Rüveyda Sadak

Köstek Değil de Destek Olmayı mı Denesek?

Rüveyda Sadak

Bundan 11 gün önce…Aynı şiddetle iki depreme uyanan iki bölge…Literatüre, ‘Asrın Felaketi’ olarak kaydedildi. Bunun başka bir kavramsal karşılığı olamazdı çünkü. Zor ve oldukça zor. Ve kaldı ki 11 il için yazılıp çizilenler, madalyonun sadece görünen kısmını ifade ediyor. İçerisinde Elazığ’ın da yer aldığı tam 11 il… Şiddet dolu anlar için tekrarını görmemek diyoruz. Hayatın devam edemediği ve mesela basit düşünün, ‘ev’ denilen o ezber kelimenin aslında birey için ne büyük bir anlam ifade etmiş olduğunu, enkaz ile aynı cümlede kullanamama gibi inisiyatif gerektiren bir durum bu. Hayatta kalanlar için sıfırdan düzen kurabilme çabası, dile kolay ve gerçeği de gerçekten zorlayıcı bir faktör oluşturuyor. Hemen her durumda olay farkı gözetmeksizin hâlihazırda bekleyen senaryolar, süreci daha da karmaşıklaştırmak noktasında geçerli bir sebep oluşturuyor, ‘manipülasyon’ gibi. Yabancı gelmedi değil mi? Bu kadarı da olmaz demiyoruz, maalesef oluyor.
Çok değil sadece birkaç hafta önce kira fiyatlarındaki makul fiyat dengesi, en azından ekstrem bir şaşkınlık oluşturmuyordu. İyiye gidiyor gibi düşünür olmuştu, toplum. Oysaki an’ı manipülasyon hızıyla sabitlemek, göz ardı edilmişti ki film yanıltmadı, şaşırmadık. Zaten geçmişten bir hatırlatma değil miydi, pandemiyle toplumsal repertuara yerleşen ‘manipülasyon.’
Şöyle ki deprem sebebiyle kira fiyatlarındaki inanılmaz derecede fahiş artış için geçerli hiçbir sebep yok. Mevcut fiyatların neredeyse iki katı boyuta yükselişiyle manipülasyondaki artan mekanizma bir kez daha güncellenmiş oldu. Tebrik mi etmeliyiz, gerçekten bu olmamalı! Süreç itibariyle gerek bireysel ve gerekse toplumsal olarak depremzedeler için destek olma kapsamlı, sorumluluk bilinciyle koordine olmak gerekirken, OHAL’e dair şu durumda bile kâr amaçlı strateji benimsemek de ekonomik sosyolojiye tabiî ki uzak. Toplum, biziz ki bu toplum, hepimizin.
Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz ve sabırlar diliyoruz, enkazdan sağ kurtarılan tüm depremzedelerimize.
 

Yazarın Diğer Yazıları