Turizmde Ortak Akıl

Turizmde çevresindeki birçok ilden daha büyük bir potansiyeli bünyesinde barındıran Elazığ, yıllardır bu şehirlerin turizm konusunda yaptığı atakları, ağırladığı ziyaretçileri uzaktan izlemeye devam ediyor. Bu sorunun en büyük nedenleri arasında ise planlama, tanıtım ve istikrarsızlık olduğu konuşuluyor. Çare ise ortak akıl ile alınacak kararlar, tanıtım ve tutarlılık olarak görülüyor. 

Turizmde Ortak Akıl

Yıllardır ne şehri olacağına karar veremeyen, her gelen yöneticinin kendi kişisel zevk ve zihin dünyasında bir yolculuk yaparak istediği limana bir türlü ulaşamayan Elazığ’da Hakimiyet’in yıllardır önerdiği “şehir masası” ve “kırmızı kitap” konusunda da netice alınamadı. Başarıya ulaşmış her şehrin temeline bakıldığında bir ortak akıl ve anayasa bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar ise Elazığ’ın başta turizm olmak üzere ön plana çıkabileceği her başlıkta bir ortak akıl oluşması gerektiğine dikkat çekiyor.

MASAYI SANALDA KURDUK

Bu doğrultuda büyük bir sorumluluk üstlenen Hakimiyet Haber Merkezi, şehrin en büyük potansiyeli olan turizm konusunda ortak aklın oluşacağı,  kısa-orta-uzun vadeli kararların alınacağı ve şehrin turizm anayasasının yazılacağı masayı kurarak şehri yöneten ve bu konuya öncülük edecek birçok ismin görüşünü aldı. Bu doğrultuda çıkan ilk sonuç ortak aklın kurulmasının önünde hiçbir engel olmadığı ve ulaştığımız her ismin bu konuya sıcak baktığı oldu. 

İşte turizme ve turizm masasına bakış açıları:

Turizmde Ortak Akıl

MİLLETVEKİLİ PROF. DR. EROL KELEŞ: “TURİZM ELAZIĞ’IN KALKINMASINA KATKI SAĞLAR”

Turizm masasıyla ilgili düşüncesini aktaran Ak Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, “Turizm masasında yer almak ve bu sürecin içinde aktif rol oynamak, şehrimizin turizmdeki vizyonunu şekillendirmek ve layık olduğu prestijli bir konuma taşımak benim için büyük bir onur ve aynı zamanda önemli bir sorumluluk olacaktır. Bu projeler, hem ekonomik kalkınmamızı teşvik edecek hem de zengin tarihimizi ve kültürümüzü koruyup, gelecek nesillere aktarmamızı sağlayacaktır. Elazığ'ımızın turizm potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için, ilgili tüm paydaşlarla, ortak bir vizyon anlayışıyla çalışmaya devam edeceğimi belirtmek isterim. Şehrimiz adına böylesine güzel bir çalışma yapmış olmanızdan dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Turizmde Ortak Akıl

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: “ORTAK AKIL EN ÖNEMLİ KATMA DEĞER OLACAKTIR”

Elazığ’ın turizmde önemli bir potansiyel barındırdığını ve şehrimizin bu doğrultuda istediği konuma gelebilmesi için turizm eylem planının oluşturulmasının büyük önem taşıdığını belirten Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, şu açıklamayı yaptı: “Elazığ’ımızın gelecek rotasını oluştururken, şehrimizin sahip olduğu tüm değerleriyle turizm rotasında önemli bir kavşak olması için de tüm paydaşlarla ortak bir zeminde hareket etmek elbette bu şehre sağlanacak en önemli katma değer olacaktır. Elazığ'ın eşsiz doğal güzellikleri, zengin tarihi mirası ve kültürel çeşitliliğiyle potansiyel bir turizm destinasyonu olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda, turizmi canlandırmak ve geliştirmek için kararlı bir şekilde hareket ediyoruz ve bu noktada yapılacak her çalışmanın öncüsü olmayı öncelikli görevimiz olarak kabul ettiğimi de açıkça ifade etmek istiyorum.”

Turizmde Ortak Akıl

REKTÖR PROF. DR. FAHRETTİN GÖKTAŞ: “ELAZIĞ İÇİN ÇALIŞMAK VE HİZMET ETMEK BİZİM İÇİN ONURLU BİR GÖREVDİR”

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ise Elazığ’da turizmin bir master planının olması gerektiğine dikkat çekerek  şu açıklamayı yaptı: “Elazığ tarihi ve kültürel değerleri ile doğal zenginlikleri bakımından zengin bir turizm potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel doğal olarak bizlere turizm alanında da imkân ve fırsatlar sunmaktadır. Elazığ olarak bu değerlerimizin ve zenginliklerimizin tanıtımını yaparak turizm sektöründen daha etkin pay alabilmek şehrimizin gelişimi açısından son derece önemlidir. Bunun için de kurumlarımız bir dizi çalışma yapmakta, ve çeşitli faaliyetleri hayata geçirmektedir. Bizler de ülkemizin farklı illerinden ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrencilerimize tarihimizden ve medeniyet tasavvurumuzdan miras kalan değerlerimizin ve doğal güzelliklerimizin tanıtımını yapmak üzere her yıl düzenli olarak etkinlikler düzenlemekteyiz. Gezi ağırlıklı bu etkinlikler ile şehrimizin tanıtımını çok boyutlu yapmaya özen göstermekteyiz.  Yine Üniversitemizin farklı alanlarda elde ettiği başarılar şehrimizin marka değerinin yükselmesine de çok önemli katkı sağlamaktadır. Yurt içinde ve yurt dışında yapılan eğitim fuarlarına katılarak hem şehrimizin hem de üniversitemizin tanıtımını yapmaya da özel bir önem vermekteyiz. Bütün bunlarla birlikte Elazığ’da turizmin bir master planının oluşturulması gerekiyor. Bu plan çerçevesinde öncelikli olarak turizmde neredeyiz, nereye ulaşmak istiyoruz ve nasıl ulaşabiliriz sorularına cevaplar aramalıyız. Tüm paydaşların bu konuda bir masada toplanmasının, ortak akıl, ortak ruh ve ortak eylem planıyla hareket etmesinin de çok kıymetli olacağını düşünüyorum. Elazığ’ın tüm değerlerinin ve zenginliklerinin marka şehir hedefiyle sunulması yerinde olacaktır. Bu sayede daha etkin bir kent tanıtımının  yapılması mümkün olacaktır. Elazığ’ın; tarih turizmi, doğa turizmi, inanç turizmi, kültür turizmi, sağlık turizmi ve termal turizmi gibi farklı turizm imkânlarına sahip olması şehrimiz için büyük bir kazanımdır. Fırat Üniversitesi olarak her alanda olduğu gibi turizm alanında gerçekleştirilecek her çalışmaya destek ve katkı sunmaktan büyük bir mutluluk duyarız. Elazığ’ın kalkınması ve gelişmesi için yapılacak her çalışma içerisinde yer almayı bu şehre karşı sorumluluğumuz ve görevimiz olarak görmekteyiz. Elazığ için çalışmak ve hizmet etmek bizim için onurlu bir görevdir.”

Turizmde Ortak Akıl

ETSO BAŞKANI İDRİS ALAN: TURİZM MASASI ELAZIĞ’I BİR MARKA YAPAR

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan ise bu konuda üzerlerine düşen her şeyi fazlasıyla yapmaya hazır olduklarını belirterek: Bizler, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak kalkınmanın ve gelişmenin sanayici ve iş adamlarımızın açacakları fabrikalar ile birlikte bacasız sanayi olarak nitelendirilen turizm sektörünün canlanmasıyla gerçekleşeceğine inanıyoruz. Sanayi ile at başı giden turizmin, şehirlerin kaderlerinin değiştirmesinde ciddi roller oynadığını Mardin, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa örneklerinden biliyor ve görüyoruz.   Bu kapsamda Hakimiyet Gazetesi olarak gündeme getirdiğiniz “Turizm Masası”nın kurularak ilgili tüm kamu kurumları ile Sivil Toplum kuruluşlarının destekleriyle yakın-orta ve uzun vadeli hedeflerin belirlenip bu alanda sistematik ve değişen  yönetici ve idarecilerle   birlikte değişmeyen öncelikler ve planlar çerçevesinde sürdürülebilir bir çalışma ortaya konmasının Elazığ’ı turizm alanında bir marka yapacağına inanıyoruz ve bizler Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu konuda üzerimize düşeni fazlasıyla  yapmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

Turizmde Ortak Akıl

MÜDÜR DEMİRDAĞ: “YOL HARİTASINI BELİRLEME MANTIĞI İÇERİSİNDEYİZ”

Şehirde turizmin gelişmesi adına yapılan çalışmalara değinen Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, “Valimizin öncülüğünde, Belediye Başkanımızın başkanlığını yaptığı, Rektörümüzün, Ticaret Sanayi Odası Başkanlığımızın, Borsa Başkanlığımızın, İl Özel İdaremizin, Kalkınma Ajansımızın, TÜRSAB Bölge Temsil Kurulu Başkanımızın ve bizlerin yer aldığı bir üst kurulumuz var. Bununla beraber biz alt kurul da oluşturduk. Bu alt kurulda da yine özellikle TÜRSAB Bölge Kurulu, İl Müdürlüğümüz, Ticaret Sanayi Odası Başkanlığımız, Belediyeden Temsilcilerimiz ve Kalkınma Ajansıyla beraber alt bir kurulumuz da var. Bu kurulda çalışmalarını bir taraftan yönetiyor. Elimizden geleni inşallah şehrimiz için yapmaya çalışacağız. Bundan sonraki dönemde daha dikkatli, yol haritası belli olan bir turizm rotası çizme mantığı içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

Turizmde Ortak Akıl

PROF. DR. ADEM DOĞAN: “EŞGÜDÜM İÇİNDE HAREKET ETMEMİZ LAZIM”

Elazığ’ın kalkınması için turizmin önemli bir sektör olduğuna değinen Prof. Dr. Adem Doğan ise şu açıklamayı yaptı: “Turizm sektörü aslında Elazığ’ı geleceğe taşıyacak sektörlerden biri olarak değerlendiriliyor. Geçmişte yapılan kalkınma kurultaylarında, ekonomik kurultaylarda bu şekilde bir değerlendirme yapıldı. Buna ilişkin şüphesiz bir stratejik plan oluşturuldu. Bunlar kağıt üzerinde kaldı. Uygulamaya geçmedi. Elazığ dediğimiz bölgeyi baz aldığımızda tarih turizmi, inanç turizmi, doğa turizmi, ve bununla birlikte son dönemde yapılan yatırımlarla sağlık turizmi bu anlamda aslında bir turizm çeşitliliğine de sahibiz. Bunu değerlendirme noktasında gerekli adımların atıldığını söyleyemeyiz. Örneğin; son yıllarda keşfedilen iki tane kanyonumuz var. Bunlar doğa turizmi anlamında, kanyon turizmi olarak çok kıymetli. Biz oraların daha yolunu yapma noktasında, ulaşım sorunlarını giderme, sosyal mekan oluşturma noktasında gerekli adımları atamadık. Turizm sektöründen yeterli pastayı alabilmemiz için öncelikle bu anlamda bir yol haritamızın olması lazım. Bu yol haritasını belirlerken de hiç şüphesiz tüm kurumların bir eş güdüm içerisinde hareket etmesi lazım. Elazığ’ın kalkınmasıyla ilgili önemli sektörlerden biri olan turizm sektörüne ilişkin daha geniş kapsamlı bir seri hazırladığınız için bu anlamda yapılabilecekleri gündeme getirdiğiniz için teşekkür ediyorum. Hakimiyet Gazetesi’nin şöyle bir özelliği var. Elazığ’ın sesi hemen her konuda toplumumuzun beklentisi olan toplumumuzun yaşadığı sorunların dile getirilmesi noktasında büyük bir hassasiyet gösteriyorsunuz. Hakimiyet Gazetesi bu anlamda bizim çok kıymet verdiğimiz bir yayın organı. İmtiyaz sahibi Ahmet toprak, Genel yayın yönetmeni Ömer Enes Yılar ve Hakimiyet Gazetesi çalışanlarına çok teşekkür ediyorum.”

Turizmde Ortak Akıl

TURSAB BAŞKANI CUMA GÜLNAR: “BU SEZONU KAÇIRMAMAMIZ LAZIM”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Harput Bölge Temsilcisi Cuma Gülnar ise turizm çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Turizm Geliştirme Ajansı’nın, İl Turizm Komiteleri adı altında Valimizin Başkanlığı altında bir masamız var. Belediye başkanımız, Rektör Hocamız, Ticaret Odası Başkanımız, bizler, turizm paydaşları, Milli Eğitim Müdürümüz ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün dahil olduğu bir masa var. Bu masada bizim amacımız şehri markalaştıracak ürünler çıkarmak, şehre turizm  kimliği kazandırabilmek ve turist çekeceğimiz bölgeleri belirlemek. Sayın valimize, Belediye Başkanımıza, Ticaret Odası Başkanımıza da teşekkür ediyorum. Bu konuda açık fikirliler. Ne yapmak istediğimizi anlıyorlar ve anlayışla karşılıyorlar. Şehrin tanıtımıyla ilgili biraz bütçe aktarılırsa şehir bu sezonu kaçırmadan bile bir turizm hareketini yakalayabilir. Bu sezonu kaçırmamız da çok önemli. Bu yüzden hızlı hareket ediyoruz. Bu masanın aylık toplantılarını biz haftada iki veya gerekirse üç kez yapıyoruz. İnşallah bu sezonu kaçırmadan bir turizm hareketi yakalatmaya çalışacağız.”

ELAZIĞ DERNEKLERİNDEN TAM DESTEK

Elazığ’da turizmin gelişmesi adına yapılabilecek çalışmalar ve ortak akıl konusunda görüşlerini aldığımız şehir dışındaki Elazığ Dernekleri ise yapılacak çalışmalara tam destek vereceklerini açıkladılar. 

“ELİMİZDEN GELENİ YAPARIZ”

İzmir Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kadir Canpolat’ın  konuyla ilgili görüşleri şöyle: “Eğer turizm masası kurulursa ve fırsat verilirse orada olmak isterim. Ben 50 yıldır gurbetteyim. Elazığ’ın yerlisiyim, memleketim için elimden geleni yaparım. Elazığ’ımızın tarihi ve turistik yerleri var. Komşu illere göre çok daha fazla alanımız ve imkanımız var. Geçen sene Elazığ’a turla geldim ancak tur rehberi ve şoför Elazığ’ı bilmediği için ben rehberlik ettim. Turistik yerlerimizin tanıtımının daha sık yapılması gerekiyor. Elazığ turizminin gelişmesi için Şanlıurfa ve Mardin örnek alınmalı, doğal ve butik oteller yapılmalı. Elazığ esnafı şehre gelecek olan vatandaşlara, turistlere misafirperver bir şekilde davranarak fahiş fiyat uygulamamalı. Biz dernek olarak, eğer turizm masası kurulursa şehrimiz için elimizden geleni yaparız. Turlar organize eder, Elazığ’ın tanıtılması için gerekeni yaparız.” 

Turizmde Ortak Akıl

“NE GEREKİYORSA YAPARIZ”

Trabzon Elazığlılar Derneği Başkanı Fatih Mehmet Beyazoğlu ise Elazığ’da turizmin gelişmesi adına ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirterek: “Bizler Trabzon Elazığlılar Derneği olarak Elazığ için buradan ne gerekiyorsa yaparız. Trabzon ve Elazığ arasında bir köprü bağı oluşturup buradaki sivil toplum örgütleriyle oradaki sivil toplum örgütleri arasında bir kardeşlik bağı kurup karşılıklı ziyaret oluşturabiliriz. Buradan Elazığ’a, Elazığ’dan Trabzon’a birer gezi turu organize edebiliriz. Elazığ Belediyesi ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ni kardeş belediye ilan ettirip, burada Elazığ günleri yaptırıp şehrin reklamını yapabiliriz.  Gastronomi alanında Elazığ’ımız 2’nci sırada yer alıyor. Trabzon’da ve Karadeniz Bölgesi’nde bunun da reklamını yapabiliriz. Kısacası Elazığ’ı bu bölgedeki vatandaşlara tanıtıp turistik gezi organize ederek Elazığ’ımızın reklamını yapabiliriz. Dernek olarak Elazığ turizmine yönelik ortak masa oluşturulursa, Trabzon’da Elazığ’ı temsil ediyoruz bu yüzden Elazığlılar olarak nerede olursak olalım elimizden ne gelirse yapacağımızı belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

“SORUNLAR İCRAATLA ÇÖZÜLÜR”

Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar ise: “Ben 13 yıldır konuşuyorum. Bu şehrin turizm sorunlarının çözülmesi için, turizminin gelişmesi için konuşmak dışında bir şeyler yapılmalı. Ben Elazığ Valisi Ömer Toraman’a, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirbağ’a, şu an sayamayacağım hiçbir yetkiliye güvenmiyorum ve bu sorunların konuşularak, yazılarak değil icraatla çözüleceğine inanıyorum.” sözleriyle aktardı.

ORTAK AKIL VE İRADE VAR GİRİŞİM YOK

Hakimiyet Haber Merkezi olarak, Elazığ’ın turizmde hak ettiği noktaya ulaşabilmesi adına yapılacak çalışmaların ortak akıl ve irade ile bir plan dahilinde hareket edilmesi gerçeğinden hareketle yaptığımız bu çalışmadan ve dinlediğimiz isimlerden elde ettiğimiz ilk sonuç; şehirde ortak aklın oluşmasına her ismin sıcak baktığı, bu doğrultuda belirli çalışmaların da yapıldığı ancak durumun öneminin kamuoyuna yeterli düzeyde aktarılmadığı ve sahiplendirilemediği oldu. Toplanan masaların, yapılan çalışmaların yarı ya da havada kalmasının en büyük etkenin ise kamuoyu ve medya desteğini alamaması.

ŞEHİR YÖNETİMİNDE KİŞİSELLİK OLAMAZ

Bir şehirde turizm konusunda bir potansiyel varsa bunu geliştirmek adına yapılacak çalışmalar bellidir. Her konuda olduğu gibi turizmde de belli normalar vardır. Bu doğrultuda yapılacak çalışmaları yapmamak, karamsar olmak, bir kişi ya da kuruma önyargılı davranmak, masaya kişisel düşünce ve duyguları dayatmak o masanın başında olan, şehri olduğu gibi masayı da yönetecek kişiye yakışan tavırlar değildir. Bu durum ne o şehre ne de şahsa hiçbir fayda sağlamayacaktır.

YAPILACAK OLANLAR BELLİ

Artık masa sanalda da olsa kuruldu. Bizler üzerimize düşeni yaptık. Bu süreçten sonra önemli olan bu masanın fiziki olarak da kurulması, alt kurullarının oluşturulması, kısa-orta-uzun vadeli planlarını yapması ve bunu Elazığ kamuoyuna duyurarak benimsenmesini sağlamasıdır. Önümüzde henüz başlamamış bir turizm sezonu, önemli fırsatlar ve büyük bir potansiyeli olan Harput varken neden bu sezona damga vuracak bir çalışma ve girişimde bulunmayalım ki?