Elazığ'da Vatandaşlar Bundan mı Etkileniyor?

Elazığ'da son zamanlarda yaşanan sis olayları ve özellikle kış mevsimindeki yoğun kapalı havalar zihinlerimiz için pek çok metafor sunar. Son 1 haftadır Elazığ'da yoğun sise maruz kalan vatandaşlar havaların olumsuz etkilerinden korunmak için neler yapmalı. Uzman Bigem Varol açıklamalarda bulundu.

Elazığ'da  Vatandaşlar Bundan mı Etkileniyor?

Tıpkı ruh halimiz insan olmanın gerekliliği olduğu gibi hava durumu da tabiatın kararsız ve kontrolsüz varyasyonları gibidir diyen Bigem Varol, “Çoğu zaman günlük hayatımızda da hava durumu, ruh halimizi açıklamada etkili bir yöntem olmuştur. Birçok şarkıda ve diyalogda havanın etkisini bir anlatım şekli olarak görürüz” dedi.

KAR-BATTANİYE-KAHVE ÜÇLÜSÜ

Uzman Bigem Varol; “Eminim bu üçlüyü okuduğunuz an gözünüzde canlandı. Ne kadar huzur verici değil mi? İşte bu yazı dahi ruh durumunuzu etkilemeyi başardı. Yapılan araştırmalar da hava durumu şartları içerisinde anlık ruh haline en yakın ve olumlu etkisi olan güneşli havalardır. Çünkü güneş ışığı olumlu duyguları güçlendirir, kötü duyguları azaltır, yorgunluğa iyi gelir. Yapılan bir araştırmada güneşli zamanlarda tüketilen yemek sonrası kişilerin bahşiş bırakmaya daha yatkın olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanında bazı insanlar melankoli severek yağmurlu ve kapalı havaları sevdiğini söyler. Ama bu örnekte de olduğu gibi genel ruh durumunun melankoli olması yine yağmuru çağrıştırır. Instagram hikayelerine dikkat ederseniz genellikle atılan storylerde güneşli havalarda hareketli şarkıları yağmurlu havalarda daha anlamlı ve duygusal şarkıların yol ya da pencere storylerinde yer aldığını gözlemleyeceksinizdir” ifadelerine yer verdi.

Elazığ'da  Vatandaşlar Bundan mı Etkileniyor?

“RUH HALİNİ ETKİSİ ALTINA ALAN HER ŞEY, KİŞİLERİN DAVRANIŞLARINI DA ETKİLER”

Varol; “Biraz önceki başlığın huzurlu sıcaklığından ayrılıp kapalı ve yağmurlu havalara dönelim. Karanlık, yağmurlu, soğuk havalarda çoğu insan kendisini kötü hisseder. Hatta böyle havalarda bazı kişiler günlük rutin işlerini bile devam ettirmekte zorlanır. Yapılan araştırmalara göre yağmurlu ve soğuk havaların kişilerin anlık ruh halini olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir. Hatta tekrar eden depresyon durumlarının yüzde 10 ila 20’sinin mevsimsel bir döngü izlediği bilimsel bir gerçektir. Mevsimsel depresyon olarak adlandırılan bu durum genel olarak sonbaharda başlayıp ve kış boyunca etkisini sürdürmektedir.  

Elazığ'da  Vatandaşlar Bundan mı Etkileniyor?

PEKİ MEVSİMSEL DEPRESYONA GİRERSEM NE TÜR DAVRANIŞLAR SERGİLİYORUM?

Varol; “Motivasyon eksikliği, odaklanma sorunu günlük rutin işleri yürütmekte zorluk, yataktan çıkmak istememe, çevre ile etkileşim azaltma, stresli ve depresif olma, yorgun ve mutsuz hissetme gibi davranışlar hava durumu ile direk bağlantılı olabilir.  Ani Hava Değişikliği Vücutta Anksiyete, aşırı endişeli olma, yorgunluk, kas ve eklem ağrıları, uyku problemleri ve yeme içme bozukluklarına da fiziksel olarak sebep olabilir” dedi.

 

Elazığ'da  Vatandaşlar Bundan mı Etkileniyor?

MEVSİMSEL DEPRESYONDAN NASIL KURTULURUM?

Uzman Bigem; “Eğer mevsimsel depresyonunuz uzun süreli ve aynı zamanda tedavi gerektirmeyen bir seviye de ise mümkün olduğunca gün ışığından daha fazla yararlanma ve dışarda vakit geçirme, sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi, düzenli uyku, fiziksel egzersiz ve sosyal ilişkilere zaman ayırmak mevsimsel depresyondan korunmada önemli rol oynamaktadır.

Eğer süreç günlük hayatınızı, ilişkilerinizi, aile yaşantınızı ve işinizi etkilemeye başladı ve hayat standartlarınızı düşürdü ise bir uzmandan yardım almanızda fayda vardır” şeklinde konuştu.