Rüveyda Sadak

Reklam Şekiller'den, Trend (!) Başörtüsü

Rüveyda Sadak

Şimdi bir psikolog varmış… Hem ayrıca da akademiden…Öyle de bir perspektif boyut yani…Prof. Dökmen…

“Başörtülü psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı olamaz, olmamalı” şekli bir monolog...

‘meli- malı’ kiplerinden bir dilbilgisi anekdotu.

Bu nasıl ve neye dayalı bir etik olabilir? sorusuna agnostik bir tutum zaten belki’ler arasında. Mevcut açıklama için ne denmeli acaba? Belki daha itibar, prestij, top list, bol like vs.? Ayrıca söz konusu bir komediyse muhatabı 0-6 yaş grup için ideal…

Bu da gayet entelijansiya (!) kavram dahili olmalı ki belirtmekte fayda var. 

 

Yapılan değerlendirme için ancak fiktif mekanizmanın dahili subjektif söylemlerden diyebilir miyiz? Diyebiliriz.

Baksanıza entel düşünce kapsamında ve entelektüelden bağımsız, orta çağ mantalitesini 2022’lere taşıyan ve orta çağ dönemini somut kadrajla anımsatan bir örneğin, günümüzle olan ironik şimdi’si. Daha ne olsun!

 

Ve fakat derken… Eklenen vesaire meslek grupları da virgüller devamında olabilirlerden, evet almış. Gelsin bakalım, neymiş bunlar?

Başörtülü mimar olabilirmiş, bak seen!

Başka?

Hakim de mümkün olabilirlerdenmiş, Ama orada da bir soru işaretler… Perhaps… Çünkü mü? Alanı hukuk olmadığı için yorum dışı bekleyişte kalmış belli ki.

Tabi lütfetmiş sayın bilirkişi psikolog…Peki şimdi psikolog, empati değil de neden sempati oldu ki? Yine cevapsızlardayız.

 

Sığ düşüncede ve toplumsala kapalı kilise hegemonyası, tarihe karışalı asırlar oldu birileri yıl 2022 olarak bir aydınlatsın rica ediyoruz. Kronolojiden böyle de uzak bir görseli seyrediyoruz çünkü.

Ya da bu bir islamofobi takıntısı mı? Sanmıyoruz.

Bir gündem oluşturma eforu denilebilir ki kılık-kıyafet konusu için de böylesi gündem polemiğe var mıydı acaba bir gerek? Belki de daha itibar, prestij…

Ve fakat olayı olumsuz bir şekilde lanse ederek, anakronik bakış açısıyla toplumsal algı üzerinde karşıtlık politikası benimsenerek, ajitatif figürler oluşturma çabası da ne diyelim, büyük yanılgı olmalı.. Çünkü sonrası defansif biçimde hep nakarat dizeler, gerçek olmayan ve sadece ütopik olan... Aksini düşünen? Gerçi reklamın iyisi, kötüsü olmaz… Doğru söze ne denir? İyi (!) reklamdı… Tebrikler (!)

Yazarın Diğer Yazıları