyetsiz yüzlerin ortaya çıkışı tam da budur. İnançtaki samimiyetsizliğimiz konuşmamıza, gülüşümüze, dostluğumuza ve yaşam tarzımızın tamamına yansımış oluyor. Samimiyet, ya olduğu gibi görünmek ya da göründüğü gibi olmaktır.

Günümüzde had safhaya ulaşmış olan samimiyetsizlik zannetmeyin ki bugünün sorunu olarak karşımıza çıkmış. Bu sorun toplumumuzda uzun bir süredir olduğunu Milli Şairimiz Mehmet Akif dizelerinde yer bulmasından da anlamaktayız.

Aldanma insanların samimiyetine,

Menfaatleri gelir her şeyden önce.

Vaat etmeseydi Allah cenneti,

O’na bile etmezlerdi secde.

Unutmamalıyız ki her şeyin taklidinin rahat bir şeklide yapıldığı günümüzde ne yazık ki samimiyetin de taklidi yapılmaktadır. Hayatınızda her zaman samimi insanlarla karşılaşmanız dileğiyle, sağlıcakla kalın.

Yorumlar 10
Neslihan 05 Mart 2024 09:51

Çok ilginç değil mi? Pek çok kişi riyakarlığı eleştirirken nasıl olur da bu kadar az sayıda samimi insana rastlanır. Oysa her şikayet eden bir adım yaklaşsa içtenliğe doğru belki ortada bu kadar da sahtelik çirkinlik kalmayacak Yüreğinize sağlık hocam

Bir tuhaflık 01 Mart 2024 06:43

Sayın yazar yazdığınız meziyetler keşke sizde de olsaydı. Ayinesi iştir kişinin

Hüseyin ÇAHAN 29 Şubat 2024 22:54

İnançtaki samimiyetsizliğimiz konuşmamıza, gülüşümüze, dostluğumuza ve yaşam tarzımızın tamamına yansımış oluyor. Ne güzel ifade etmişsin dostum... Yüreğine sağlık...

Bir garip adam 28 Şubat 2024 23:13

Ayinesi iştir kişinin lafa bakilmaz, menfaati samimiyetinden büyük olanlar ancak böyle yazilar yazarak kendini teselli eder.

Salih 28 Şubat 2024 20:10

Samimiyet ile ilgili yazınız bu iki yüzlü insanların çok olduğu dönemde insanlara ders olacak kaleminize sağlık

Mehmet AK 28 Şubat 2024 17:17

Bu zamanda az kişiyle samimi olmalıyız

Yadem 28 Şubat 2024 16:28

İhlas dahi samimiyete bağlı değil mi üstadım

MELEK 28 Şubat 2024 15:43

Samimi bir yalnızlığı, samimiyetsiz insanlarla yaşamaya tercih ederim.

Nurettin Söylemez 28 Şubat 2024 14:15

Etrafımız bin bir kılığa girmiş insanlarla dolu.

Arzu Çakmak 28 Şubat 2024 14:14

Gerçekten de öyle samimiyetin olduğu yerde maskeli, riyakar insanlar olmaz. Ama maalesef samimi insanlar çok az kaldı.

Yazarın Diğer Yazıları