Rüveyda Sadak

Sektörel Göstergede 2023'ün İnisiyatif Adımları

Rüveyda Sadak

2022 biterken… Dünya açısından kolay bir yıl olmadığını söylemek doğru bir ifade olacaktır. Bu arada ‘güle güle 2022, merhaba 2023, geri sayımları başlasın: 3, 2, 1,’ türü klişelerin repertuarı dışında; tamamen sosyolojik kapsamlı yorumsal değerlendirmeyle, tahminler yanıltmayacaktır ki yine sosyoloji odaklı bir analiz diyelim…

Dünya’yı etkisi altına alan Korona ve sonrası Pandemi dönemi kapsamında sağlıklı günler bekleyen toplum, aslında günlük rutine dönüşün de zamanının merakı içerisindeydi. Derken, Rusya-Ukrayna Savaşı ve bağlı gıda krizi dolayısıyla marketlerde sıvıyağ, un gibiler manipülasyon kavramının anlamını özetleyen durumlardandı. Diplomatik katsayının ‘Tahıl Koridoru’ ile yükselişi, fiyatlara etki eden olumlu sonuçlar meydana getirdi. Bir parantez, 2 örnek; Yerli üretimde ‘TOGG’ başarı ve Enerji üretiminde ‘Yusufeli Barajı’ da eklenilmesi gerekenlerdendi, 2022’de ekonomi alanlı olumlu kapsam gelişmelere dahil olan.

Dünya ülkeleri’nin çoğu, 2023 kış şartlarında enerjide tedarik eksikliği sebebiyle, yapmış oldukları tasarruflarla toplumsala uygulanabilir politikalar geliştirerek, zorlu bir süreç geçirecek gibi görünüyor.

Türkiye olarak 2023 itibariyle, dışa bağımlılığın mümkün olduğunca en aza indirgenmesi kapsamında, enerji konusunun Türkiye merkezli bir gündemsel olması da beklenilenler arasında. Nitekim yılbaşı’ndan sonra elektrik ve doğal gaz indirimi şimdiden bir iyi haberdi.
Şimdi, 2 güne 2023…

Yerel jargonda sadece iyilik temenniler iken ki bu gayet doğal bir replik olmalı. Ve fakat pratikte de enteresan şekilde bir postkolonyal (küresel kapitalizmin kültürel etkilerine odaklı disiplin) görüntüler ki şaşırtmıyor.

Napolyon’un para nakarat uyarlaması, tam da böyle bir örneklem içindi galiba. Çünkü haftalardır haberlerin eğlence bölümü kadrajında bir telaş. Marjinal olmak buydu değil mi? Kuruyemiş, içecek vs. fiyatları manipülasyonda pozitif (!) mesai yaparken, enflasyon girdi-çıktı oranları, an itibariyle çok da bir önem arz etmiyor öyle ya. Pahalılık söylemlerine 1 günlük tatil. 

Tarih rakamsalının değişmesi dışında aslında bu da sıradan, gayet günlerden biri.

Son olarak 2023 için iyi temenniler diyoruz ve toplumca sağlıklı, huzurlu bir yıl geçirilmesi dileğiyle.

Yazarın Diğer Yazıları