Rüveyda Sadak

Düzenlemeyle Gelen Mobilite

Rüveyda Sadak

Bir düzenleme yapılmıştı…

2019 yılında…

Plastik poşet uygulaması… Plastik poşet kullanımının azaltılarak, çevresel kirlilik kapsamında bir dizi revizyon uygulamaları…

Amaç, alınan önlemlerle insan sağlığına olumsuz etki teşkil edebilecek poşet gibi maddelerden rafine bir ortam oluşturulmaya çalışılmasıydı. 

Bir yaptırım olarak, ücretli poşet uygulamasıyla da çevreye zararın minimize edilmesi de sağlanmış oldu böylece.

Sadece poşet değil tabiî ki. Çevre kirliliği her şeyle mümkün. Poşet, kağıt ve benzer nitelikli çöp maddeler…

Duyarsızlık rakip tanımıyor maalesef bu konuda.

Ve fakat…

Sokaklarda var olan orijinal, ağaç yapraklarından başka bir doğa değildi, poşet kullanımının tasarruf öncesi zamanlar dahilinde. Plastik poşet kullanımıyla ilgili çevre kirliliği aslında holistik bir bütün. 

Öyle ki bir poşet için yalnızca % 1 kısım geri dönüştürülürken, % 99 kısım ise spontane biçimde, doğada kalıcı hale dönüşen bir döngü. Plastik poşetin doğadan tamamen yok olması için 1000 yıl geçmesi gibi enteresan bir durum söz konusu.

Evet, 1000 yıl…

Doğada kalıcılığı devam eden madde, giderek zararlı bir durum haline dönüşüyor. Bozulan her nesne gibi ekolojik sistemde çok çeşit zararlar meydana getirdiği ve salgıladığı kimyasallar sonucu; toprak ve su elementlerine karışarak, toplum sağlığını tehdit bir unsur olması da bilinmesi gereken öncüllerden.

Poşet kullanımını azaltmaya yönelik uygulama sonucunda 3, 8 milyar lira oranında bir tasarruf sağlanmış. Bunun gayet iyi bir rakam olduğunu düşünerek, duyarlılık kapsamında toplumca senkronize olunduğunu söylemeye gerek yok sanırım.

‘Plastik poşet kullanımı azaldı’ şeklinde toplumsal bir bilinç görsel, olabilir durum bu. Aslında sebep, poşetlerin ücrete tabi şekli olabilse de (caydırıcı unsur diyebiliriz) buna rağmen böylesi duyarlılıkların maksimum artış göstererek, toplumsal bir trafik oluşturması da faydalı girişimlerin gerçeklik boyutu kapsamında.

Umarız çevresel, evrensel içerikte gerçekleştirilen bu radikal uygulama, topluma/ toplumsala entegre olmaya yerleşik bir yapı kazanarak, devam  hep devam bir kondisyon sağlamaya yönelik, aktif bir hareketlilik ve süreklilik meydana getirir.
 

Yazarın Diğer Yazıları