Rüveyda Sadak

Gündem Değişti: De Facto, 'Başörtüsü'

Rüveyda Sadak

Gündem Değişti: De Facto, ‘Başörtüsü’

An itibariyle bir manşet nitelikte olduğunu, haberlerin tümünde şekillendiren mevcut konudan bahsedelim.
Konu? “Başörtüsü”  

Evet… Ve yine ‘Başörtüsü’

Gündemleşmeye çalışan bir objeye dönüştürülme mekanizması, görselinde.

Buyurun…

Çok dönemler, toplumsal platformda karşılaşılan bir klasik olarak görmeye alışılan gündem kavramlardan, başörtüsü…

Meğer başörtüsü, mevcut konum olarak bir sorun imiş... Çözülmesi gereken bir sorun.

Bu bir sorun mu ve ya da bir sorun olmalı mı?

Kronolojik tespitle geçmiş yıllara dair olan söz konusu sorun ya da sorunsallaşan/sorunsallaştırılan durum var mıydı diye soralım?

Evet, vardı bu net. Bir dönem bir zamanlar.

Toplumsalın lehine bir neticeyle şu anda somut bir sorun olmadığı alenen mevcut. Geçmiş zamanla karşılaştırmak gerekirse ki bugünün Türkiye’sinde iyi bir durumda olunduğunu belirtmek gerekli. Ve tekrar geçmiş dönem ile denk bile olamayacak safhalardan geçildiğini ve aslında olması gereken şartların da bugün itibariyle sağlanmış olduğu görülüyor.

Yapılan teklif için Cumhurbaşkanımız Sayın ERDOĞAN, “Ülkemizde başörtüsü diye bir mesele yoktur. Başörtüsü, yasa konusu olmayacak tabiî bir haktır. Çözümü anayasa düzeyinde sağlayalım. Anayasa değişikliğiyle çözüm getirelim.” açıklamalarında bulundu.

Başörtüsü yasağı, geçmiş yıllara dair zorlu süreçlerden biriydi. Özellikle bir anekdot, İmam Hatip kavramsalı… Ve geçmiş ile şimdi arasında mesafeler oldukça devasa.

Bunu bizzat üniversite döneminde, yasaksız şekilde ve başörtüsü serbestisi kapsamında öğrenim gören biri olarak, teyit etmenin gerekli olduğunu düşünüyorum. Başörtüsü zaten bir hak ve zaten bir özgürlük, aksi bile iddiasız. Ve... Dolayısıyla sosyolojik reeller kapsamında değerlendirmek gerekirse, toplumsal olarak bu bir ‘sorunsal ya da bir başörtüsü sorunu’ değil zaten var olan bir hak ve özgürlüktür. Ve neye göre sorun olarak görüldüğünü anlamak da bu noktada bir hayli zorlayıcı ve bir paradigma sorunu var(mış)gibi dönüşüm süreci de bir o kadar manidar. Özetle, Şimdiki Türkiye Yüzyılı diyoruz. İyiyiz böyle. Gayet iyiyiz, biz.

Yazarın Diğer Yazıları