Taksim Tartışmaları

Farklı amaçlar ve haberlerin öne çıkması sebebiyle gerçek mana ve ruhundan oldukça farklı bir formata bürünen gün ve bayramlardan biri de 1 Mayıs.

Taksim Tartışmaları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ak Parti hükümetleri döneminde Emek ve Dayanışma Günü ilan edilip resmi tatil yapılan bu özel gün, ne yazık ki hep Taksim meydanı tartışmalarıyla öne çıkıyor.

Bu 1 Mayıs’ta da beklenen oldu ve Taksim Meydanında gösteri ve kutlamalara izin verilmediği için farklı il ve meydanlarda 1 Mayısın ruhuna uygun törenler gölgede kaldı ve taksimde polis ile göstericilerin karşı karşıya gelmesi tek haber konusu oldu.

Türkiye artık bu görüntülerden kurtulmalı. İçişleri Bakanı, Ankara’da 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen tüm siyasi parti, sendika, STK, Vakıf, dernek gibi oluşumların genel başkanlarını haftalar önce bakanlığa davet edip etkinliklerin Taksim’de yapılmasını kendilerinin de istediğini, ancak kötü niyetli ve farklı grupların alana sızıp can ve mal güvenliğini tehlikeye atmalarından endişe etiklerini, bunun giderilmesi için tüm kutlama yapmak isteyen oluşumların bu konuda inisiyatif almaları gerektiği konusunu dile getirmeli.

1 Mayıs’ı samimi ve ruhuna uygun kutlamak isteyen oluşumların bu teklifi kabul edip görüşmeler tutanağa bağlanıp anlaşmaya varıldığında her bir siyasi parti sendika ve STK, törenin asayişinden ve düzeninden kendisini sorumlu hissederek  ve olası provokasyonlara engel olacaktır.

Zira 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek üzere vatandaşları Saraçhane'ye davet eden ancak polis barikatı nedeniyle açıklama yaparak geri dönen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kararından neden vazgeçtiğini ''Polise verilmiş kanunsuz emre rağmen polisle itişip kakışmak bana da partime de yakışmazdı. Birileri Taksim'i kendi egemenlik sancağı zannediyor. Ben o barikatı önümüzdeki ilk seçimi kazanarak kaldıracağım'' diyerek bunun ilk işaretini verdi.

Olası bir iktidar değişikliğinde Taksim kutlamalara açılacakken, 1 Mayıs’ı bayram ilan edip resmi tatil yapan Ak Parti neden bu adımı kendi atmasın ki?

Demokrasilerde yasaklar ancak bir yere kadar sürdürülebilir. Kitlelerin taleplerine de ancak bir yere kadar karşı durulabilir.  Önerimiz odur ki 2025 yılında Taksim, ilgili tüm tarafların uzlaşması, konsensüsü ve asayişi ortak sağlama mutabakatı çerçevesinde 1 Mayıs kutlamalarına açılabilir.

Demokrasinin gelişmesi ve yerleşmesi adına önemli ve devrim niteliğinde adımlar atan Ak Parti hükümeti, bu adımıyla toplumsal uzlaşmaya da önemli katkı sağlar.