Rüveyda Sadak

Enerji Sahasında Bir 'Baraj' Aktör

Rüveyda Sadak

Farklı ve devasa bir yapı… Türkiye’de en yüksek, Dünya’da ise 5. en büyük baraj olma özelliğiyle Artvin’de açılışı gerçekleştirilen, “Yusufeli Barajı”
Söz konusu nükleer santralin, elektrik üretimi için büyük oranda katkı sağlayarak böylece enerji piyasasının odak noktasında yer alabileceği ve amacı elektrik üretmek olan barajın, asırlar boyunca devamlılık sağlayabilecek bir performans olacağı düşünülüyor. İyi bir proje.
Şimdi, devrim otomobili adında bir tarihsel diyelim ve geçmişe doğru gidelim. 1961’de yerli otomobil üretimine dair türlü fikirler. Dönemin İTÜ Öğretim Üyesi ve Sanayi Bakanlığı Kurucu Heyet Başkanı olarak Bakanlar Kurulu’ndaki toplantıya katılan Doç. Dr. Necmettin ERBAKAN, otomobilin gelecekteki iktisadi faydalarından bahsetmiş ve sonuç itibariyle yerli otomobil yapılması kararı alınmıştır. 2 otomobilin donanımı tamamlandıktan bir süre sonra çeşitli olumsuzluklar sebebiyle, ilk yerli otomobil olma özelliği gündem dışı kalarak maalesef seri üretime geçilememiştir.
Yıl, 2022… Türkiye’yi temsil edebilecek yerli ve milli otomobil olan ve 61 yıllık hayalin üretim ve sunumuyla gerçeklik bulduğu, ‘TOGG’
Ve yine yerli bir hamle... ‘Yusufeli Barajı’
Bu sadece bir baraj değil tabiî ki. Bir enerji harikası. Herkes tarafından bilinen standart belgeseller vardır. Dünya kapsamlı. Çok büyük, devasa, mega yapılar şeklinde çeşitleri mevcut olan. Görünce bir şaşırırız öyle değil mi?
Türkiye olarak homojen bir yapılanma ile Karadeniz Bölgesi’nde yer alan baraj, coğrafi şartlar sebebiyle yer açısından uygunluk sağlayabilmesi için santral binası dağın içerisine konumlandırılmış şekli ve gövde itibariyle 275 metre dev bir tesis oluşu, Dünya çapında bir marka olma yolunda.
Dünya’nın, artık küresel bir sorun haline dönüşen enerji sıkıntısı içerisinde yer aldığı biliniyor. Dünya ülkeleri, bu sorunu olabildiğince minimize ederek almış oldukları tedbirlerle, çeşitli tasarruf planlamaları yönünde mücadele etmeye çalışıyor.
Yaşamsal faktörler içerisinde yer alan ‘elektrik, su, doğalgaz’ üçlemi, haliyle zaruri ihtiyaçlar içerisinde. Bugün ülkeler azaltmış olduğu enerji kapsamındaki planlamalarıyla şimdilik en azından kış mevsimini daha hafif geçirebilmek politikasını uygulamaya çalışıyor.
Türkiye açısından oldukça önemli olan kapsamlı bir çalışmanın ve elektrik üretiminin gerçekleştirildiği Yusufeli Barajı için faydalı temenniler.

Yazarın Diğer Yazıları