İzmir'e Var Elazığ'a Yok!

24 Ocak 2020 depreminin ardından şehrimizi beş kata mahkûm eden Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deprem bölgesi olan alanlardaki emsal artışını 'Olumlu buluyorum' cümlesiyle değerlendirmesi, bakanlığın İzmir'e farklı, Elazığ'a farklı bakışını ortaya koydu ve ilimizde tepki topladı.

TAKİP ET

24 Ocak 2020 Elazığ depreminden dokuz ay sonra 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan İzmir depreminin yaraları sarıldı ve depremin birinci yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla hak sahiplerine binalar teslim edilerek anahtarları teslim edilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir'i ziyareti ve anahtar teslimi töreni öncesinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nden depremzedelere müjdeli haber geldi.

DEPREM BÖLGESİNE EMSAL ARTIŞI
İzmir Depremi'nde Bayraklı'da evi yıkılan depremzedelerin bir yıldır beklediği emsal artış kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karara bağlandı. Bayraklı'da parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı oy çokluğuyla kabul edildi.

SOYER, TEKLİFİ ANINDA GÜNDEME ALDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Ekim ayı olağan meclis toplantısı birinci birleşimi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yönetiminde yapıldı. Meclis gündeminde, 30 Ekim 2020 İzmir depreminde Bayraklı'da evleri yıkılan veya oturulamayacak hale gelen depremzedelerin evlerini yenileyebilmeleri için imar emsal artışı gündeme geldi.
Bayraklı Belediye Meclisi'nden oybirliğiyle çıkan yüzde 10 oranındaki emsal artış Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşüldü. Başkan Tunç Soyer, zaman kaybı yaşanmaması için teklifi, ilgili komisyonların sonraki meclislerde değil toplantı sırasında verilecek arada görüşmesini istedi.

AK Partili üyelerin emsal artışın İzmir geneline yayılmasına ilişkin eleştirileri üzerine konuşan Soyer, “Ben hassasiyetinize teşekkür ediyorum. Bu konu çok siyasi malzeme haline getiriliyor. Hepimiz aynı hassasiyeti taşıyoruz. Hep beraber komisyonumuza yetkiyi veriyoruz” dedi.

SOYER: “DEPREMZEDELERİN ARTIK TAHAMMÜLÜ KALMADI”
İmar planında emsal artışını, şehrin yeniden dönüşümüne önemli katkı sunacağını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Neden şimdi bir an önce bu kararı çıkarmak istiyoruz? Depremzede vatandaşlarımız artık tahammül edemeyecek kadar büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bir sene oldu. Artık biz bunu burada bitirmek istiyoruz. Bu mesele siyasete alet edilemeyecek kadar hassas bir mesele. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak K sınırı korunacak alan sınırı belirlerken Türkiye'de ilk defa çok başarılı işe imza attık. Hatırlayın, çok ciddi emek verdik. Oy birliğiyle karara vardık. Türkiye tarihinde ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptı. Şimdi de şunu görüyoruz. Vatandaşlarımızın talepleri çok daha fazla. Bunu komisyonlarda iki ay daha bekletmeyeceğiz. Bugün komisyonumuzdan karar alacağız” dedi.

ACİL KAYDIYLA KOMİSYON MASASINDA
Madde hakkında söz alan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Geldiğimiz süreçte, gerek günümüz faiz koşulları, gerek imalatlardaki artıştan kaynaklı olarak, bugün vatandaşın bu faiz oranlarıyla, aldığı krediyle, konutlarını dönüştürme şansı yoktur. Biz Bayraklı Belediyesi olarak, meclise gönderdiğimiz önergeye alt birim olarak minimum yüzde 10 ama meclis komisyonumuzun yeniden değerlendirmesi kaydıyla, hem ada hem de parsel bazında depremzede yurttaşlarımızın sorununu çözebileceği şekilde yeniden komisyonlarda görüşülmesini, Bayraklı depremzedeleri adına arz ediyoruz” dedi.

EL SALLAYARAK TEŞEKKÜR
Yapılan görüşmelerin ardından Bayraklı ilçesinde hasar gören veya 6306 sayılı Kanun kapsamında, riskli bulunan yapıların yıkılarak yeniden yapılaşmasına ilişkin emsal artış kararı komisyonlardan oy çokluğu geldi, mecliste de oy çokluğuyla kabul edildi. Meclis salonunda konuk edilen depremzede temsilcileri kararı el sallayarak sevinçle karşıladı.

ELAZIĞ, BEŞ KATA MAHKÛM EDİLDİ
24 Ocak depremi yaşandıktan sonra ve başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere birçok bakanın ilk saatlerden itibaren şehrimize gelerek enkazı kaldırılması talimatlarını verdikleri esnada, olayın sıcaklığıyla, şehrin yeniden inşa edilmesi noktasında verdikleri yatay mimari ve çelik köy evlerinin yapılması talimatları, sonuçları itibarıyla ilimizde büyük bir mağduriyetin de sebebi oldu.

BAKAN KURUM'UN BEŞ KAT ISRARI
Deprem sonrası hem yerinde dönüşüm hem de rezerv alanlarında inşa edilen konutların beş kat yapılmasına itiraz eden ilimiz siyasilerinin ısrarı üzerine bir kat daha artırılarak işyerlerinin bulunduğu alanlarda 5+ 1 olmak üzere ancak altı kata müsaade edilmişti.

BİNALAR İÇ İÇE, KORİDORLAR GEÇİLEMEZ HALDE
Deprem sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ve diğer yetkililerin 5 kat ısrarı, özellikle Mustafapaşa, Rüstempaşa, Sürsürü ve Abdullahpaşa mahallelerindeki deprem konutlarına olumsuz yansıdı.

Alanın darlığı ve kat sayısının az olması sebebiyle hak sahibi sayısı kadar konut üretilemedi. Bunun çözümü ise cadde ve sokakların daraltılarak bina yapmak, yapılan binaların metrekaresini küçülterek koridorlarından iki insanın geçemeyeceği kadar dar olarak inşa edilerek bulundu. Ancak bu çözüm hem şehri dar sokaklara mahkûm etti hem de binaların iç planına olumsuz yansıdı.

ELAZIĞ'DAN ESİRGENDİ, İZMİR'DE TAKDİR EDİ LDİ
İlimizde yaşanan deprem sonrası esirgenen ve dayatılan beş kat zorunluluğuna rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesinin dönüşümü yapılacak binaların emsalinin parsel bazında 20, ada bazında 30 olarak artırılması amacıyla verilen emsal artışına karşı, “olumlu buluyorum” açıklamasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un bu imkânı Elazığ'a vermemesi ve yerel yöneticilerin ısrarlı taleplerini kabul etmemesi, çifte standart olarak yorumlandı.

KENDİ SORUNUMUZU KENDİMİZ ÇÖZELİM
Deprem sonrası yapılan yeni imar planı ve ardından bu imar planının yargı tarafından yürütmeyi durdurma kararıyla askıya alınması ve yeni bir imar planı yapılma aşamasında, hem devlet hem de vatandaşın yükünü azaltacak şekilde yapılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden uzmanlar, bu konuda Belediye meclisine önemli bir görev düştüğünü ifade ediyorlar.

MERKEZİ MAHALLELER KİLİTLENDİ
İlimizde özellikle İzzetpaşa, Rızaiye, İcadiye, Mustafapaşa, Yeni Mahalle, Nailbey, Kültür ve Olgunlar Mahallesinde ağır hasar ya da orta hasar kaydı olan ya da bu kayıtlar olmasa bile 40 yaşından büyük yapıların dönüştürülebilmesinin mevcut imarla mümkün olmadığı ifade ediliyor. Görüşme yapılan yüklenici firmalarının artan inşaat maliyetleri gereği haklı olarak kat sakinlerinden yaklaşık 200 bin TL ücret istediklerini ifade eden uzmanlar, zaten ekonomik sıkıntı içinde olan kat sakinlerinin bu parayı verme imkânı olmadığını belirtiyorlar.

Merkezi mahallelerde birçoğu yıkılan ya da yıkılmayı bekleyen binaların yenilenmesi ve bu kötü görüntüden şehrin bir an önce kurtulması için imar değişikliğinin beklendiğini ifade eden uzmanlar, blok nizamla birlikte kat sayısının artırılması ile dönüşümün daha kısa süre ve az maliyetle olabileceğini belirtiyorlar.

ÖRNEĞİ VAR
İlimizde deprem öncesi 2017 ve 2018 yıllarında uygulanan ve riskli yapıların dönüştürülmesine fırsat tanıyan bu uygulama ile yaklaşık iki bin binanın yıkılarak güvenli yapılara dönüştürüldüğünü ifade eden uzmanlar, bu örneğin yeni imar planında göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyorlar.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA FIRSATA DÖ NÜŞTÜRÜLEBİLİR
Elazığ Belediyesi'nin 2020 yılında yaptığı İmar revize planının yargı tarafından bazı yönlerinin eksik olduğu gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararının Elazığ için yeni bir fırsat olduğunu ifade eden uzmanlar, Elazığ Belediyesi'nin yaşanan süreçleri ve sahadaki yansımasını görme tecrübesi ile hem şehri hem de vatandaşı önceleyen yeni bir planı önümüzdeki inşaat sezonuna yetiştireceğini belirtiyorlar.

Yorumlar 6
altan 16 Ekim 2021 21:55

5 katmı..dalgamı geçiyorsunuz ben elazığda kat görmedim.15-20 kattan geçilmiyor..bakan ne yapsın 50 katmı istiyorsunuz..

Sultan Erdoğan 16 Ekim 2021 16:18

Elazığda deprem bir sarsıtıysa fırsatçılar bin kez sarstı milleti ve bundan en çok da etkilenen mağdur olan alt gelirli kesim oldu belediye yine zenginin yanında yer aldı evi olana ev verdi, ihtacı olana duyurmadan el altından yapacağını yaptılar nereye sesimizi duyuracağımızı bilmiyoruz ve dinleyen de suyan da yok zaten. Kiralar 5şe katlandı geçim zorlaşmaktan çok imkansızlaştı lütfen birileri bizlerin sesini duysun ve duyursun.

İskender 16 Ekim 2021 14:02

Elazığ'da 5 kat mi kaldı, lafta kaldı. Elazığ'da adamına göre kat artırılıyor, 5 kat izni olan yerde siyasetle uğraşanlar 28 kata ruhsat alıyorlar, İmarı üç kat olan yerlarde bile adamına göre 17-18 kat ruhsatı verdiler ve şehirde çok çirkin manzaralar ortaya çıkmış durumda. Bu yapıları bakan da görüyor, Cumhurbaşkanı da görüyor, Elazığ'da depreple beraber akillanma yok

Sedat 16 Ekim 2021 07:32

Belediye binasının tam karşısında huzur sitesi 8 kattı yine 8 kat veriyor belediye. 100-200 mt çapında etrafımızda 28 katlı, 14 katlı yerler var. 135 malik ile müteahhitlere yüksek paralarla mahkum edilmişiz. Mağduriyet üst seviyelerde. Toki den ev aldınız deniyor. 2+1 evleri geri alsınlar bize yerimizde ev yapma fırsatını versinler. Elazığ, hep üvey evlat muamelesi görüyor. Bir tekmede beediyemiz vuruyor. Bunun sorumlularını Allah'a havale ediyoruz.

A k 16 Ekim 2021 02:03

Bu bakan bisey den ne anladığı ne çakar ı var ilimizdede yanlış a haykıracak yetkili olan bir tane insan yok rezil ettiler mutahitlere peşkeş çektiler hem milleti mahvettiler hemde devleti acayip zarara soktular bir tane mi erkek gibi yönetici çıkmaz yav en değerleri yerleri bile rezil ettiler ticari bakımdan düşünen yok kimse korkusundan ağzını açamıyor bumu doğruluk bumu dürüstlük 1 örnek hazardagilinin yuksrisi toki yaptı zerre boktan anlasalar dibi ticari dukkan acik arttırma ile neredeyse evler bedavaya gelecekti ama naaptilar en kıymetli yer zemin kat daire kim kazandı hic kimse kim kaybetti devlet millet hesap basit yazık lar olsun zerre akli olan anlar ama nerdeeee

Cezmi 15 Ekim 2021 20:34

Güzel bir habercilik örneği, Elazığ da vizyon projelerin önü kesilerek şehirin sıradanlıktan kurtulmaması isteniyor.

Bakmadan Geçme