Başkan Alan: Değişken Faiz Yatırımcıyı Mağdur Ediyor

İlimizin teşvikte 6. Bölge kapsamına alınmasıyla birlikte yeni yatırımlarla buluşup birinci OSB'de arsa kalmadığı için 2. OSB Teknova'da arsa tahsislerine başladıklarını, Palu-Kovancılar Ve Karakoçan ilçelerine hitap edecek Karma OSB için ise gün saydıklarını dile getiren Elazığ TSO Başkanı Alan, değişken kredinin yatırımcı ve esnafları mağdur ettiğini ifade etti.

Başkan Alan: Değişken Faiz Yatırımcıyı Mağdur Ediyor

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, şehir ve ekonomi gündemine ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. 

Başkan Alan: Değişken Faiz Yatırımcıyı Mağdur Ediyor

İşte Başkan Alan’a ilettiğimiz sorular ve yanıtları:

Başkan Alan: Değişken Faiz Yatırımcıyı Mağdur Ediyor

SAYIN BAŞKANIM, ELAZIĞ TİCARET VE SANAYİ ODASI OLARAK İLİMİZİN EKONOMİSİNE YÖNELİK ÇALIŞMALARINI YAKINDAN TAKİP EDİYOR VE TAKDİR EDİYORUZ. BU ÇALIŞMALARINIZLA BİRLİKTE İLİMİZİN YAŞADIĞI BASKİL İLÇESİNİN YOLU İLE HAVALİMANINDA İLS CİHAZI GİBİ FARKLI SORUNLARI DA GÜNDEME GETİRİP ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA ADIMLAR ATTIĞINIZI BİLİYORUZ.  VE BU ÇALIŞMALARINIZLA DA “SAHİPSİZ ELAZIĞ” İFADESİNİ ÇÜRÜTTÜĞÜNÜZÜ DE BİLİYORUZ. BU KONUDA NELER SÖYLERSİNİZ?

Elazığ, yeraltı ve yerüstü zenginliklerini etkin oranda değerlendirip ekonomiye kazandırma noktasında gayret gösteren ve bu özelliği ile bölgesinde yıldızı parlayan bir şehirdir. Ürettiklerini, ülke içi ve başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünya ülkelerine ihraç eden Elazığ, özellikle teşvikte 6 bölge avantajları sonrası üretim üssü olma konumuna gelmiştir. Başta tekstil olmak üzere yapı malzemeleri, gıda ve hayvancılık, alabalık ve kanatlı hayvan alanındaki üretimlerimiz pazardaki payımızı önemli bir seviyeye yükseltmiştir.

Elazığ, doğu ve güneydoğu illerinin kavşak noktasında, birçok hammadde ve zenginlikler yanında ekonomik girişimcilik ruhuna da sahip bir şehir konumunda.  Bugüne kadar bu potansiyellerini hayata geçirme noktasındaki çabaları şehrimiz ekonomik açıdan önemli bir yere getirmiş olmakla birlikte asıl dönüm noktasını ve sıçramasını teşvikte 6. Bölge kapsamına girmesiyle yaşandı. Süreci hem basın mensubu olarak sizler hem de halkımız çok yakından biliyor. Bunu bir kez daha tekrar etmeye gerek yok. Bizlerin birinci Ticarete ve Sanayi Odası başkanlığımız döneminde şehrin ortak hissiyat ve beklentisini en etkili isme aktarmamız sonucu ilimiz teşvik kapsamına alındı ve şehirde ciddi bir yatırım atağı da başlamış oldu. Bizler Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizin sanayisi, üretimi ve istihdamının arttırılması yönünde yaptığımız çalışmalar yanında şehirde yaşanan problemlerin çözümü noktasında da inisiyatif alan ve problemleri gündeme getiren bir anlayışı temsil ediyoruz. 

Zira biliyor ve inanıyoruz ki, şehirde yaşanan her bir olumsuzluk sonuçta yatımcılarımızı ve dolayısıyla ekonomimizi ilgilendiren bir sorundur ve çözülmesi gerekir. Biz bu şehrin sahipsiz olmadığını ve sahibinin her birimiz olduğunu dile getiriyoruz. ‘Sahipsiz şehir’ ifadesi yenilgiyi ve başarısızlığı kabul etmek ve mücadeleden kaçmak anlamını içerir ki bu her konuda teslim bayrağını çekmek ve kendi kendinizi değersizleştirmek anlamına gelir. Biz, bu duyguyu yıkmak, öğrenilmiş çaresizlikten şehri kurtarmak için ‘şehrin sahibi biziz, şehrin sahibi tüm Elazığlılar’ diyor ve hemen her konuda inisiyatif alıyoruz. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz bir televizyon programında hemşerilerimizden gelen sorular üzerine Baskil ilçe yolumuzun duble hale getirilmesi ve Elazığ Havalimanındaki ILS cihazı ile ilgili yetkililerimize görüştük ve çözümü noktasında müjdeler aldık.   Bunun gibi şehrin farklı konularındaki problemlerini yetkililere ulaştırmak gibi bir sorumluluğumuz var bunun gereğini de her zaman yapacağız.

Başkan Alan: Değişken Faiz Yatırımcıyı Mağdur Ediyor

ELAZIĞ TİCARET VE SANAYİ BAŞKANI OLARAK FARKLI BİR PORTRE ORTAYA KOYUYORSUNUZ. OSB’DE ÜRETİM YAPAN VE İSTİHDAM SAĞLAYAN FİRMA ZİYARETLERİNİZ, HEM YATIRIMCIYI VE SORUNLARI SAHİPLENMEK HEM DE ONLARA ÖZGÜVEN VERMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ. BU ZİYARETLERİNİZ YATIRIMCILARIMIZ TARAFINDAN NASIL KARŞILANIYOR?

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak Elazığ OSB’de bulunan firmalarımızı ziyaret ederek hem sorunlarını dinliyor hem de ortaya koydukları başarı hikâyelerini bizzat yerinde görme fırsatını yakalıyoruz. Yatırımcılarımızı ziyaret etmek ve onlarla birlikle olmak büyük bir motivasyon oluyor. Onları yüreklendirmek, cesaretlendirmek ve yatırımlarını daha da büyütmek adına teşvik edici oluyor. 

OSB’de bulunan fabrikalarımızın üretim yaparak bunları iş ve dış piyasalara pazarlayıp ilimize ekonomik girdi sağlamalarından büyük mutluluk duyuyorum. Marifetin iltifatta tabi olduğu gerçeğinden hareketle bu ziyaretlerimizde hem yatırımcılarımıza teşekkür ediyor hem de Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası adına hazırladığımız plaketleri kendilerine takdim ediyoruz.  Üyelerimiz de bu ziyaretlerimizden memnuniyetlerini dile getiriyor ve bizleri yanlarında görmekten memnuniyetlerini ifade ediyorlar.

Başkan Alan: Değişken Faiz Yatırımcıyı Mağdur Ediyor

İLİMİZİ ZİYARET EDEN CUMHURBAŞKANI, CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI VE BAKANLARIMIZA İLİMİZİN SORUNLARINI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİZİ KAPSAYAN KAPSAMLI TALEP DOSYALARINI SUNUYORSUNUZ. BU ÖZELLİĞİNİZ İLE ŞEHRİN GENEL SORUNLARINI SAHİPLENİP ÇÖZÜM MERCİİ OLAN YÖNETİCİLERİMİZE  İLETİYORSUNUZ. BU KONUDA CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI YARDIMCIMIZ SAYIN CEVDET YILMAZ VE İLGİLİ BAKANLARA İLETTİĞİNİZ KONULAR ŞEHİR İÇİN ÖNEMLİ SORUNLAR. BUNLARDAN SÖZ EDERSENİZ NELER SÖYLERSİNİZ?

Şehrimizin başta ekonomi olmak üzere birçok alanda yaşadığı problemler yanında ilimizin ihtiyaç duyduğu hizmetlerin gerçekleştirilmesi adına başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Cumhurbaşkanı yardımcımız, bakanlarımız ve ilgili kurum yöneticilerine taleplerimizi bizzat iletiyoruz. Bu anlamda Cumhurbaşkanımızdan yatırımcılarımıza verilen kredilerin herhangi bir şarta bağlanmadan verilmesi, savunma sanayi yatırımlarının başlatılması, Elazığ’a lojistik bir merkez kurulması hususunda  taleplerimizi ilettik ve takibini yapıyoruz.

Başkan Alan: Değişken Faiz Yatırımcıyı Mağdur Ediyor

SAYIN BAŞKANIM, SAVUNMA SANAYİ YATIRIMLARININ DEPREM YAŞAYAN 11 İLDE KONUŞLANDIRILMASI İLE İLGİLİ ÇALIŞMAYA BÜYÜK ÖNEM VERİYORSUNUZ. BU KONUDA BİR GELİŞME OLDU MU?

6 Şubat depremlerinin yıldönümünde deprem yaşayan illeri ziyaret eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan,  Kahramanmaraş’ta yaptığı konuşmada,  savunma sanayi yatırımlarını deprem bölgesindeki şehirlerde yoğunlaştıracak yeni bir istihdam atağı projesi başlattıkları müjdesini vermişti.
Bu konuda yapılan açıklamalarda Savunma Sanayi şirketlerinden olan TÜYAR, Elazığ’a ileri teknoloji çip paketleme,  STM firması ise Duvar Arkası Radar üretim tesislerini kuracakları ifade edilmişti. Yine bu kapsamda Türkiye'nin önde gelen yazılım şirketi HAVELSAN, Elazığ'da yazılım kampüsleri oluşturacaktı.  Bu konuda başta Kahramanmaraş olmak üzere diğer deprem illerinde savunma sanayi yatımları alanında adım atılarak çalışmalar başlatılmışken, Elazığ’da herhangi bir çalışma henüz başlatılmamış olması bizi harekete geçirdi ve hem Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a hem de cumhurbaşkanı yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’a konuyu taşıdık ve somut adımlar atılması yönünde ilgili kurumlara talimatlarını beklediğimizi ifade ettik.

Başkan Alan: Değişken Faiz Yatırımcıyı Mağdur Ediyor

SAYIN BAŞKANIM OLASI TUNCELİ VE YEDİSU DEPREMİ SONRASI BÖLGEYE KISA SÜREDE YARDIM ULAŞTIRMAK AMACIYLA LOJİSTİK ÜS KURULMASI KONUSUNDAKİ TALEBİNİZ KAMUOYUNDA DA TAKDİRLE KARŞILANDI. NEDEN BU KONUDA ISRARCISINIZ?

Son günlerde yerbilimcilerimiz Tunceli, Yedisu ve Bingöl illerinde 7 şiddetinde büyük bir deprem yaşanacağı uyarılarını yapmaktadırlar. Yine geçtiğimiz günlerde yaşadığımız Tokat depremleri de bu bölgede ciddi bir deprem beklentilerini yükseltiyor. Olası bu depremler yaşandığı takdirde bu bölgeye en yakın şehir olarak, yardıma koşacak ilk komşu il Elazığ olacaktır. Depremin olumsuzluklarının kısa sürede giderilmesi amacıyla,  ilimizin ekonomik anlamda güçlü olmasıyla birlikte, özellikle ihtiyaç duyulan malzemelerin etkin bir organizasyon aracılığıyla kısa sürede afet bölgelerine ulaştırılması için lojistik bir merkeze ivedilikle ihtiyaç duyulmaktadır.  Odamız öncülüğünde Valilik, Belediye ve diğer paydaşlarımızla birlikte ilgili bakanlıkların desteğiyle Elazığ’a Lojistik Merkez yapılması konusunda taleplerimizi her fırsatta yetkililerden talep ediyor ve talebimizin takibini titizlikle yapıyoruz.

Başkan Alan: Değişken Faiz Yatırımcıyı Mağdur Ediyor

SAYIN BAŞKANIM ÖZELLİKLE YATIRIMCILARIMIZIN VE ESNAFLARIMIZIN ŞİKÂYETÇİ OLDUĞU BİR KONU VAR. O DA ÇEKİLEN KREDİLER SONRASI BANKALARIN UYGULADIĞI DEĞİŞKEN FAİZLER. BU KONUDA NELER SÖYLERSİNİZ?

Önemli bir konuya değindiniz. Gerçekten de kamu ve özel bankaların uyguladığı değişken faizler, hem vatandaşı hem de yatırımcıları mağdur ediyor. Ödemelerinde zorluk ve sıkıntı çeken vatandaş, esnaf ve  yatırımcılar zorunlu hallerde bankalardan faizli kredi almak zorunda kalıyorlar. 
Vatandaşlarımız ve esnaflarımız, herhangi bir ödemeleri ya da işlerini geliştirmek ve yatırımlarını artırmak amacıyla bankalardan kredi almak zorunda kalıyor.  Müracaat anında anapara ve vadesine göre buna uygulanacak faiz miktarı belli olmasına rağmen, birkaç ay sonra ilgili bankalar “değişken faiz” adı altında faizleri artırıyor ve bu da kredi alan vatandaşlarımızı mağdur ediyor. Bu uygulamadan kaynaklı mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin “değişken faiz” konusunu yeniden gözden geçirerek uygulamanın yatırımcılarımızın lehine olacak şekilde düzenlenmesini bekliyoruz.

Başkan Alan: Değişken Faiz Yatırımcıyı Mağdur Ediyor
SAYIN BAŞKANIM BİRİNCİ OSB’DE YER KALMADIĞI İÇİN İKİNCİ OSB TEKNOVA’DA ARSA TAHSİSLERİNE BAŞLADINIZ. YİNE KOVANCILAR, KARAKOÇAN VE PALU İLÇELERİNE HİTAP EDECEK KARMA OSB İÇİN DE ÖNEMLİ MESAFELER ALDINIZ. VE GÖRDÜĞÜMÜZ KADARIYLA BÖLGENİN EKONOMİK VE TİCARİ POTANSİYELİNİ DE BİLDİĞİNİZ İÇİN BUNA ÇOK ÖNEM VERİYORSUNUZ. BU KONUDA NELER SÖYLERSİNİZ?

İlimizin 2017 yılından itibaren 6. Bölge teşvik imkânlarından faydalanması yatırımlarımızı artırmış; 1. Organize Sanayi Bölgesinde yer kalmadığı için 2. Organize Sanayi Bölgesi TEKNOVA ile İlçelere yönelik Karma OSB’yi hayata geçirerek arsa tahsislerine başlamış durumdayız. İlimizin iki OSB’ye sahip olmasını  da yeterli görmedik ve özellikle hem sermaye hem de hammaddede olarak öne çıkan ilçelerimize yönelik Karma OSB için kolları sıvadık.  Kovancılar, Karakoçan ve Palu ilçelerimize hitap edecek yeni ve Karma OSB için başlattığımız çalışmalarda da sona geldik.  Söz konusu üç ilçemizdeki yatırımları bir araya toplayacak Karma OSB’mizin hayata geçmesinin önündeki resmi prosedürleri de bir bir aşıyoruz. İnanıyorum ki yakın bir zamanda tüm işlemler tamamlanacak ve bizler Karma OSB’de de arsa tahsislerine  başlamış olacağız. Umuyoruz ki bu, şehrimizin üçüncü OSB’si olacak ve  ilimiz ekonomisine önemli katkı sunulacak. 

Başkan Alan: Değişken Faiz Yatırımcıyı Mağdur Ediyor

SAYIN BAŞKANIM, 31 MARTTA YAPILAN YEREL SEÇİMLER SONRASINDA SEÇİLEN BELEDİYE BAŞKANLARIMIZI ZİYARET EDİYORSUNUZ. ELAZIĞ  BELEDİYE BAŞKANI, PALU VE KOVANCILAR İLÇE BELEDİYE  BAŞKANLARINI ZİYARET ETTİNİZ. BU ZİYARETLERİNİZ DEVAM EDECEK SANIRIM. YEREL YÖNETİMLERLE HANGİ ORTAK PROJELERLE YÜRÜYECEK VE BUNDA ŞEHRİMİZE NASIL KATMA BİR DEĞER ÜRETECEKSİNİZ?

31 Mart yerel seçimlerini geride bıraktık. Halkımızın takdirini ve teveccühünü alan isimler Belediye başkanı olarak seçildiler ve görevlerine başladılar. Yerel kalkınmanın yerel yönetimlerden başladığına ve yerel dinamiklerin harekete geçirilmesiyle kalkınmanın daha hızlı olacağına inanıyoruz. 
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler öteden beri Belediyelerimizle birçok ortak projeyi hayata geçirdik ve oldukça başarılı sonuçlar aldık.  Özellikle istihdamı artıracak ve kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda belediyelerimizle yeni dönemde de birçok yeni projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ben Elazığ Ticaret  ve Sanayi Odası Başkanı olarak seçimlerde başarı gösterip belediye başkanı seçilen değerli başkanlarımıza hayırlı olsun ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Elazığ Belediye Başkanımız Sayın Şerifoğulları, Palu Belediye Başkanı Sayın Muhammet Septioğlu ve Kovancılar Belediye Başkanı Vahap Gök başkanımızı bizzat makamlarında ziyaret ederek başarı dileklerimi ilettim. Diğer Belediye başkanlarımızı da ilk fırsatta ziyaret ederek hem görevleri hayırlı etmek hem de ortak projelerimizi görüşme fırsatı bulacağız. Ben bu vesileyle Belediye başkanı seçilen tüm başkanlarımızı tebrik ediyorum. 

Başkan Alan: Değişken Faiz Yatırımcıyı Mağdur Ediyor

KIYMETLİ BAŞKANIM, COĞRAFİ TESCİL KONUSUNDA SON OLARAK HANGİ NOKTADAYIZ? YAKIN ZAMANDA TESCİLLENECEK ÜRÜN VEYA ÜRÜNLERİMİZ VAR MIDIR?
Elazığ'ın yedi ürünü coğrafi işarete sahip bulunuyor. Elazığ'ın yedi ürünü; Elazığ Öküzgözü Üzümü, Elazığ Boğazkere Üzümü, Elazığ Orciği, Ağın Leblebisi, Elazığ Çedene Kahvesi, Elazığ Menceki Buğdayı ve Elazığ Geven Balı tescillenmişti.

Başkan Alan: Değişken Faiz Yatırımcıyı Mağdur Ediyor

İLİMİZDE ÖNEMLİ BİR İHTİYAÇ OLARAK GÖRÜLEN 6. NOTERİN AÇILMASI NOKTASINDA İLK RESMİ MÜRACAATIN ELAZIĞ TİCARET VE SANAYİ OLARAK SİZLERDEN GİTTİĞİNİ BİLİYORUZ. VE BU TALEBİNİZ GERÇEKLEŞTİ VE İLİMİZDE 6. NOTERİN AÇILMASI GERÇEKLEŞTİ. BU KONUDA NELER SÖYLERSİNİZ?

Üyelerimiz, hemşerilerimiz ve özellikle de Oto Galericiler Sitesi’ndeki esnaflarımızın taleplerini karşılamak amacıyla Güneykent Mahallesine noter açılması ile ilgili Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak  Adalet Bakanlığı’na resmi yazıyla geçtiğimiz aylarda  müracaatımızı yaptık. Bu müracaatımız sonrası konunun takibi amacıyla ilimiz milletvekilleri ile Elazığ Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları’nı bilgilendirdik. Süreç içerisinde Milletvekilimiz Prof. Dr. Erol Keleş, konu ile ilgili çalışmalarını, yaptıkları görüşmeleri ve aldıkları mesafeleri, bizleri sık sık arayarak bilgilendirdi. Gerçekleştirdiğimiz bu ortak çalışmanın sonucu ilimizde 6. Noterin Güneykent Mahallesi'nde açılması kararı Adalet Bakanlığınca onaylandı. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odamızın resmi talebini titizlikle takip ederek sonuçlanmasını sağlayan milletvekillerimize, Belediye Başkanımıza,  Adalet Bakanımız Sn. Yılmaz Tunç ve Adalet Bakan Yardımcısı Sn. Ramazan Can’a teşekkür ediyorum.”