Kurban Bayramı'nda Ete Dikkat !

Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Salih Boğa, yaklaşan Kurban Bayramı'yla beraber sizleri doğru ve sağlıklı et tüketimi için uyarıyor.

Kurban Bayramı'nda Ete Dikkat !

Kurban Bayramı geleneksel olarak et tüketiminin arttığı bir dönem olduğu için, bu dönemde beslenme düzenimizde belirgin değişiklikler olabilir. Bu, özellikle sindirim sistemi ile ilişkili şikayetleri olan kişiler veya kronik bir hastalığı olan bireyler için önemli bir durumdur, çünkü bu dönemde yapılan diyet değişiklikleri belirtileri kötüleştirebilir veya yeni sağlık sorunlarına neden olabilir.

YANLIŞ TÜKETİLEN ET GIDA ZEHİRLENMESİNE YOL AÇABİLİR

Kurban Bayramı’nda yapılanın aksine kesilen kurban eti hemen yenmemeli ve mutlaka dinlendirilmelidir. Eğer etler ızgarada pişiriliyor ise ateşle çok fazla temas etmeyecek şekilde pişirilmesi önemlidir. Et kömürlere temas etmemeli, direkt yanmamalıdır. Bu durumda gıda zehirlenmesi meydana gelebilir. Saklama koşulları iyi değilse yine birçok probleme yol açabilir. Ayrıca çözdürülen et tekrar dondurulursa yapısı bozularak sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

SİNDİRİM SİSTEMİ RAHATSIZLIĞI OLANLAR ETİ NASIL TÜKETMELİ ?

Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler taze kurban etini hemen yememeli, yeni kesilen kurbanlık etin hazmı kolay olmadığı için et birkaç gün buzdolabında bekletildikten sonra haşlanmalı, ızgarada ya da fırında pişirilmelidir.

AŞIRI ET TÜKETİMİ SİNDİRİM SİSTEMİ SAĞLIĞINI NASIL ETKİLEYEBİLİR ?

Aşırı et tüketimi, sindirim sistemi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Et, düzenli bağırsak hareketlerini sağlayan liften yoksun olduğu için kabızlığa neden olabilir. Et özellikle doğru şekilde saklanmazsa veya tamamen pişirilmezse, gıda zehirlenmesine neden olabilecek bakteri ve parazitlerle kontamine olabilir yani enfeksiyon yaratacak mikroorganizmalar ete bulaşabilir. Olası enfeksiyonlar kendisini bulantı, kusma, ateş, hatta kanlı ishal şeklinde gösterebilir.

Aşırı et tüketimi, doymuş yağ ve kolesterol seviyelerinin yükselmesine yol açabilir. Tüm besin gruplarını bir arada yemek, yavaş ve iyice çiğnemek, sık sık küçük öğünler yemek, lif alımı için sebze ve meyveler yemek, yeterli miktarda yağ tercih etmek beslenmenin temel kurallarıdır. Bu temel kurallara bayram süresince de uymak özellikle mide-bağırsak hassasiyeti olan kişiler için büyük önem taşımaktadır.

Bununla beraber günde en az 1,5-2 litre su içmek ve tahıl, fasulye ve hayvansal gıdalardan yeterli protein tüketimi de sindirim sistemi ve genel sağlığımız için dikkat etmemiz gerekenler arasındadır.

KURBAN ETİ TÜKETİMİ SONRASINDA ORTAYA ÇIKABİLECEK SİNDİRİM SİSTEMİ SORUNLARINA KARŞI NASIL ÖNLEMLER ALINABİLİR ?

Kurban etinin sertliği pişirme ve sindirim güçlüğüne neden olabilir. Bu nedenle mide-bağırsak rahatsızlığı olan kişilerin kurban etini hemen yememeleri, birkaç gün buzdolabına koyup ardından haşlayarak ya da ızgara veya fırında pişirerek tüketmeleri önerilir.

KURBAN ETİNDE KARŞILAŞILABİLECEK GÜNCEL TEHLİKELER VAR MI ? ŞAP HASTALIĞI YEDİĞİMİZ ETTEN İNSANA GEÇER Mİ ?

Şap hastalığı (Foot and Mouth Disease - FMD) genellikle sığır, koyun ve keçi gibi toynaklı hayvanları etkileyen viral bir hastalıktır. Bu hastalık ağız ve ayakta ülserlere neden olur. Şap hastalığı genellikle insanlara bulaşmaz. Ancak, çok nadiren ve genellikle sadece insanların direkt olarak virüsle (örneğin enfekte hayvanların salgılarıyla) temas etmeleri durumunda bulaşma olabilir. Bu hastalık genellikle etin tüketilmesiyle insanlara geçmez.

Önemli olan, etin güvenilir kaynaklardan elde edilmesi ve uygun şekilde pişirilmesidir. Etleri tamamen pişirmek, birçok bakteri ve virüsün öldürülmesine yardımcı olur. Ayrıca, etin doğru şekilde saklandığından ve tazeliğini koruduğundan emin olunması gerekir.