KARAKOÇAN'A DEV YATIRIM

Erkan BAY/ Jeotermal kuşak üzerinde yer alan Türkiye, termal su denildiğinde büyük bir öneme sahip konumda. Dünya sıralamasında 7'nci sırada bulunan Türkiye şimdilerde zirveye oynamaya başladı.

KARAKOÇAN'A DEV YATIRIM
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde çıkan jeotermal su, 43 dereceyle Türkiye'nin en kaliteli suları arasında yerini aldı. Bu nedenle Karakoçan Kayyum Belediyesi ve Özel Sektör tarafından yapılacak olan termal tesislerin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Karakoçan’a yapılacak yatırımın müjdesini ise Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım verdi. Termal yatırım 100 dönüm arazi üzerine kurulacak ve 40-50 milyon TL arasında bir bedele sahip olacak.

ELAZIĞ, TERMAL MERKEZİ OLUYOR

Elazığ'ın en büyük ilçelerinden Karakoçan, yurdun termal sudan en bereketli yerlerinden biri. Golan Kaplıcaları ile meşhur bölge, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Kaplıcasıyla, romatizmadan cilt hastalıklarına kadar bin bir derde deva oluyor.

800 METRE DERİNLİKTEN ÇIKTI

Son dönemde yapılan çalışmalar neticesinde Karakoçan’da yeni bir kaynak bulundu. 2018 yılının başlarında ilk kazma vuruldu ve 800 metre derinlikte sondaj çalışmaları başladı. Bu jeotermal suyun diğerlerine göre bir farkı var; 43 dereceyle Türkiye'nin en kaliteli termal suları arasında yer alıyor.

5 YILDIZLI TERMAL TESİS YAPILACAK

Bölgeden su çıkarılınca 5 yıldızlı bir termal otel için çalışmalar da başladı. Otel tamamlandığında ise ilçe turizm ve şifa merkezi haline gelecek.100 dönüm üzerine yapılacak dev yatırım ile birlikte hem kaplıca turizmi geliştirilecek hem de organize seracılığa kapı aralanacak.

GİRİŞİMCİLER İÇİN MÜKEMMEL BİR FIRSAT

Ayrıca jeotermal su, girişimcilere organize seracılığı da teşvik ediyor. Suyun sıcaklığıyla yaz-kış yetişen sebzeler birçok noktaya ulaşacak. Projeler tamamlandığında hem ilçenin kaderi değişecek hem de ilçede yaşayanlar insanlar için iş imkanı sağlanacak.

MÜJDE VALİ KALDIRIM’DAN

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Karakoçan Kayyum Belediyesi ve Özel Sektör tarafından yapılacak olan termal tesislerin çalışmaları tüm hızıyla devam ettiğini ifade etti.Karakoçan ilçesi dev bir yatırıma kavuşuyor diye Vali Kaldırım, İlçede dev kompleks halinde yapılacak olan tesislerde 750 yataklı 5 yıldızlı otel ve apart tesislerin  yer alacağını ifade etti.

350 KİŞİYE İSTİHDAM OLACAK

Öte yandan tesis içerisinde de konaklayacak vatandaşların tüm ihtiyaçları düşünüldü. Dev komplekste golf sahası, 3 futbol sahası ve tenis kortları, su etkinlik alanları ve seralar yer alacak. Bölgenin kaderini değiştirecek olan dev tesisle ilgili açıklama yapan Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Karakoçan’da dev termal yatırım başlıyor. 350 kişiye istihdam olacak. Hayırlı olsun” dedi.

VALİ KALDIRIM KARAKOÇAN’I ZİYARET ETMİŞ VE MÜJDEYİ VERMİŞTİ

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım,geçtiğimiz dönem de Karakoçan ilçesinde yapılan çalışmaları yerinde inceleyip, çeşitli ziyaretlerde bulunmuştu. Jeotermal sondaj arama çalışmaları ve şantiye alanını da gezen Kaldırım yaptığı açıklamada,’’ Yatırımcılar hazır. Yurt dışından Karakoçanlılar ve Elazığlıların da yatırım talepleri var. Kaymakam bey sürekli toplantı ve görüşmelerini yapıyor. Bizde bu neticeyi aldıktan sonra yurt dışı ziyaretleri yaparak iş adamları ile görüşüp, onları davet ederiz. Karakoçan’a ciddi bir katma değer katmış oluruz” diye ifade etmişti.

CİP KÖYÜNDE 60 DERECE SICAKLIKTA JEOTERMAL SU

Karakoçan’dan sonra Elazığ’ın Cip Köyünde  2 bin 800 metre derinliğinde çıkan 60 derece sıcaklıkta olan Jeotermal su ile ilgili fizibilite çalışmalarına başlanılmıştı. 3-4 aylık bir çalışmayla 2 bin 300 metre derinlikte 60 derece 90 litrelik jeotermal akışkana ulaşılmıştı. Jeotermal suyun kullanımı ile ilgili öncelikle Elazığ Belediyesi,Valilik,İl Özel İdaresi ve MTA’nın ortak olduğu bir şirket kurulacak.Bu şirket nezdinde suyun kullanımı ile ilgili her türlü çalışmalar yapılacak.