Rüveyda Sadak

Sınırsız Zaman Tüneli, Özne: 'Gazeteciler'

Rüveyda Sadak

Toplum… Her türlü durum, olay ve gibi’lerin içerisinde barındırdığı mekanizma. Sorunsalın özellikle objektif tutum benimsenerek sergilenmesine sebep bir figürden bahsediyoruz. Toplumsala çok yönlülük ve tarafsızlık esasıyla, bilgi sağlayıcı görevi üstlenmek, açık söylemek gerekirse gerçekten zor bir mesleğin icra edilişi olsa gerek. ‘Gelsin çay, gitsin kahve’ şeklinde bir söylem vardır, hani. Her şekilde kullanılan artık rutine dönüşen bireysel dile angaje.

Ve fakat söz konusu “Gazetecilik” ise çay, kahve klasik tabirin devre dışı olduğunu belirtmekte fayda var.

Doğru nedir? Ne değildir? Topluma gerçek olan bilgiyi, olduğu gibi aktarabilme çabası ile bireyleri bilgilendirme amaçlı ve tamamen rasyonel bir bakış açısı geliştirmektir, Gazetecilik.

Mesela çok duyulmamış ve pek de bilinmeyen bir dil var: ‘Esperanto.’ Dünya toplumları için hızlı ve kolayca öğrenilip, iletişim sağlayabilmek amacıyla oluşturulan yapay bir dil bu. Farklı dil toplulukları arasında bir köprü işlev denebilir. Uluslararası platformda bireylerin iletişim sağlamasını kolaylaştıran bildiğimiz, şimdi’nin İngilizce’si gibi.

“Baraka” diye bir film vardı. Üniversite’de incelediğim bir film. İçerikte dil, din, ırk yönünden farklı toplumlar (Türkiye’nin de yer aldığı) hakkında bilgi edinmeyi sağlayan kapsamlı detay bildiren bir filmdi. Enteresan bir özellik, filmde herhangi bir konuşma, replik, diyalog hiçbiri yok. Anlaşılabilmeyi sağlayan tek şey, arka fona dahil film karesine yansıyan görüntüler… Bunu neden anlattım? Bilginin edinilebilmesi amacıyla dil ya da görsel iletişim olarak birtakım donanımlara sahip olmak gerekliliği söz konusu ve öyle ki kameraya yansıyan ve böylelikle konu ayırt etmeksizin, toplumu bilgilendirme işlevinin öznesi bir basın. Toplumsalın bilgi edinebilmek amaçlı, detaylıca incelediği ve kısa bir özet geçilen haberin bile ayrıca’sını okuyup incelenmesine imkân sağlayan meslek: Gazetecilik.

Bir kaç gün gecikmeli olsa da  21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz, toplumu doğruca bilgilendirdiğiniz için her birinize teşekkürler.
 

Yazarın Diğer Yazıları