TIPKI SİZİN GİBİYİZ

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Telepati Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu müdürü Fasih KARAKAYA, Dünya Down Sendromlular Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, 'Down sendromluların farkındayız ve her zaman onların yanındayız' dedi.

TIPKI SİZİN GİBİYİZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Telepati Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu müdürü Fasih KARAKAYA her yıl 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

 

Down sendromlu bireylerin ayrımcılık ve ön yargıya maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek olduğunu amaçlandığını belirten KARAKAYA, "Down sendromlu bebekler 47 kromozomlu olarak doğarlar. Kromozomlardaki bu fazlalık yüzünden bireyin bütün gelişimleri etkilenmekte, gelişimsel gerilik ve fiziksel farklılık ortaya çıkmaktadır. Down sendromuna sebep olarak bilinen tek faktör hamilelik yaşıdır fakat birçok down sendromlu bebek annesinin de risk faktörü sayılamayacak bir yaşta olduğu bilinmektedir" dedi.

Down sendromlu bebeklerde mümkün olduğunca erken eğitime başlamanın önemli olduğuna dikkat çeken KARAKAYA, "Bunun için özel rehabilitasyon merkezlerinde çocuklar ücretsiz olarak eğitim alabilmektedirler. Desteklendiğinde birçoğu okuma yazma öğrenerek günlük yaşamlarını kolaylaştırmakta, korumalı atölyelerde çalışarak ekonomik hayata katkı sunabilmektedirler. Son yıllarda düzenlenen farkındalık etkinlikleri ile çocuklarımızın toplum tarafından büyük oranda kabul görmelerine katkı sunulmuştur. Doğru destek alındığı takdirde bu çocuklarda çok olumlu ilerlemeler görülmüştür. Öte yandan bu süreçte ailenin down sendromu ve eğitimi ile ilgili bilgilendirilmesi ve işbirliği de çok önemlidir.’’

Karakaya''Down Sendromlu çocuklar iyi bir eğitimle normal birey şeklinde hayatlarını sürdürebilirler. İmkan tanındığında meslek edinebilirler. Kendi yaşamlarını idame ettirebilecek seviyeye ulaşabilirler. Fizik tedavi, özel eğitim ve dil terapisine ihtiyaç duyulur. Bunlar için planlı ve programlı bir şekilde profesyonel yardım almak gerekir.Ayrıca aşağıdaki eğitim,tedavi ve özel terapiler tamamlayıcı olacaktır;

Özel Eğitim

Down Sendromlu çocuklar kendi aralarında farklılıklar gösterebilirler, bu yüzden çocuğun ihtiyaçlarına uygun bir programla özel eğitim, beraberinde sosyal ve duygusal gelişimi, bilişsel gelişimi ve motor gelişimini desteklenir.

Fizik Tedavi

Fizik tedaviye Down Sendromlu bebeklerde iki aylıkken başlanmalıdır. Egzersizler fizyoterapist bakımında yapılmalı ve günlük programlarla evde aile tarafından uygulanmalıdır. Düzenli kontrollerle duruma göre tedavi desteklenir. Çocuklarda yüz kasları gevşektir. Fizik tedavi süresince kas gücü ve motor becerilerinin yanı sıra, algılama becerisi de programa dahil edilerek desteklenmelidir.

Dil terapisi

Down Sendromlu çocuklarda konuşma geç gelişir. Erken dönemde başlanan dil terapisi ile ortalama 2-3 yaşında konuşma başlayabilir. Nadir rastlansa da bazıları çok geç konuşurlar. Hiç konuşamayan sayısı ise oldukça azdır.

Down Sendromlu bebekler her şeyden önce bebeklerdir. Beslenme, temizlenme, sevilme ihtiyacı duyan; acıkınca, sıkılınca ağlayan, kızan, küsen, gülen, geceleri sizi uyutmayan bebeklerdir. 

Down Sendromlu gençler de cinsel kimlikleri bulunan, ergenlik bunalımı yaşayan, aşık olan, kalbi kırılan, kardeşi ile kavga eden, kapıları vurup bangır bangır müzik dinleyen, gülen, dans eden gençlerdir. Bizler gibi onlar da tüm duyguları yaşarlar.

Bu işbirliği sürecinde bizler Telepati Özel Eğitim Okulları olarak, özel çocuklarımızın eğitimleri için elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.Her zaman sizlerin yanınızdayız" diye konuştu.