Elazığ'da Sis, Depremin Habercisi mi?

Elazığ'da kış aylarının gelmesiyle deprem söylentileri arttı. Yaklaşık bir haftadır yoğun sis bulunan şehirde vatandaşlar bu kez de 'tam deprem havası' şeklinde konuşarak hem kendilerini hem de yakınlarını korkutmakta.

Elazığ'da Sis, Depremin Habercisi mi?

Prof. Dr. Ercan Aksoy Elazığ’da hava durumu her değiştiğinde deprem beklenmesinin bilimle ilgisi olmadığını ve sadece söylenti olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde merkez üssü Elazığ şehir merkezi olan 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Özellikle bu depremden sonra artan söylentilere bir son vermek isteyen Prof. Dr. Aksoy, “Bunun sisle veya hava koşullarıyla hiçbir alakası yok. Sis sıcak ve soğuk havaya bağlı olarak ortaya çıkan atmosferik bir olaydır.” Dedi.

Elazığ'da Sis, Depremin Habercisi mi?

29.11.2023 tarihinde mevsimlerin deprem üzerindeki etkisini konuştuğumuz Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genel Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yerbilimci Prof. Dr. Ercan Aksoy, vatandaşları bilimsel açıklaması olmayan konulara inanmamaları yönünde uyarmış ve büyük depremlerin her mevsimde meydana geldiğini, hava durumunun konuyla ilgisinin olmadığını belirtmişti.

Elazığ'da Sis, Depremin Habercisi mi?

Depremin yeri, büyüklüğü ve fay hattının bilinerek yorumlanması gerektiğini belirten Prof. Dr.  Ercan Aksoy, “Elazığ’da 30 Aralık 2023 tarihinde yaşanan depremin yerine bakmamız lazım. 2020 yılının Aralık ayı sonlarında yine bir yıl başına yakın Kavatepe’de bir deprem meydana geldi. Bu deprem Uluova Fay Zonu üzerinde demiştik. Bir ana zonumuz var. Doğu Anadolu fay zonunun bir ana kırığı var.  Hazar gölünden, Sivrice’nin oradan Çevrimtaş 2020 depreminin olduğu yer. Buradan devam ediyor. Bir de bunun kuzeydeki bir kolu var. Yolüstü Köyünden geliyor Palu yakınlarından ayrılıyor ana koldan. Palu yakınından geliyor Yolüstü köyünün oradan aşağıya doğru içmenin orda bu içme kaynağı buna bağlı. Karasas köyü, Kavaktepe Köyü depreminin olduğu 2020 yılının aralık sonlarında. Oradan Pincirik dediğimiz kabaca o bölge bahsettiğimiz depremin olduğu yer. Kömürhan’ın oradan kalenin üzerinden Dağanşehi’re doğru devam ediyor. Buna Uluova fayzonu deniliyor. Kimisi uluova ve Doğanşehir fay zonu diyor ismi çok önemli değil. Bunun üzerinde meydana gelinen bir depremdi. Bu tür depremleri yaşayacağız” dedi.

Elazığ'da Sis, Depremin Habercisi mi?

BU DEPREMLERİN KIŞ AYI VEYA SİSLİ HAVALARLA HİÇBİR İLGİSİ YOK 

Prof. Dr.  Ercan Aksoy, “Bunun sisle veya hava koşullarıyla hiçbir alakası yok. Sis bir atmosferik olay. Sıcak ve soğuk havaya bağlı olarak ortaya çıkan bir atmosferik olaydır. Dolayısıyla bizim bu uluova fay zonumuz var. 2020 de deprem üretti o zaman beşe yakındı. 26 veya 27 Aralık iki tane arka arkaya oldu. Cumartesi ve Pazar günü bu aynı fay zonunun devamında kaleye doğru devam ediyor bu fay. Hatta Doğanşehire doğru Malatya’nın içinden üniversitenin arkasından. Dolaysıyla böyle bir yoğun sis vardı kış vardı. Bunlarla alakası yok. Yaz boyunca da oldu bu depremler. Yeşilyurt’ta, Göksun tarafında 6 şubatta ana kırığın her iki ucunda. Bütün dengeler bozuldu. Doğu Anadolu fay zonu aktif dönemde. Çünkü üzerinde sık sık depremler meydana geldi. Yeniden bir dengeye kavuşması gerekecek. Uzun bir zaman alacak.1 yıl 2 yıl değil. Artçı depremler en az bir yıl sürüyor. Ana depremden sonra artçılar oluyor. Bölgesel olarak çok sayıda irili ufaklı fay var. Onlar üzerinde bu depremleri yaşayacağız. Bunlar normal” şeklinde konuştu