Hükümetlerle Bürokratların 65 Yıllık Çatışması

Gazetecilik mesleğimiz yanında kamudaki yanlış işleyiş ve gereksiz harcamalarını görüp bunların giderilmesine yönelik öneriler sunan ve bu konuda siyasilere ve üst düzey kamu yöneticilerine zaman zaman reçeteler sunan bir gazete olduğumuz 'kamuda tasarruf' adımıyla bir kez daha tescillendi.

Hükümetlerle Bürokratların 65 Yıllık Çatışması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yıllardan beri kamudaki israfa dikkat çeken, araç, lojman, lüks ve gereksiz tüketim, üç-dört yerden maaş alınması gibi yanlışlara dikkat çeken bir gazete olduğumuzu;  “Hakimiyet;  sadece Hakimiyet’ten ibaret değildir” duyarlılığı ile ortaya koyuyoruz.

Son 8-10 yıldan beri özellikle Ak Parti’nin atadığı bazı bürokratların lüks, şatafat ve kamu kaynaklarıyla konforlu bir yaşamasını görüp bunun hem Ak Parti’nin geleceği hem de kamu malının  sınırsızca ve haksızca kullanılması  yanlışlığına dikkat çeken Hakimiyet’in haklılığı, son tasarruf genelgesiyle tescillenmiş oldu.

Bugün Hakimiyet’in manşetinde de “Bu Kez Başarırlar mı?” başlığıyla verdiğimiz konu için bakın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ne diyor:

"Yaklaşık 65 yıldır ülkemizde tasarruf genelgeleri ile kamu harcamalarında kontrol sağlamaya yönelik çalışmalar yapılmıştır. Mali disiplini esas alan bir siyasi yaklaşım içinde, Cumhurbaşkanımızın başkanlığını yaptığı hükumetler döneminde ise değişik zamanlarda on adet genelge yürürlüğe konmuştur. En sonuncusu 30 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe konan bu genelgeler ile kamu harcamaları belli kurallara bağlanmıştır. Son dönemlerde yaşanan gelişmeler bu alanda daha geniş bir çerçevede ve daha güçlü adımlar atma ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.”

Yılmaz’ın da itiraf ettiği gibi 65 yıllık bir hayal şimdilerde gerçekleştirilmeye çalışılıyor.  Bu kez iddialı gözüküyorlar ama bu kez de bürokrasinin işini bilen uyanık zinde güçlerine takılma ihtimalleri oldukça fazla. Bu tasarruf genelgesi bula bula işyerlerine servisle giden kamu çalışanlarını vurdu.

İlk  etapta kamu adına bir zarar gibi gözükse de aslında milli servet  adına önemli bir formüldü personel servisleri. Düşünün DSİ Bölge Müdürlüğünde 180 personel 5-5 araçla taşınırken şimdilerde işyerine kendi aracıyla gelen 180 personel oluşacak.

Bu duruma “devletin kesesinden bir şey çıkmıyor” diye yaklaşırsanız bu personelin her gün işe kendi aracıyla gelişinde yaktığı akaryakıtın ülke bütçesine yükünü de düşünmek zorundasınız.

Görünen  o ki bu genelge üst düzey bürokratların konfor alanında herhangi bir kısıtlama getirmeyecek ve olan yine dar gelirli memur ve işçiye olacak.