İlhami BULUT

Lüleyza ve İlhami Bulut

İlhami BULUT

Sosyal medyayı takip edenlerin birçoğunun yakından tanıdığı ve en azından günaşırı yeni bir şiirini zevkle okuduğu bir şairimiz İlhami Bulut. 

İlhami Bulut’un 2011 yılında yayımladığı ilk şiir kitabı “SIR SIZINTISI” ismini taşıyordu. Sır Sızıntısı şiir kitabında yer alan önemli şiirleri var.  

Hatta bu şiirlerden bir kısmı bestelenmişti.  

Ancak o kitapta yer alan “Hüviyetim ay-yıldız, ben de bir Harputluyum” dizesi ile biten şiiri “Elazığ’a Değer Katan” şiirlerden sayılmaktadır. 

“Lüleyza” İlhami Bulut’un ikinci şiir kitabı. Güzel Türkçe'mize katılan sembol bir isim. “Lüleyza” Eylül’den üretilmiş bir kelime. Eylülce demek de ne sakınca olabilir ki? Öyle ise hoş geldin diyorum “Lüleyza”ya. Okuru bol olsun. 

İlhami Bulut, nesir için; belli bir adrese varmak adına yapılan normal yürüyüştür diyor. Şiir ise aynı adrese zil, şal ve gül içinde raks ederek gerçeği aşıp beşinci zaman boyutundaymış gibi kanatlanmadır diye tarif veriyor şairimiz. 

Yakinen şahitlik ederim ki, İlhami Bulut aşkı arayan şairdir. Ona göre “ne aşksız şiir, ne de şiirsiz aşk olur”.  

Diğer bir anlatımıyla mısralar şairin mumyalanmış duyu ve duygularıdır. 

Lüleyza’da 105 şiir yer alıyor. O şiirlerden birkaç dörtlükle yazıyı süsleyelim, 

 “Lüleyza bir salkım bulut getir bana 

Bu yorgun kalbimin terini sileyim 

Ellerin ıslak ıslak gel de sür yarama 

Bu aşkın kudretini ben de bileyim” (Lüleyza) 
 
“bin lisanda bulunmaz tek satırlık bakışın 

Gözlerim ressam gibi seni çizip duruyor 

Aşkın resmini almaz oldu kalbin tuvali 

Ölüm bizi çekmemeli kendi karanlığına 

Kudretinle aşkı sonsuz kılmalısın lüleyza” (Lüleyza ile) 

Şairin kaderidir; “ya hayat rehberi bir hükümdar kafası, yahut düşkünler yurdu malı bir dilenci ayağı” modunda ya gönülleri ya da zihinleri tefriş etmek.  

Zaten şair ölümün elinden hikmeti kurtarmaya çalışan yüksek rütbeli insan değil midir? Şiir, ilham ile aşkın kemal noktasından sonra şekil alır zannederim. İşte şair bu şekli veren söz mimarıdır. 

Şairimiz İlhami Bulut’a bizlere bu güzel şiirlerini okuma zevkini çok görmediği için teşekkür ederken, sanat asliyetine sahip yeni şiirlerine muntazır olduğumuzu da belirtelim...Nevzat Ülger 

                                      *** 
Son şiir kitabımız Lüleyza ile ilgili bu yorumlarından dolayı ilimizin seçkin yazarlarından Nevzat Ülger’ Hoca’mızteşekkür ederiz.                           
Bir şairin dediği gibi; ‘madem ki bu dünyaya geldik., mahşere kadar buradayız’ . Mahşere kadar; ne yat, ne kat kalır, kalsa kalsa, Mevlana, Yunus gibi gönül erbaplarının nidaları kalır. 

Aşkı arıyoruz belki Kerem belki de Karani gibi, hani Şeyh Galip diyor ya; aşk aranmakla bulunmaz ama bulanlar hep arayanlar olmuştur. 
 

Yazarın Diğer Yazıları