'ORGANİK TARIM HAVZASI' PROJESİNE ELAZIĞ DA DAHİL OLDU

Nisa Yılmaz/ Son olarak Organik Tarım Havzası projesine dahil olan Elazığ, tarım ve hayvancılık alanında gelişmeye devam ediyor.

'ORGANİK TARIM HAVZASI' PROJESİNE ELAZIĞ DA DAHİL OLDU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Üzüm festivalinden, gıda, tarım ve hayvancılık fuarına ve organik tarıma kadar İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından proje ve organizasyonlar bir bir hayata geçiyor. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, Elazığ’ın tarım ve hayvancılık konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Elazığ’da düzenlenen Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın değerlendirmesini yapan Karahan, tarımsal destekler, organik üretim ve yeni projelere dair tüm merak edilen konular hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

*Öncelikle yoğun gündeminizde bize vakit ayırdığınız için teşekkür ediyoruz. Tarım ve hayvancılık alanlarında Elazığ oldukça zengin bir şehir. Toprak verimliliği ve iklim koşulları ile tarım için elverişli bir yapıya sahip. Tarımsal verimliliği ve üretici desteğini arttırmak adına uygulamada olan ya da tamamlanmış olan projeler hakkında bilgi verir misiniz?

Bermaz Ovası’nda Organik Fasulye Yetiştiriliyor

Yapmış olduğumuz çalışmaları, projeleri ve sesimizi kamuoyu ile paylaşma fırsatı sağladığınız için size ve temsil ettiğiniz medya kuruluşuna teşekkür ediyorum. Elazığ’da yürürlükte olan ve tamamlanmış birçok projemiz bulunuyor. En son açılışını yaptığımız Bermaz Ovası organik fasulye yetiştiriciliği projemizi gerçekleştirdik. Bermaz Ovası, Elazığ için büyük öneme sahip. 4 köyü Sivrice’ye, 10 köyü de Maden’e bağlı olan ve 60 bin dekar alandan oluşan, bir kısmı sulanabilen, toprağı ve iklim yapısıyla ilimizin bir değeri. Bizlerde bu değeri ortaya çıkarmak için yaklaşık 5 ay önce, bütün paydaşların katıldığı “Bermaz Ovası Çalıştayı” düzenledik. Çalıştaydaki amacımız; bütün paydaşların fikirlerini alarak ovadaki tarımsal faaliyetlerimizi zengin ve kaliteli hale getirmenin yollarını aramaktı.  Coğrafi işaret belgesi çalışmalarını yürüttüğümüz “Gezin fasulyesi” projemiz var. Pişme kalitesi, aroması ve tadıyla farklılığa sahip olan Gezin fasulyemizi, organik olarak kimyasal ilaçtan arındırılmış fasulyenin projesini hazırladık. 514 bin TL’lik projeyi bakanlığa sunduk ve projemiz bakanlık tarafından kabul gördü. Bizde hemen projeyi, 112 üreticimizle ve 750 dekar alanda çalışmaya başladık.  Üretici sayısını 300’lere çıkarıp yaklaşık 2 bin dekar alanda organik fasulye yetiştiriciliği yapmak üzere projemizi Gezin’in Başkaynak Köyü’nde açılışımızı gerçekleştirdik. Yoğun bir katılım vardı. Katılım sağlayan üreticilerimize, başkanlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu farkındalıkla birlikte inşallah ovamızda organik fasulye yetiştiriciliğimi arttıracağız.

*28 Eylül ve 01 Ekim tarihleri arasında düzenlenen “Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı” hakkında geri dönüşler nasıldı? Fuarı, üreticiyi teşvik ve ürünlerin pazara sunulması hakkında nasıl değerlendirirsiniz?

Elazığ’ın İlk “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı”

Yakın tarihte Elazığ’a damga vuracak ve Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık alanında sesini çok ciddi anlamda kitlelere ulaştıracak bazı çalışmalar yaptık. Bunlardan bir tanesi ve en önemlisi; 28 Eylül ve 1 Ekim tarihleri arasında Elazığ’da ilkini düzenlediğimiz “Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı” dolu dolu ve çok hareketli yaklaşık 22 bin civarında ziyaretçinin geldiği, 120 firmanın katılım sağladığı, 270 markanın temsilin edildiği ve 14 bin metrekarelik alanda biz Elazığ’da bir ilki gerçekleştirdik.  Tüm paydaşlarımızdan aldığımız geri dönüşlere bakıldığında, gerçekten Elazığ’da bu fuarın daha önceden yapılmış olması gerektiğini ve geç kalınmış bir olgu olduğunu anladık. Fakat her şeye rağmen ilk fuar oluşu nedeniyle gerek katılımcı gerek ziyaretçi sayısı ve genel olarak oluşturduğu algı yönüyle çok iyi bir şekilde geçti. Elazığ ilimize böyle bir ilki kazandırdık, inşallah bundan sonraki yıllarda da bunu daha geliştirerek devamını sağlayacağız.

Üreticiler, SMS İle Uyarılıyor

Ağın ilçemizde son 2-3 yılda katma değeri ciddi oranda yükselten badem adaları oluştu. Bu badem adalarını daha değerli hale getirmek, üreticiye destek olmak ve badem yetiştiriciliği esnasında insanımızın daha kaliteli ürün üretebilmesini sağlamak üzere Fırat Kalkınma Ajansı’na sunmuş olduğumuz, onlar tarafından bütçelenen ve kabul gören bir iklim istasyonu kuruyoruz. Oradan aldığımız parametreler ile üreticiyi zamanında SMS ile uyarıp hangi ilaçlamayı hangi kültürel muameleyi, ne zaman yapması gerektiğine dair bir sistem kurduk. Ve o sistem şuan da çalışıyor. Üreticilerimiz son yıllarda gelmiş olan bu değeri daha kalıcı hale getirmek ve verimli kılmak için böyle bir çalışma yürüttük.

Geleneksel Hale Gelen “Üzüm Festivali”

Tarım fuarı açılışının bir gün öncesinde, 27 Eylül’de Geçen sene Hoş Köyü’nde düzenlediğimiz ‘Üzüm Festivali’ni gelenekselleştirip bu yıl Koruk Köyü’nde düzenlediğimiz 2. Geleneksel Üzüm Festivali’ni gerçekleştirdik.  Geçen yıl hükümetimiz, ortaya koymuş olduğu çalışma neticesinde önümüzdeki sezon 22 bin dekar alanın suyla buluşacak olan Kuzova Bölgesi’ni seçti. Koruk Köyü’müzde yine 2. Geleneksel Üzüm Festivalimize ev sahipliği yaptı.

Elazığ, Üzümde Türkiye Üretiminin “Yüzde 13,5’ini” Karşılıyor

Üzüm, malum Elâzığ’ımız için büyük bir değer. Yıllık yaklaşık 85 bin ton rekolte ile 45 bin tonu şıralı, 40 bin tonu da sofralık olacak şekilde Türkiye’de 10. sırada yer alıyor. Türkiye üretiminin şıralıkta yüzde 11’ini, sofralıkta ise yüzde 2,5’ini karşılayabildiğimiz bir ürün.

Koyunculukla Uğraşan Vatandaşa, Elektrikli Koyun Kırpma Makinesi Dağıtıldı

Bizde koyunculuk çok önemli. Beritanlar ve Şavaklılar, Elazığ’da koyunculukla uğraşıyor. Koyunculukla uğraşan vatandaşın koyunculukta bilmesi gereken en önemli nokta; koyun kırpma, yani yünün alınması. Bu üretici için büyük bir zahmet teşkil ediyor. Biz bu zahmeti minimize etmek için FAO’ya bir proje sunduk. Bu projelerimizi hayata geçirdik ve üreticilerimize 12 tane elektrikli koyun kırpma makinesi hediye ettik ve 3 adet jeneratörün dağıtımlarını gerçekleştirdik. Şuanda üreticilerimiz bunları kullanıyor. Son bir yılda o kadar çok projeyi gerçekleştirdik ve projeler sayesinde Elazığ’ın tarım ve hayvancılığına ciddi anlamda katma değerler oluşturduk.

Geçen yıl, İl Özel İdare kaynaklı ve Sayın Valimizin desteğiyle 300 bin TL’lik Macar Fiği ve Tritikale karışımından oluşan yem bitkisini, hayvancılıkla uğraşan üreticilerimize yüzde 75 hibeyle dağıtımını yaptık. 8 bin dekar alanda biz yem bitkisi üretimini gerçekleştirmek üzere böyle bir çalışma başlattık. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu alışmalarımızı yine devam ettireceğiz.

*Elazığ tarımına büyük etkisi olacağını söylediğiniz ve henüz hazırlık sürecinde olan projeleri tanıtır mısınız?

 

Organik Tarım Havzası’na Elazığ’da Dahil Oldu

Elazığ’ın tarımını ciddi anlamda etkileyecek bir çalışmamız var şuan. Bu soruyla birlikte onu da açıklamış olayım. Elazığ’da geçen iki ay içerisinde ilk defa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zirvesi yaptık. Zirveye, müsteşar yardımcımızın başkanlığında, bakanlığımızdan 8 genel müdürümüz katılım sağladı. Bakanlık özel oturumunda, zirve vesilesiyle bakanlığın ilk defa uygulayacağı “Organik Tarım Havzaları” oluşturuluyor. Bu Organik tarım Havzaları içerisine ilimizde dâhil edildi ve önümüzde ilçelerimiz de dahil olmak üzere organik tarım havzası modeli içerisinde özellikle tıbbi ve aromatik bitkiler başta olmak üzere diğer tarımsal ürünlerle alakalı olarak da organik tarımı geliştirme projesi yapacağız. Bu proje Elazığ’a ciddi bir katkı sağlamış olacak.

Elazığ Gebe Düve Merkezi, Bölgeye Hitap Edecek

Türkiye’de gebe düve geliştirme merkezleri kuruldu. Elazığ buna dahil değildi. Sayın vekillerimize teşekkür ediyorum. Çünkü onların üstün gayretleri neticesinde Elazığ’da bakanlığımız tarafından Gebe Düve Geliştirme Merkezleri kapsamına alındı. Ve biz 3 projemizi bakanlığa gönderdik. Bunlardan bir tanesi Karakoçan ilçemizde bakanlık tarafından kabul gördü. Şuan inşaatı devam ediyor. İnşaatın bitmesiyle sadece Elazığ’da değil, bölgeye de hitap edecek şekilde damızlık düve ihtiyacını ilimizde karşılamış olacağız. 

Bakliyat İşleme ve Paketleme Tesisi Projesi, 2018’de Değerlendirilecek

Sadece üretimi arttırmak yetmiyor elbette. Üretilen ürünün katma değerinin daha yüksek hale gelmesi, tüketiciye daha fazla para kazandırması için DAP Kalkınma İdaremize 3,5 milyon civarında bakliyat işleme ve paketleme tesisi projesini sunduk. 2018 yatırım yılı programında bu değerlendirmeye alınacak. Bütün çabalarımız bu yönde olacak. Proje kabul görürse, Sivrice ve Ağın’da yetiştirilecek olan fasulye, beyaz nohut ve diğer bakliyat türleri, işleme tesisinde katma değer anlamında piyasaya sunulmasını sağlayacağız.

*Elazığ’da coğrafi işaret belgesi alan tarım ürünleri içerisinde hangileri yer alıyor?

Öküzgözü Üzümü Coğrafi İşaret Belgesi Kazandı, Boğazkere İçin Sonuç Bekleniyor

Bize ait bir ürün olan Öküzgözü üzümü için coğrafi işaret belgesi aldık. Öküzgözü üzümü, Elazığ’ı temsil ediyor. Yine müracaatını yaptığımız ve olumlu sonuç beklediğimiz Boğazkere üzümü için de yine coğrafi işaret belgesi alıyoruz. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde üzüm, Elazığ için büyük bir değer taşıyor. Bizde bu değeri kamuoyu ile paylaşmak hem Türkiye iç piyasasına hem de dış piyasaya tanıtmak üzere geleneksel hale getirdiğimiz üzüm festivalimizi gerçekleştirdik.

Ağın Leblebisi Birkaç Sene İçinde Kendi Standardına Kavuşacak

Ağın ilçemizin coğrafi işaret belgesi alan, ilimizin bir diğer değeri olan Ağın leblebimiz var. Ağın leblebimizin ana maddesini oluşturan nohudunun son yıllarda standardının bozulduğunu gördük. Asıl taşıması gereken özellikleri, artık taşımıyor. İl Özel İdaremize nohutta standardı korumak için bir proje hazırladık. Ağın Kaymakamımızın da iş birliği ve desteği ile ilçemizde böyle bir proje uyguladık. Yaklaşık 4 ton ağın leblebisi standardını taşıyan tohumluk nohudun üretimini gerçekleştirdik. Bunun devamlılığını önümüzdeki yıllarda sağlamaya devam edeceğiz. Ağın leblebisi olarak piyasada satılan ürünün aslında birkaç yıl sonra Ağın leblebisi olmadığı ortaya çıkacak. Bu standardı inşallah bundan sonraki projelerin devamlılığında muhafaza edip sürdüreceğiz.

* Son olarak konuya ilişkin sizin eklemek istedikleriniz nelerdir?

Elazığ, bir tarım ve hayvancılık kenti. İnsanımızın büyük bir kısmı geçimini tarladan, topraktan ve tarımdan sağlıyor. Yani kırsal yaşam bizim için çok önemli. Kırsal yaşamda sahip olduğumuz tarım ve hayvancılık potansiyelinin bir adım ileriye götürülmesi için projelerimize ve çalışmalarımıza bütün ekip arkadaşlarımızla birlikte devam ediyoruz. İnşallah sizlerin ve diğer kurumların desteğiyle Elazığ’ı tarım ve hayvancılık konusunda hak ettiği yere gelebilmesi için elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz. Bunu başaracağımıza yürekten inanıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda bunun bir göstergesi. Başarılı sonuçlar neticesinde bizde oluşan cesaretle inşallah yeni proje ve işlere girişeceğiz. Tekrardan kamuoyuna sesimizi duyurduğunuz için size ve bağlı olduğunuz basın kuruluşuna teşekkür ediyorum.