Rüveyda Sadak

Türkiye Yüzyılı ve Prototip Reform: Başörtüsü

Rüveyda Sadak

Farkındalık iyi bir şey olmalı ki aksi zaten mümkün değil diye düşünüyoruz. Evet, toplumsal olarak bilinen ve fakat buna rağmen aynı fabrikadan çıkış serisi örneklem mantık devam ediyor.

‘Başörtüsü bir sorun mu? Böyle bir sorun var mı ya da yok mu?’sorusunun oturuma açık programlara polemik oluşturma gayretine de hayretsiz kalamamak gibi durumlar içerisinde olmak. Tepkisel şartlanma olabilir mi? Tabiî ki bu mümkün. Sonuçta reytingler bunun içindi öyle ya. Programlara göz atarken olabildiğince seçici olmanın değer ifadesini bir tekrar fark etmek de makul değerlendirme olabilir. Gündem olmadığı halde geliştirilen standart kompozisyon, tekil olarak ‘Başörtüsü’ ve devamında ‘Başörtüsü Yasağı’ gibi adlandırmalar. Söylemlerde çeşitlilik böyle.

Bu defa Başörtüsü, pozitif ve somut şekilde bir reform başlangıç olarak adlandırılabilir. Başörtüsü için referandum çağrısı bağlamında teklif, kabine gündeminde yer alıyor. Anayasa değişikliği kapsamında, 24. maddede yapılacak değişiklik ile revizyona gidilmesi söz konusu. Nitekim Adalet Bakanı BOZDAĞ tarafından yapılan açıklamada: “Başörtüsü için tek maddede değişiklik yapılmasına karar verildi. Referanduma giderse, büyük çoğunlukla kabul edilecektir.”

Cumhurbaşkanı Sayın ERDOĞAN’ın ‘Türkiye Yüzyılı’ hakkında çeşitli açıklamaları oldu. Türkiye Yüzyılı’nın ilk hedeflerinden birinin “Anayasa” olduğunu ve buna istinaden, Sayın ERDOĞAN’ın: “Başörtüsü için Anayasa teklifini haftaya Meclis’e sunacağız.”açıklamasında bulunması bir değişim dönemi başlangıcını gösteriyor.

Türkiye Yüzyılı ne anlama geliyor? Bu konuda çok sayıda kavram maddeler yer alıyor.

‘Başarı, bilim, gençler…’

Mesela bir kavram daha: ‘Değerler’

Çünkü değerler; toplumun kendisi, bireysel olanın ifadesidir. Başörtüsü, tabii bir tercih ve bir değer kavramdır. Net.

Cumhurbaşkanı Sayın ERDOĞAN’a, toplumsal olarak gereklilik olması önem teşkil eden ‘Değerler’ kavramı dolayısıyla da ayrıca teşekkür ediyoruz.

‘Gençler, Bilim ve Başarı’ bir kombinasyon bütünü. Ve bu da değerler ile bağlantılı. Başörtüsü konusunda Anayasa değişikliği yapılması teklifi, radikal bir uygulama olacaktır. Önümüzdeki süreç için iyi temenniler.

Yazarın Diğer Yazıları