DÜNDAR: 'M. HADİ TUNÇ BEY ELAZIĞ İÇİN BÜYÜK ŞANS'

Kübra KABUKÇU / HAMZABEY BARAJI, ULUOVA SULAMA PROJESİ, YERALTI BARAJLARI, ŞORŞOR DERESİ, YAPIMI DEVAM EDEN DEV PROJELER, DSİ ÖNÜNDEKİ ARAZİNİN ELAZIĞ BELEDİYESİ'NE DEVRİ VE DAHA BİR ÇOK KONU HAKKINDA 9. BÖLGE MÜDÜRÜ MAHMUT DÜNDAR, HAKİMİYET GAZETESİ'NE ÖZEL AÇIKLAMALAR YAPTI

DÜNDAR: 'M. HADİ TUNÇ BEY ELAZIĞ İÇİN BÜYÜK ŞANS'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli’yi kapsayan DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, yeni yıl projelerini Hakimiyet Gazetesi’ne açıkladı. Bölge Müdürü Mahmut Dündar’la DSİ’nin yapımı tamamlanan, devam eden ve gelecek projeleri üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Dündar, Şorşor Deresi 2. Kısım yapım ihalesinin 20 Ocak 2021 tarihinde yapılacağını belirterek, ıslahın tamamlanmasının ardından Elazığ Belediyesi’nin yine bu alanda yapacağı peyjaz çalışmalarıyla güzel bir alanın vatandaşın hizmetine sunulacağı bilgisini verdi. 2045’e kadar Elazığ’ın içme suyu ihtiyacını karşılaması hedeflenen Hamzabey Barajı hakkında önemli açıklamalarda bulunan Dündar, deprem sonrası oluşan su sızıntısına da dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Hemşerimiz Mehmet Hadi Tunç’tan övgüyle bahseden DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “Hadi bey Elazığ için büyük şans” dedi.

ŞORŞOR DERESİ 2. KISIM
Mahmut Dündar yapımı devam eden projeler hakkında; “Maliyeti yaklaşık 40 milyon lira olan 5 km. uzunluğundaki Elazığ Merkez Gümüşkavak Mahallesi (Şorşor Deresi) 2. Kısım inşaatı işi için Tarım ve Orman Bakanlığımızın verdiği izin çerçevesinde yapım ihalesi 20 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştirilecek. Çevreye çok kötü bir görüntü veriyordu bu alan. İhalenin tamamlanmasıyla bu alanın ıslahı sağlanmış olacak ve daha sonrasında da Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğullarıyla yaptığımız istişareler neticesinde kensinin de bulana verdiği önemle beraber yapılacak peyzaj çalışmalarıyla güzel bir alan vatandaşımızın hizmetine sunulacak. Elazığ ilimizin ve özellikle dere çevresinde ikamet eden vatandaşlarımızın en önemli beklentilerinden birini daha inşallah gerçekleştirmiş olacağız.

“DSİ’NİN ÖNÜNDEKİ ARAZİNİN PARK OLMASI ELAZIĞLILAR’I MUTLU ETTİ”
DSİ Binası’nın geriye çektirilerek Elazığ Belediyesi’ne park alanı olarak verilmesi hakkında değerlendirmeler yapan Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “Bölge Müdürlüğümüzün ön tarafında yaklaşık 21 metre geriye çekme sağladık. Bu alan daha sonra Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın katkısıyla belediye tarafından bir park alanı olarak düzenlendi. Zübeyde Hanım Caddesi’nde çok güzel bir park alanı kazandırılmış oldu. Halkımızın geri dönüşleri bizleri mutlu etti. Her gittiğim yerde vatandaşlarımız beğenileri ifade etti. Bunun bir benzerini daha önce Şorşor Deresi 1. kısımda gerçekleştirdik. 2. Kısım da yine proje tamamlandıktan sonra Elazığ Belediyesi tarafından yapılacak rekroasyon çalışmaları neticesinde vatandaşın nefes alabileceği bir alana dönüşecek.  Bu tesisin içinde yürüyüş yolları, ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmalarını belediyemizle birlikte yapacağız. Elazığımız’ı daha da güzelleştirme çabasındayız” ifadelerini kullandı.


“M. HADİ TUNÇ BEY ELAZIĞ İÇİN BÜYÜK ŞANS”
DSİ tarafından Elazığ ilimize yapılacak tesislerin sayısını artırmak ve bütçeden daha fazla ödenek almak için Tarım ve Orman Bakanlığımızın Bakan Yardımcısı ve hemşerimiz Sayın Mehmet Hadi Tunç ve milletvekillerimizle yoğun bir şekilde çalışmaları sürdürüyoruz şeklinde konuşan DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “Bu çerçevede 07 Aralık 2020 tarihinde Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Hadi Tunç ‘un başkanlığında DSİ Genel Müdürlüğümüzde, akabinde yine 11 Aralık 2020 tarihinde Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Hadi Tunç, Elazığ Milletvekillerimiz Sayın Metin Bulut ve Sayın Z. Tolga Ağar, AK Parti İl Başkanımız Sayın Şerafettin Yıldırım ve DSİ Genel Müdürlüğümüz heyeti ile Elazığ ili yatırımları değerlendirme toplantısı gerçekleştirdik. Özellikle bakan yardımcımız Mehmet Hadi Tunç Elazığ için büyük avantaj. İlimiz için yoğun çaba sarf ediyor. Kendisine şehrimize verdiği büyük emeklerden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.


İŞTE O PROJELER:
1-Uluova Sulama Projesinin, pompalı olarak GES ile birlikte tamamlanma süreci uzayacağından, Bölge Müdürlüğümüz tarafından sulama alanı yakınında bulunan Haringet Deresi üzerinde Gökçe Barajının yapılması uygun bulunarak planlama ve proje çalışmalarına devam edilmesi ile ihalesi yapılan Hatunköy Barajı Proje Yapımı işinin hızlandırılması ve 2021 yılı sonunda yapım işinin ek programa alınarak ihalesinin yapılması,
2- Hatunköy Barajı Uluova Sulaması Ana İsale Hattı Proje Yapımı işinin yatırım programına alınarak hızlandırılması,
3- Palu Köklüce Barajı Proje Yapımı, Elazığ-Arıcak Erimli Beldesi Üst Havza Tedbirleri, Elazığ-Arıcak İlçe Merkezi La Deresi Üst Havza Tedbirleri, Arıcak Deştek Sulaması, Elazığ-Palu Büyükdere Mikrohavzası (Bozçanak Havey Mezrası,Bozçanak Hanönü, Elazığ-Palu Sipini Mikrohavzası (Keklikdere, Karasalkım) Sulamaları, Baskil Şehit Fethi Sekin (Şefkat) Göleti, Keban Altıyaka Göleti,  işlerinin ihale süreçlerinin hızlandırılması,
4- Elazığ Merkez Elmapınarı Göleti, Kovancılar Hacısan Göleti, Karakocan Yukarıovacık Göleti, Elazığ Sivrice Başkaynak Göleti, Kovancılar Topağaç Göleti, Elazığ Palu Akbulut ve Gemtepe Köyleri Yukarı Havza Tedbirleri işlerinin 2021 yılı yatırım programına teklif edilmesi ve akabinde ihale süreçlerinin hızlandırılması,
5- Kalecik Barajının kirlenmesi ve havza koruması ile ilgili çalışılmaların yapılması, 9000 da sulamanın yapıldığı açık kanalların kırık olduğu bunların rehabilite edilerek kapalı sistem sulama şebekesine dönüştürülmesi,
6- Uluova Sulaması Projesinin cazibeli sulanması alternatifi çalışmaları üzerinde gerekli çalışmaların yapılması ve sulama şebekesinin ivedilikle hayata geçirilmesinin sağlanması için yeterli ödeneğin tahsisi ve Kuzova Sulamasının cazibeli sulanması ve Elazığ İçmesuyunun uzun vadeli ihtiyaç durumu için Çemişgezek Tagar Barajı Projesinin mümkün olan en üst depolama kapasitesine haiz olacak şekilde gerekli önlemlerin alınarak gecikmeden yürütülmesi ve hayata geçirilmesi, toplulaştırma projelerinin, sarıcan sulamasının ivedilikle tamamlanması ve teklif edilen ve edilecek söz konusu projelerin hayata geçirilmesi gerektiği noktasında hemfikir kalınarak, bu çerçevede takip edilecek.

2021 SU VE SULAMADA HAMLE YILI
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 2021 yılını ‘su ve sulamada hamle’ yılı olarak ilan etmesi neticesinde 2021 Yılında tamamlanması planlanan ve ilimizin sulama sorununa katkı sağlayacak projeler hakkında bilgi veren Bölge Müdürü Dündar: “Elazığ Karakoçan Bazlama Göleti ve Sulaması, Elazığ Baskil Odabaşı Göleti ve Sulaması, Elazığ Kovancılar Tatar Göleti ve Sulaması, Elazığ Karakoçan Sarıcan Göleti ve Sulaması, projelerinin 2021 yılı sınuna kadar tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

“YAPIMI TAMAMLANAN TESİSLERİ CUMHURBAŞKANIMIZ AÇACAK”
Elazığ adına büyük önem arz eden projelerin cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılacağını belirten Mahmut Dündar, “DSİ 9. Bölge Müdürlüğü’nün 2020 yılı sene başı yatırım ödeneği 141.000.000 TL iken ilave sağlanan 169.000.000 TL ödenekle toplam yatırım ödeneği 310.000.000 TL ‘ye yükseltilmiştir. Sağlanan ilave ödeneklerle Elazığ ilimizdeki projelerden 7 adedi bitirilmiş, diğerlerinde de önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Yapımı tamamlanan bu tesisler; Kanatlı Barajı, Odabaşı Göleti, Kanatlı Sulaması, Elazığ İçmesuyu İsale Hattı, Elazığ İçmesuyu Arıtma Tesisi, Elazığ Yenikapı Köyü Taşkın Koruma ve Beyhan Beldesi İlçe Merkezi Taşkın Koruma Tesisidir. Elazığ ilimizde yapımı tamamlanan önemli projelerimizden 2020 yılı fiyatlarıyla 478 milyon lira maliyetli Elazığ İçmesuyu İsale Hattı, 53 milyon lira maliyetli Elazığ İçmesuyu Arıtma Tesisi, 229 milyon lira maliyetli Kanatlı Barajı ve 259 milyon lira maliyetli Kanatlı Sulaması olmak üzere toplam 1 milyar 19 milyon lira tutarındaki 4 tesisin açılışı önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile açılışı gerçekleştirilecektir. Açılışı yapılacak bu tesislerle; 43,90 milyar m³ su depolanacak, yıllık 33 milyon 300 bin m³ içme suyu sağlanacak ve 407.562 kişiye içmesuyu temin edilecektir. Ayrıca 70.920 bin dekar arazi sulu tarıma açılacak, ekonomiye yıllık 79 milyon TL tarımsal fayda ve yıllık 21 bin kişiye tarımsal istihdam sağlayacaktır” diye konuştu.

HAMZABEY BARAJI NE DURUMDA?
2045 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılaması hedeflenen Hamzabey barajı hakkında değerlendirmelerde bulunan Dündar, “Elazığ İçmesuyu Projemizde su kaynağı olan Hamzabey Barajının inşaatı tamamlanmıştır.
Elazığ il merkezinin, Palu ve Kovancılar ilçelerinin ve Merkez Akçakiraz, Yazıkonak, Yurtbaşı, Mollakendi Beldelerinin ve Şahinkaya ve Sarıçubuk köylerinin 2045 yılına kadar içmesuyu ihtiyaçlarının temin edilmesi amacıyla yapımı tamamlanan çağı 1000-1500 mm arası değişen 81 km uzunluğundaki Elazığ İçmesuyu İsale Hattı İnşaatı tamamlanarak geçici kabulü yapılmıştır. Günlük 160.000 m3 suyu arıtma kapasitesine sahip İçmesuyu arıtma tesisi de tamamlanarak geçici kabulü yapılmış olup, Mayıs ayından beri Elazığ ilimize 320 l/s arıtılmış su verilmektedir. İhalesi yeni gerçekleştirilen Elazığ İçmesuyu İsale Hattı 2. Kısım İnşaatı kapsamındaki imalatlarda tamamlandığında belirtilen yerleşim birimlerinin 2045 yılına kadar ihtiyacı olacak İçmesuyu ihtiyacı memba kalitesinde karşılanmış olacaktır. Palu ve Kovancılar İçmesuyu deposu ve isale hattı %70 oranında tamamlanmış olup, 2021 yılında yapımının tamamlanması planlanmıştır” diye konuştu.

HAMZABEY BARAJI’NIN GÖVDESİ DEPREMDEN ETKİLENDİ Mİ?
Hamzabey Barajı’nda herhangi bir problemlerinin olmadığını kaydeden Mahmut Dündar, “Sadece bir parçasında su sızıntısı tespit ettik. O kaçağın da barajdan değil, barajın yan tarafındaki fay zonlarından olduğunu belirledik. Ona yönelik de enjeksiyon çalışmalarını yaptık. Belirli bir oranda kestik, devam ediyoruz zaten. Barajdan kaynaklı herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Zaten Elazığımız’a oradan içme suyumuzu veriyoruz” dedi.

ELAZIĞ ULUOVA SULAMASI PROJESİ
Elazığ ilimizin bir diğer önemli sulama projesi olan Uluova Sulaması Projesinin 146.560 dekar alanı kapsayan Uluova Sulaması 1.kısım yapım işi 14.656 ha muhtelif çaplarda 5.328 metre CTP Boru döşenmiş fiziki olarak %15 gerçekleşme sağlanmıştır. İş devam etmektedir. 
                Elazığ ilimizin en önemli verimli tarım arazilerine sahip Uluovanın cazibeli basınçlı borulu sulama şebekesi ile sulanmasını sağlayacak projeler geliştirilmiş olup, çalışmaları devam etmektedir. Sayın bakan yardımcımız M. Hadi Tunç beyin girişimleriyle bu süreci daha da hızlandıracağız. Bu çerçevede proje yapımı ihalesi 17 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilen Hatunköy Barajı ve planlama çalışmaları devam Elazığ Merkez Gökçe Barajından alınacak su ile bu alanların cazibeli sulanması temin edilecektir. Devam eden sulama projeleri ile barajların birbirine paralel yürütülmesi suretiyle sulamanın daha kısa zamanda hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.

ELAZIĞ KANATLI PROJESİ
Kanatlı Barajı temelden 79 metre yüksekliğinde, kil çekirdekli yarı geçirimli dolgu tipinde ve 4,9 milyon m3 gövde dolgu hacmine sahip olup, barajda depolanacak 43,90 milyon m3 su ile arazi toplulaştırması da tamamlanan Elazığ İli Karakoçan ve Kovancılar ilçe sınırlarında bulunan Demirci ve Kuşcu Ovaları ile 19 köyün içinde bulunduğu 70.920 da tarım arazisinin cazibeli borulu basınçlı sulama şebekesi ile 2021 yılı sulama sezonuyla birlikte sulanması temin edilecek ve yılda 79 milyon TL tarımsal sulama faydası ve 21.000 kişiye tarımsal istihdam sağlayacaktır. Söz konusu Kanatlı Barajı Sulama alanının da içinde olduğu Kovancılar ve Karakoçan ilçelerine bağlı 28 köyde ve toplam 19.185 hektar alanda yürütülen arazi toplulaştırma çalışmaları sayesinde, bu alandaki çok hisseli arazi sorunları çözülmüştür. Sınır ihtilafları ve işgal sorunları çözüme kavuşturularak, bütün parselleri yolla irtibatlandırılmıştır. Böylece, tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, iş gücü ve sermaye kullanımı sağlamak suretiyle, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliği arttırılması ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarının yükseltilmesi hedeflenmiştir” dedi.

“100 YER ALTI BARAJININ 13’Ü DSİ 9. BÖLGE’DE”
Yeraltı barajları hakkında bilgiler veren DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “2023 Yılına kadar 100 adet Yeraltı Barajı ve YAS Suni Besleme Projesi'nin tamamlanarak işletmeye alınması kararı çerçevesinde, 9. Bölge Müdürlüğümüz sınırları içerisinde yapılması taahhüt edilen 13 adet yeraltı barajı ve suni besleme projesinin 9 adedini Elazığ ilimizde gerçekleştiriyoruz. Diğer 4’ünü ise Malatya’da yapacağız. Bunlardan 3 adet yeraltı besleme projesini;
1-Baskil Odabaşı Akifer Suni Besleme Projesi
2-Baskil Çavuşlar Akifer Suni Besleme Projesi-1
3-Baskil Çavuşlar Akifer Suni Besleme Projesi-2
Aralık 2020 sonuna kadar tamamlamış olacağız. 2021 ve sonrasında ise diğer 6 adedini yapacağız. Bunlar;
1-Elazığ Baskil Pınarlı Yeraltı Barajı
2-Elazığ-Baskil Şahaplı Yeraltı Barajı
3-Elazığ-Keban Altıyaka Yeraltı Barajı
4-Elazığ Uluova Akifer Suni Beslemesi  (YSB1)
5-Elazığ Uluova Akifer Suni Beslemesi  (YSB2)
6-Elazığ Uluova Akifer Suni Beslemesi  (YSB2)
Ancak bizim amacımız bu sayıyı 2023 yılına kadar daha fazla artırmak için çalışmalarımızı
sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“17 YILDA 2,456 MİLYAR LİRA TUTARINDA 81 TESİS”
Elazığ’a yapılan yatırımlar hakkında bilgiler veren Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından 2003-2020 yılları arasında Elazığ iline toplam 2.463.000.000 TL yatırım yapılarak, 2 adedi İçmesuyu Tesisi, 14 adedi Baraj, 9 adedi Sulama Tesisi, 46 adedi Taşkın Koruma Tesisi, 8 adedi HES Tesisi, 2 adet Arazi Toplulaştırma olmak üzere 81 adet tesis hizmete alınmıştır. Bu tesislerle; Yıllık 28,15 milyon m³ içme ve kullanma suyu temin edilerek 707.562 kişiye içme ve kullanma suyu sağlanmıştır. Baraj depolama kapasitesi 830,63 milyon m³ hacmine ulaşmıştır. Toplam 137.220 dekar arazi sulamaya açılmış ve yıllık 98.000.000 TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. 45 yerleşim yeri ve 3.486 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Yıllık 2,37 milyar kWh elektrik enerjisi üretilmiştir. 226.460 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışması yapılmıştır” dedi.

“2,9 MİLYAR LİRALIK 85 PROJE DEVAM EDİYOR”
2020 projelerinin devam ettiğine dikkat çeken Dündar, “DSİ 9. Bölge Müdürlüğü’nün 2020 yatırım programında toplam maliyeti 2,9 milyar lira olan 2 adet baraj ve gölet, 2 adet sulama tesisi 6 adet İçmesuyu tesisi, 1 adet İçmesuyu arıtma tesisi, 3 adet arazi toplulaştırma projesi, 3 adet gölet ve sulama, 3 adet taşkın koruma ve 65 adet planlama ve proje yapımı işleri olmak üzere toplam 85 adet proje yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

“2019’A GÖRE %11 DAHA AZ YAĞIŞ ALDIK”
Kuraklık riskinin Covid-19’dan daha tehlikeli olduğu ve bunun için 9. bölge müdürlüğü olarak ne gibi önlemler alındığı şeklinde sorduğumuz soruya ise Dündar, “Uzun yılların ortalaması ve 2019 yılına göre yağış durumu, barajlarımızın ve Hazar gölümüzün doluluk oranını değerlendirdiğimizde şunu görüyoruz. Elazığ ilimizde 2020 yılında meydana gelen ortalama yıllık yağış miktarı 2019 yılına göre %11 daha az bir yağış aldığımız görülüyor. Doğal olarak bu durum depolamalı tesislerimize de yansıyor. Ama ilimizin en önemli değerlerinden olan Hazar Gölümüz ise 2019 yılına göre %6 daha fazla bir doluluğa sahiptir. Bundan sonraki süreçte meydana gelmesini beklediğimiz yağışları aldığımız takdirde, inşallah 2021 yılını da sorunsuz bir şekilde geçeceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.