YERLER DEĞİŞTİRİLDİ

Erkan BAY/ Resmi Gazete'de olağanüstü hal kapsamında (OHAL) yayımlanan kanun hükmünde kararname (KHK) çerçevesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen pasaport ve ehliyet işlemleri, polisten alınarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredildi.

YERLER DEĞİŞTİRİLDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1 Ocak 2018 itibariyle Elazığ dahil bütün iller de pasaport ve ehliyet almak isteyenlerin nüfus müdürlüğüne başvurması gerekecek.

1 OCAK 2018’DEN İTİBAREN EMNİYET İLGİLENMEYECEK

Emniyete fazladan iş yükü oluşturan pasaport işlemleriyle 1 Ocak 2018 tarihinden  itibaren polis ilgilenmeyecek. Pasaportun yanında sürücü ehliyetleri çıkartma işlemleri de yeni yılla birlikte tamamen Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredilecek.

TALİMAT VERİLDİ

"Pasaport ve Ehliyetlerin devir işlemlerinin tamamlanarak hiçbir aksaklığa mahal verilmeden 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne  verilmesi hususunda gerekli tüm tedbirlerin alınması talimatı verildi.

EMNİYET MÜDÜRLÜKLERİNİN ARŞİVLERİNDEN DEVİR ALINACAK

İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerinin pasaport, pasaport yerine geçen  belgeler ve sürücü belgelerinin vatandaşların hizmetine sunulması için, 1 Ocak 2018 tarihinden önce hizmet alanları ile  İl ve İlçe Emniyet Müdürlüklerinin arşivlerinden devir alınacak Dosyalar ve arşiv hizmetinin devamı için gerekli olan fiziki ortamın hazırlanması için gerekli çalışmalar başladı.

HEM VATANDAŞ HEMDE EMNİYET MÜDÜRLÜKLERİ RAHATLAYACAK

Pasaport almak için şuan Emniyet müdürlüğüne başvurulmakta ve  hazırlanan dosyalar emniyet ekipleri tarafından kontrol edilmekteydi.Bu kontrol esnasında  GBT’sine  (Genel Bilgi Toplama) bakılarak sınır dışı yasağı varmı-yokmu diye  kontrol ediliyordu.Şahsın dosyasında sakıncalı bir durum yok ise en geç 1-2 hafta içerisinde pasaport teslim ediliyordu.Artık yeni düzenlemede bu iş Nüfus müdürlüğüne verilecek böylelikle hem vatandaş hem Emniyet Müdürlüğü rahatlayacak. Şuan pasaportta çalışan yaklaşık 4bin memur bu düzenleme ile rahatlayacak.

TRAFİK TESCİL NOTERLERE VERİLİYOR

Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen araç tescil hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler de noterlere verilecek. Bu durumda;

1-Araç tescil işlemlerine ilişkin olarak noterliklere devredilen iş ve işlemler hakkında mevzuatta Emniyet birimlerine yapılmış olan atıflar, noterliklere yapılmış sayılır.

2-Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanı Türkiye Noterler Birliğince tutulur ve bu kuruluşça yönetimi ve güvenliği sağlanır. Veri tabanında yer alan bilgiler anlık olarak Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaşılır.

3-Araç tescil işlemi karşılığında, noterler tarafından alınacak ücret, araç tescil hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliğinin görüşleri alınarak, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca müştereken çıkarılan yönetmelikle belirlenir.

BÜTÜN İŞLEMLER NOTERLER TARAFINDAN YAPILACAK

Sürücüler araçlarını sattıklarında devir işlemleri için alıcı kişi ile öncelikle notere gider ve burada devir işlemlerini hallederdi. Bunun arkasından yapılacak işlemlerde ise sadece alıcı kişi ilgilenir. Alıcı kişi de satın almış olduğu aracın tescil işlemleri için bağlı bulunduğu Emniyet Müdürlüğü nezdindeki Trafik Şube Müdürlüğüne giderek araç tescil işlemlerini başlatıp aynı gün sonlandırabilir. Ama yeni çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile artık trafik tescil işlemlerinin tamamı trafikten alınıp noterlere verilecektir.