Rüveyda Sadak

Üniversite… Brand New?

Rüveyda Sadak

YKS yerleştirmeleri sonuçlandı, malum…Ve şimdi sırada, yerleştirilen Üniversiteler…

Evet…

Kayıt, yerleşme ve farklı şehir üniversiteler kazananlar için hep kavramlar yenilerden; Yeni bir şehir, çevre… Spontane değişimler bunlar. Her birinin yeri ayrı, bu süreçte. Üniversiteli olmak aslında spesifik bir olgu. Sanırım pek de haksız sayılmam. Edinilen bilgi kapsamında bir pastörize türev diyebiliriz, üniversite ve ileriye yönelik total mekanizma için. Başarının zaten kendisi olan girişimlerin mekânsalı Üniversite… Öğrenilecek bilgileri, özneye dahil öğrencinin absorbe etmek yetisinin bağımsızlığında gerçekleşebilen bir durum olduğunu belirginleştirebilecek bir kurum. Öğrenciye future çerçevede rasyonel teşebbüslerde bulunarak, toplumsal platforma uygunluk ve birtakım çalışmalarda yer alabilmesi açısından fayda sağlayıcı bir faktör ki bu zaten bilinen bir klişe… Öğrencinin özgüvenle entegre olup bir sonuç kondisyon edinerek, Üniversitenin bireye ayrıca farklı bir nitelik kazandırmasını söylemeye gerek yok gibi…

Üniversite…

Devlet ve Vakıf Üniversiteleri…

Üniversite, öğrenci kavramının bir başarı level yönünde bazı kavramlarla çeşitlilik sağlaması olabilir mi?  Ve ya da belki meritokrasi benzeri denilebilir mi buna? Başarı seviyesinin katlanarak yükselmesi sebebiyle…

Çünkü toplumda sedanterleşen kavrama bir görsel figür olmalı, Üniversite. Üniversite öncesi, esnası, sonrası… Yoğunlukta tavan dereceler… Sınav sonrası yoğunluk, artışlarla hız kesmeden. Örnekler… Hepsi çok çeşit… Kontenjan, Kaç bin’lerde olabilme beklentiler, yerleştirilme/yerleştirilememe (kazandınız-yerleştirilemediniz kavramlarının gündeme dahil edilmesiyle gelen o süreç…

Devlet üniversitelerine bir alternatif, vakıf üniversiteleri…

YÖK Başkanı, “Vakıf Üniversitelerinin ekstra bir indirim kampanyası başlatması faydalı olacaktır diyerek, yurt kapasitelerinde artış istedi.” Üniversite öğrencileri için faydalı olabileceğini düşünüyoruz.

Bugün üniversiteli olmak, enflasyon ve yüksek rakamlar yönünde, spekülatif kavramsallardan biri. Yani’si mi? Üniversiteli olmak, amaçtan ziyade araç olarak görülmesine sebeplerden. Çalışma hayatı konusunda istihdam olanaklar asgari olmasına karşın, bireye dair inisiyatif, öğrenci tarafından beklenilenlerden. En azından, öğrenciyi Üniversiteye teşvik amaç yönünde olumlamak… Öyle değil mi?

 

Yazarın Diğer Yazıları