24 Ocak Depremindeki Hasarlı Yapılar Da Kapsama Alınsın

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak, şehrin sorunları ve çözüm önerileri noktasında ilgili bakanlık ve kurumlarla görüşmek üzere Ankara'ya giden Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği'ne üye muhtarlar detayları Hakimiyet'e açıkladı.

24 Ocak Depremindeki Hasarlı Yapılar Da Kapsama Alınsın

Özel Haber: Tamer ÖREN/ Hasret ATA

Hakimiyet editör masası bu kez Yenimahalle muhtarlığında kuruldu. Geçtiğimiz günlerde Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak, şehrin sorunları ve çözüm önerileri noktasında ilgili bakanlık ve kurumlarla görüşmek üzere Ankara’ya giden Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği’ne üye muhtarlar ziyaret sonrasında ayrıntıları Hakimiyet’e açıkladı.

Muhtarlar, özellikle yerinde dönüşüm konusunda önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, 24 Ocak depreminde ağır hasar alan konutların da yerinde dönüşüm kapsamına alınması için görüşme gerçekleştirdiklerini açıkladılar. 

İşte Muhtarların Ankara temaslarının ardından Hakimiyet Editör Masası’na yaptığı ortak açıklamadan öne çıkan başlıklar:

24 OCAK DEPREMİNDE HASAR ALAN YAPILAR DA KAPSAMA ALINMALI

Dernek olarak Ankara ziyareti gerçekleştirdik. Bu ziyareti yerelde yaşadığımız sorunlarımızı dile getirmek amaçlı gerçekleştirdik. Biz arkadaşlarla istişarelerimizi yaptık, vatandaşlarımızın sorun ve sıkıntıları nelerdir diye. Malumunuz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Özhaseki’yi yerinde dönüşümle ilgili açıklamaları vardı yapılan bu açıklamalar içerisinde sadece 7.2 Kahramanmaraş merkezli depremi kapsayan Hibe ve Faizsiz Kredi vardı. Tabi biz muhtarlar olarak 6.8 Sivrice depreminde sadece Elazığ’ın ve kısmi olarak da Malatya’nın da bu avantajlardan yararlanmasını istediğimizi dile getirdik. 

24 Ocak Depremindeki Hasarlı Yapılar Da Kapsama Alınsın

“MÜJDELİ BİR HABER ALACAĞIMIZI UMUYORUZ”

İstediğimiz 24 Ocak 2020 yılında meydana gelen depremlerde evleri ağır hasar alan ve sonrasında hak sahipliğine kavuşamayan mahallelerimizin en azından hibe ya da Faizsiz kredi seçeneklerinden birinin kullanma haklarının olmasıydı. Bizimle birlikte olan ve desteğini esirgemeyen milletvekillerimiz bakanlarla iletişime geçerek isteğimizi maddeler arasına koyarak desteklerini istediler. Bu konuyla ilgili ilerleyen zamanlarda bizler bununla ilgili müjdeli bir haber alacağımızı umut ediyoruz.

“ELAZIĞ İÇİN FIRSAT OLABİLİR”

İsteğimizin çok gerekli olduğunu düşünüyoruz, malumunuz Elazığ’da yaşanan 6.8 şiddetindeki depremin ardından yerinde dönüşüm olmayan mahalleler Kahramanmaraş depremiyle de tamamen yıkık ve virane bir hale dönüştü. Bu Elazığ için bir fırsat olabilir, dönüştürülebilir. Bu imkanın bize verilmesi yönünde taleplerimiz oldu. 

24 Ocak Depremindeki Hasarlı Yapılar Da Kapsama Alınsın

“TOKİ İRTİBAT OFİSLERİ ELAZIĞ’DA DA AÇILMALI”

TOKİ irtibat ofislerinin açılacağını toplamda 5 ilde olacağı ve 25 tane olmak üzere vatandaşların taleplerini karşılanacağı belirtildi. Bizler de bu irtibat ofislerinden birinin Elazığ’da da olmasını ve vatandaşımızın Malatya’ya ya da Adıyaman’a gitmesine gerek kalmadan sorun yaşadığı noktalarda gidip yardım alabilmesini istedik.

YENİ MAHALLE’DE 80 DÖNÜMLÜK ALAN KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINA ALINMALI”

GES projeleriyle alakalı, bazı köylerde yapılması gereken durumları dile getirdik. Rezerve alanları belirlenme noktasında Elazığ’da birkaç bölgeyi belirlemişlerdi. Yeni mahallede 80 dönümlük bir rezerve alanları vardı, ilk günlerde zaten Bakan Bey buraya geldiği zaman Yeni Mahalle muhtarımız Aytaç Özcan belgeler halinde de sundu. İlk toplantıda da yine dosya halinde sunuldu, biz bunların ne aşamada olduğunu görme ve konuşma adına gittik. İnşallah Yeni Mahallede ki 80 dönümlük rezerve alanını da projeye dahil edeceklerini umut ediyoruz. 

24 Ocak Depremindeki Hasarlı Yapılar Da Kapsama Alınsın

“GÜNEYKENT İÇİN SOSYAL DONATI SÖZÜ ALDIK”

Güneykent Mahallesi olarak malumunuz 4 bin 500 konutun olduğu bir alanda hiçbir sosyal donatı olmamasını bakanlarımızın gündemine getirdik.  Bununla ilgili belirli bölgelerde rezerve alanını oluşturarak, dükkan cami ve sosyal alanlarımızın yapılacağı sözünü aldık. 

“HÜSEYNİK’İN YENİDEN CANLANDIRILMASI TALEBİNİ İLETTİK”

Tarihi alanları olan mahallelerimizde restorasyon çalışmaları yapılmasını mesela Ulukent Mahallesi gibi sit alanı dokunulmazlığı olan yerlerin yeniden canlandırılmasını talep ettik.

“SANAYİ SİTESİNİN TAŞINMASI İLE İLGİLİ SOMUT ADIM ATILIYOR”

Sanayi sitesinin yaşam alanlarından kaldırılmasıyla ilgili taleplerde bulunduk, bu konuyla ilgili de somut bir adımın atılacağı müjdesini aldık. 

“OGM BİNASI İLE İLGİLİ SONUÇ ALAMADIK”

Şehir merkezinden kamu kurum ve kuruluşlarının binalarının kaldırılması daha önce de çok konuşuldu. Son günlerde de aşırı bir gündem oldu. Orman Bölge Müdürlüğü hizmet binası Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde yapılması ilimize katkı sunmayacağı gibi zararı da olacaktır. Çünkü şehrin trafiği o bölgede zaten  çok yoğun bu binanın orada yapılması azaltmak yerine daha da artmasına neden olacaktır. 5- 10 yıllık değil de 40-50 yıllık hesaplar yaparak şehrin kaderini yok etmeme adına kamu binalarının şehir dışına taşınması adına girişimlerde bulunduk.  Tarım ve Orman Bakanlığımızın dan bu konuyu görüşmek için randevu talebinde bulunduk. Kastamonu’da yaşanan sel felaketinden dolayı oraya gitmişlerdi. Bire bir sayın bakanımıza iletemedik. Vekillerimiz aracılığıyla bürokratlarımıza ilettik. Maalesef istediğimiz sonucu alamadık.