Rüveyda Sadak

Nedir Resesyon?

Rüveyda Sadak

Toplumsal olarak son zamanlarda günaşırı haberlerde görmeye alışılan bir kavram olan, “Resesyon”

Ekonomi bağlamında durgunluk anlamına gelen Resesyon, meydana gelen bir düşüşün karşılığı olarak görülüyor. Dünya Bankası Başkanı’ndan küresel ekonomi uyarısına göre: Avrupa’da resesyon olasılığı artıyor ve bu durumdan Avrupa daha fazla etkilenecek ve büyümedeki düşüş, gerilemeye dönüşüyor ki bu olumsuz bir netice olabilir.

Küresel olarak sosyolojik değişikliklerin olması muhtemel. Sosyo-politik dengelerin; resesyona bağlı gelişebilen bir durum olması sebebiyle ve yine reel mekanizmanın sorunsalı olan resesyonla değişim sürecinin beraberinde gelebilir durumu, mikro seviyenin üzerinde bir artış gösterip, makro boyuta ulaşabilirliği de mümkün gibi…

Ve şöyle ki küresel sistemde, dünya ülkelerinin yeni bir döneme giriyor olması, mevcut dönemin değişime uğrayarak, konjonktüre göre farklılık göstermesi sonucu dünya ülkelerini yine zor bir sürecin beklediği söylenilebilir. Küresel mekanizmada Pandemi süreciyle tetiklenen arz-talep dengesizliği mevcut bir gerçek. Hâlihazırda işsizlik ve Weberyan kapitalizmin kâr güdüsüyle olsa gerek, fiyatlarda devasa oranda artışa bağlı olarak, enflasyonda yükselmenin bir devam niteliği Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası üst kademeyle tırmanışa geçtiği görülüyor. Enerji krizi ve ani bir gündem olarak Avrupa’da işsizlik, tarım, gıda gibi enerji krizi kapsamında ciddi bir resesyon olabilmesi halinde (ki bu da bir olasılık) ekonomik olarak belki de küresel bir dekadans yaşanılabilirliğinin, gündeme yerleşmesi de bir o kadar gerçeklik gösterebilir durum.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin NEBATİ’nin: “Yeni ekonomi modelini devreye almasaydık bir enflasyonla birlikte durgunlukla karşı karşıya kalacaktık.” açıklamasıyla, Türkiye’nin bir devlet olarak rasyonel uygulamalar gerçekleştirmiş olduğunu ve sonuç olarak gelinen durum itibariyle olumlu neticeler alındığını da belirtelim. Nitekim devletin aldığı tedbirler; örneğin, yakın zamanda başlatılan ‘Sosyal Konut Projesi’ ve gibi başka uygulamalarla, bugün birçok proje sebepli, farklı ülkelerin haricinde Türkiye olarak yeni bir ekonomi modelini benimsemiş olmanın gururu içerisindeyiz. An itibariyle Ülke olarak gündemselimiz, tamamen farklı formatta gelişiyor. Farklı ve özgün. Ve devam edelim ki bu önemli!... Enflasyon ne zaman düşmeye başlar gibi beyin fırtınası diyaloglarla belirgin bir toplumsalı görüyoruz.

Cedelleşmeye çalışılan bir Enerji ve Gıda Krizi değil, Gündem: ‘Enflasyon.’

Yazarın Diğer Yazıları