Turizmle Ne Zaman Barışacağız?

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 2023 yılı uçuş verilerine göre Elazığ, Türkiye'de en fazla yolcu ağırlayan 17. bölgede 3. Şehir oldu. 1 yıl içerisinde sadece hava yolu ile 900 bini aşkın kişinin geldiği Elazığ, bu durumu ne yazık ki fırsata çeviremedi.

Turizmle Ne Zaman Barışacağız?

Türkiye, her mevsimin ayrı güzel yaşandığı bir turizm cenneti. Doğal güzellikleri, tarihi mekânları, eşsiz mutfağı ve birbirinden lezzetli yemekleri, her bütçeye uygun seçeneklerin bulunması, sağlık ve termal turizme ulaşılabilirlik gibi sayısız alternatifi içerisinde barındırması sayesinde turistler için de tam bir cazibe merkezi. 

Elazığ, birçok şehrin tek bir özelliği öne çıkmasının yanında Türkiye’nin adeta bir minyatürü olarak her mevsimin ayrı bir güzel yaşandığı hem doğa hem sağlık hem kış hem de tarihi ve kültürel turizme yönelik önemli bir zenginliğe sahip.

Bunun yanında Türkiye’de 2. olarak kabul edilen ancak çeşitlilik bakımından 1. sırada yer alan gastronomi alanında da büyük bir potansiyeli bünyesinde barındırıyor.

Turizmle Ne Zaman Barışacağız?

KIYMETİ BİLİNMEYEN ŞEHİR

Elazığ, tüm bu özelliklerine rağmen bazı  il yöneticilerinin bu konudaki vizyon yetersizlikleri ve ufuksuzlukları sebebiyle uzun yıllardan beri kendisini bir turizm kenti olarak göremedi ve konumlandıramadı. 

Turizm konusunda geçmişten bugüne bir vizyon ve ufuk ortaya koyan Vali Çetin Oktay Kaldırım oldu ama onun başlattığı projeler sonraki valiler tarafından sürdürülmediği gibi milyonlar harcanarak yapılan tesisler çürümeye terk edildi.

ÖZEL SEKTÖR DE YAYA KALDI

Gerekli yatırımların, ortak aklın ve altyapının hazırlanmaması nedeniyle son yıllarda birkaç cılız adım atılsa da özel sektör de Elazığ’a yeterli ilgiyi gösteremedi. 

Tüm bunların yanında Türkiye genelinde Bakanlıklar, turizm firmaları, seyahat acentaları, havayolu firmaları, öncü tatil siteleri tarafından yapılan reklamlarda Elazığ bir turizm noktası olarak yer almıyor ve medyada yer alan haberlerde de şehrimiz bir turizm şehri olarak anılmıyor. 

Turizmle Ne Zaman Barışacağız?

AK PARTİ’NİN KIYMETİNİ BİLMEDİĞİ TEK ŞEHİR

Son 22 yılda Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Ak Parti Hükümetleri döneminde Türkiye, turizmde adeta çağ atladı. Her yıl kırılan turist rekorlarının arka planında birçok şehre yapılan yatırımlar, altyapı çalışmaları ve tanıtım seferberlikleri yatıyor. Ancak bunun yanında yapılan bu işlerden nasibini alamayan belki de tek şehir Elazığ.

ELAZIĞ BELEDİYESİ TURİZMİ AYAĞA KALDIRMAYA ÇALIŞIYOR 

İl Valilerinin vizyonsuzluğu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün duyarsızlığıyla birleşince ortaya Buzluk Mağarası’nın girişinin hurdacıdan alınmış eski bir demir kapı ile kapamak görüntülerinin ortaya çıkmasını sağlıyor.

Her yıl onlarca resmi ve özel kuruluş bünyesinde TYP kapsamında İŞKUR aracılığıyla binlerce eleman tahsis eden Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü için eleman tahsis etmediği ya da ilgili kurum bunu talep etmediği için tüm tarihi ve turistik mekânlarımız bakımsızlığa ve çevre kirliliğine mahkûm oluyor. 

Bu durumu gören Elazığ Belediye  Başkanı Şahin Şerifoğulları, geçtiğimiz beş yıllık görev süresi içerisinde Harput’ta hayata geçirdiği projelerle şehri bu fasit daireden çıkartarak turizm atağı başlattı.

“Müzeler şehri Elazığ” projesi kapsamında üç müzeyi hizmete sunan Başkan Şerifoğulları,  şehir merkezinde ise tarihi Hükümet Konağı binasını kent müzesi olarak açılması çalışmalarında sona gelindiğini açıkladı.

Turizmle Ne Zaman Barışacağız?

DÖVİZİ EN ÇOK OLAN 9. İLİZ

Turizmin temel noktalarından biri olan hava yolu ulaşımına ilişkin verileri birazdan sunacağız ancak öncesinde hatırlatmak istediğimiz bir veri daha var: Dolar zengini iller! Geçtiğimiz aylarda Dünya Gazetesi Yazarı Naki Bakır, BDDK verilerine göre, iller bazında dolar ve TL mevduat dağılımını analiz etti. Açıklanan verilere göre Elazığ, birçok büyükşehri geride bırakarak en çok dövizi olan 9. İl oldu. 
Bakır'ın analizine göre, "Toplam mevduatı içinde dövizin payı en yüksek il eylül sonu itibarıyla yüzde 48,9’la Aksaray. Bu il, dolarizasyon oranı 2022 sonuna göre 8,8 puan düşmesine rağmen ilk sıradaki yerini koruyor. Dövizin payında bu ili yüzde 46,4’le Nevşehir ve Kırşehir, yüzde 46,2 ile Yozgat, yüzde 45,4’le Kütahya illeri izliyor. Yalova yüzde 45,3, Bayburt yüzde 45,2, Karaman ve Elazığ yüzde 44,4 ve Antalya yüzde 43,9’la mevduatında dövizin payı en yüksek ilk on il arasında yer alıyor." Peki, Elazığ bünyesinde bulundurduğu bu büyük parayı ekonomisine ne kadar kazandırabiliyor. Doğru soru parası olan insanların bu parayı harcayacağı alanlar ve harcatmaya yönelik çabaları yeterli mi?

Turizmle Ne Zaman Barışacağız?

BÖLGEDE 3. ŞEHİR ELAZIĞ

Bunun yanında gerek yurt dışında yaşayan hemşehrilerimiz gerekse de iş, ticaret, eğitim, sağlık gibi konularda hem şehrimize hem de bölge illere seyahat eden yolcuların oluşturduğu büyük bir sirkülasyon var ilimizde. 

Geçtiğimiz yıl sadece hava yolu ile tam 920.689 kişi geldi Elazığ’a. Peki bu kadar büyük bir yolcu trafiğini şehrimizde ağırlayacak bir çaba, bu sayıyı ekonomik kazanca dönüştürecek bir planımız oldu mu? 

Turizmle Ne Zaman Barışacağız?

DEVLER LİGİNDEYİZ

Elazığ hava yolu ile en fazla yolcu ağırlayan Türkiye’de 17., Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise 3. şehir olarak dikkat çekiyor. 2023 yılında 920.689 kişinin hava yolu ile geldiği Elazığ, bu veriyle Trabzon, Rize, Gaziantep, Mardin gibi turizm noktalarının yer aldığı devler liginde yer alıyor. İşte turizm noktalarının uçuş verileri:

DİYARBAKIR: Toplam Yolcu Sayısı: 2.040.747

ELAZIĞ: Toplam Yolcu Sayısı: 920.689

ERZURUM: Toplam Yolcu Sayısı: 1.047.394

GAZİANTEP: Toplam Yolcu Sayısı: 2.627.193

MARDİN: Toplam Yolcu Sayısı: 728.812

RİZE: Toplam Yolcu Sayısı: 1.023.921

TRABZON: Toplam Yolcu Sayısı: 3.535.902

ORTAK AKIL VE EYLEM PLANI ŞART

Tüm veriler Elazığ’ın turizmde büyük bir potansiyel barındırdığını somut ve net bir şekilde gösterirken Elazığ, ne yazık ki bu konuda yeterli çabayı göstermiyor. 

Geçtiğimiz günlerde Hakimiyet’in Ortak Akıl manşetiyle de ortaya koyduğu gibi bu konuda tek çare ortak aklın oluşması ve bir eylem planının hazırlanması. Ancak bizler ortak akıl yerine; kendi bireysel çıkarlarımızı düşünme, masaları yemek için kurma, şehir olarak bir araya gelmek yerine birbirimizin arkasından konuşmak ve dedikodu yapmak için çaba gösterirsek kısa vadede kazanmış gibi görünsek de hep kaybetmeye mahkûm olacağız.