M.Şahin Duman

Olta Balıkçılığı Yaparken…

M.Şahin Duman

Kimisinin amatör avcılık, kimisinin amatör spor veya dinlenme olarak anlamlandırdığı maddi ve ticari bir kazanç gayesi olmayan amatör balıkçılık birçok insanın ilgi alanı ve hobisidir.

İnsanlar bu ilgi alanlarını geliştirmek ve yoğun gündemlerinden uzaklaşıp dinlenmek için kimi zaman sabahın erken saatlerinde yola düşerek önceden belirlediği alanlara avlanmaya giderler.

Birçok kişinin akşamdan çantasını hazırlayarak sabah namazı vaktinde bu hobisi için yola çıkıp baraj, gölet ve nehir kenarlarında oltalarını suya attıktan sonraki bekleyişleri tam bir sabır işidir. 

Kimisi için bir sabır imtihanı olan olta balıkçılığı kimisi için bu imtihandan öte insanı dinlendiren, stresten uzaklaştıran ve doğanın güzelliğinde insanı rahatlatan bir aktivitedir.

Bu bir tercih meselesidir.

Kişiler kendi tercihlerinde dinlemeyi ve eğlenmeyi seçerken bir diğerinin başka bir tercihle seçtiği dinlenme ve eğlenmesine engel teşkil edecek veya rahatsız edecek bir hal ve davranış içinde olmamasına dikkat etmelidir.

Kişilerin avcılık alanı olarak seçecekleri bölge ve alanlar orada ikamet edenleri rahatsız edici olmamalıdır. Seçilen alanda böyle bir durum meydana getirecekse seçimi gözden geçirmek ve tercihi ona göre yapmak doğru olandır.

Son zamanlarda nadir de olsa bu konularda ne yazık ki rahatsızlıklar meydana gelmektedir. 

Baraj veya gölet kenarında bulunan konutların hemen yanı başına amatör balıkçılık adına çadır kurularak veya araç içerisinde geceleyerek avcılık yapanların oradakileri rahatsız edebilecekleri gözden kaçırılmamalıdır.

Bu evlerde yaşayan insanların ve de özellikle ailelerin rahat hareket edememeleri anlamına gelebilecek bu tür durumları düşünmek ve ona göre davranmak en doğrusudur.

Çünkü insanın doğal olarak günlük ihtiyaçları kapsamında en basitinden tuvalet ihtiyacını nasıl gidereceğini bile düşünmesi gerekir. Sahile nazır evler arasında olta balıkçılığı adına gecelemek veya sabahlamak sadece bu açıdan bakılınca bile ne kadar rahatsız edici olduğu ortaya çıkmaktadır. 

Balıkçıların, günlük zaruri ihtiyaçlarını gidermelerine imkan vermeyen düz ve açık alan olan sahil yerleşim alanlarında olta balıkçılığı adına çadır veya arabalarda konaklaması veya günlerce kalması yapması bir kültür ve aile değerleri ölçüsüdür. 
 

Yazarın Diğer Yazıları