Rüveyda Sadak

Yerli Üretim: 'TAY'

Rüveyda Sadak

Bir Çizgi Film…

“TAY”

Duyulmuş olmalı mutlaka diye bir tahminle. Çizgi film derken öyle basit bir şey değil tabi bahsettiğimiz. Mantıksal tutarsız çok çeşit örneklerden bağımsız pozisyonda yer alan, eğitici ve kapsamlı bilgilere dahil tamamen yerli bir yapım. Seyredilmeli’lerden.

Çizgi film denince geçmişten bugüne, akla gelen klişelerden dile sakız ezberler.

Nedir onlar? Basit haliyle, düşününce karşılığının asla anlamını bulamadığı birtakım sıfatlardan ibaret, kurgusal mekanizmalar. Söz konusu filmlerde kullanılan kavramların, ucuzlaştırılarak sunulması da artık öyle hayret verici değil ki normal sanılıp toplum olarak buna dikkat bile edilmiyor. İzleyen kitlenin yetişkin olmayan birey yani çocuk olması da önem teşkil etmesi gereken bir konu. “Ağaç yaşken eğilir” atasözünün gerçeklik bulması diyoruz…Ve devam ediyoruz. Karakterlerin gerçeklikten öte sürreal oluşumu ise kendiliğinden gelişen vurgulardan. Mesela; “Katedral yükseklik mekânlar, binalarda ‘düz zemin ve miş gibi’ şekliyle yürüyen örümcek adam, pelerinle uçan kahramanlar, devasa güçte süperman ve ne alaka bir biçimde gökyüzünde yaşayan insanlar” gibi gerçeklikle bağlantısı olmayan basit kurgular.

Ve öte yanda mantıksal ve doğru olanın anlatılmaya çalışıldığı iyi çalışmalar da mevcut neyse ki. ‘Çevreyi korumak, Kitap okuma alışkanlığı, Aile’ gibi konuları kapsayan ve aslında olması gerekenin doğru şekliyle uygulandığı yapımlar da yok değil.

23 Eylül’de vizyona giren, güzel bir yerli animasyon filmi, “TAY” bunlardan biri.

Başrolde ‘Riyah’ adlı tay ile ‘Jabal’ adında yaşlı bir devenin Mekke’den Medine’ye macera dolu yolculuğu her biri özgün birer kıssadan hisselerle anlatılmış. Amaç, hicret kavramının özümsenmesi. Kavramsal boyutun fazlaca türlerinin bulunduğu filmde, hırsızlığın kötü bir davranış olduğu belirtilirken, yaşlı deve Jabal karakteriyle ‘iyilik, yardımlaşma’ kavramları rasyonel biçimde ele alınarak böylelikle kavramlar arası bütünlük sağlandığı görülüyor. Geçişlerde kullanılan müzikle de filmin dokusu bambaşka bir güzergâh almış olmalı ki repliklerde kullanılan kavramlar, an’ın içerisinde ve hatta ötesinde bir somut olmayı başarmış. Bu sebeple içerik açısından güzel bir çalışma olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT Çocuk işbirliği yapımı olarak hazırlanan film için kültürel ortama uygunluk sağlayan, geleneksel ile bağlantılı ve mantalite olarak, alkışı bol olmalı yapımlardan diyebiliriz…

İyi seyirler.

Yazarın Diğer Yazıları