Adnan Üstün

Kur'andan Hayata-24 (Allah kuluna yeter, İnanın ve dosdoğru olun)

Adnan Üstün

*Allah’tan başka kimseden korkmayın ve O’nu unutup da kimseyi razı etme derdinde olmayın. Allah kuluna yeter…

“Allah, kuluna yetmez mi? Seni O'ndan (Allah'tan) başkalarıyla korkutmaya çalışıyorlar...” (Zümer Suresi/36)

*Şefaat tamamen Allah’a aittir. Yetki ve izin O’nundur. Allah’a güvenin ve merhametini ümit edin. (Zümer Suresi/43-44)

“Mekke putperestlerinin bazı nesnelere veya kişilere kurtarıcı bir rol biçmelerini ve onlara tapmalarını eleştiren 43. âyette daha genel olarak şu gerçek ortaya konmaktadır: Ölmüş veya yaşamakta olan velîlere, azîzlere, önderlere vb. şahsiyetlere yahut hayalî varlıklara ya da bunları sembolleştiren çeşitli cansız nesnelere âdeta ilah gibi aşkın mahiyetler yüklemek ve –ister din ister dünya konusunda olsun– onlardan olağan üstü işlevler beklemek saçmalıktan başka bir şey değildir.

Halbuki insan, zihnî melekelerini doğru kullanırsa, kula kul olma zilletinden kendini koruması ve yalnızca Allah’a inanıp şefaat izni O’ndan geleceği için sadece O’na güvenmesi gerektiğini anlar.”(Diyanet Kur’an Yolu Tefsiri)

*Allah’ı düşünmeden, hesaba katmadan konuşmayın. Kazandıklarınız sadece sizin bilginiz sayesinde değildir. Sınavda olduğunuzu unutmayın. (Zümer Suresi/49)

*Hatanız, kusurunuz ne olursa olsun Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Bağışlayan ve merhamet sahibi bir Rabbiniz var. (Zümer Suresi/53)

*Dünya sınavınız bitmeden, pişmanlık duymadan, yeniden bir daha dünyaya dönmeyi istemeden önce Rabbinize yönelin, Kur’ana tabi olun. (Zümer Suresi/54-58)

*Yaptığınız güzel işlerin boşa çıkmasını istemiyorsanız, Allah’a ortak koşmayın. "Andolsun, sana ve senden önceki peygamberlere şöyle vahyedildi: "Eğer Allah'a ortak koşarsan, elbette amelin-iyi davranışların boşa çıkar ve elbette hüsrana uğrayanlardan olursun." (Zümer Suresi, 65. Ayet)

*Kur’an hayatın ruhudur. Kur’andan mahrum gönüller ruhsuz bir ceset gibidir. (Mü’min Suresi/15)

*Yüreklerin korkudan ağıza geleceği, insanların dehşet içinde yutkunacakları, ne bir dostun ne de yardımcının olmayacağı, yaklaşan o gün (kıyamet günü) için hazırlıklı olun. (Mü’min Suresi/18)

* Allah bilir, insanlar bilmese de... "Allah, gözlerin hain bakışını ve kalplerin gizlediğini bilir." (Mü'min Suresi, 19. Ayet)

*Yılmayın, ümitsiz olmayın, Allah’ın dilediği ve takdir ettiği olur, yeter ki rahmeti üzerinize çekecek bir gayretiniz olsun. Zira kafirlerin hilesi boşunadır. (Mü’min Suresi/25)

*Hesap gününe inanmayan kibirli kimseden Allah’a sığının. (Mü’min Suresi/27)

*Geçici olanı (dünya hayatını), kalıcı ve devamlı olana (ahiret hayatına) tercih etmeyin, önceliğimiz ebedi hayat olmalıdır... (Mü'min adam dediki): "Ey halkım! Şüphesiz bu dünya hayatı ancak (geçici) bir faydalanma -tadımlık bir lezzettir. Ahiret ise ebedî olarak kalınacak yerdir."(Mü'min Suresi, 39. Ayet)

* Duanız Allah’a olsun, her duaya cevap vardır. O, işiten ve dualara cevap verendir. "Dua edin size cevap vereyim." (Mü’min Suresi/60) buyuran bir Rabbimiz var. Cevap vermek ayrıdır, kabul etmek ayrıdır. Her dua için cevap vardır. Fakat kabul etmek, isteğinin aynısını vermek Allah'ın hikmetine bağlıdır.

Allah; ya aynen istediğini verir veyahut ondan daha iyisini verir. Veya istenilen şey onun zararına olduğu için bu dünyada hiç vermez, karşılığını ahirette verir.

Dua bir kulluktur. Kulluğun neticesi-sonucu ise ahirete aittir. Dünyaya ait maksatlar, duanın ve ibadetin vakitleridir.

*Allah’tan başkasına kulluk etmeyin. (Fussilet Suresi/14)

*Organlarınızın aleyhinize şahitlik etmesinden sakının. Kimse görmedi demeyin, bizzat kendi uzuvlarınız sizin aleyhinize konuşacaktır:

“Nihâyet oraya vardıkları zaman kulakları, gözleri ve derileri, yapmakta oldukları şeyler hakkında onların aleyhine şâhidlik eder.

Derilerine: Niçin aleyhimize şahitlik ettiniz-konuştunuz? derler. Onlar da: Her şeyi konuşturan Allah, bizi de konuşturdu. İlk defa sizi o yaratmıştır. Yine O'na döndürülüyorsunuz, derler.

Siz (günahları işlerken) kulaklarınız, gözleriniz ve derileriniz, aleyhinize şâhitlik eder diye sakınmıyordunuz. Aksine, yaptıklarınızın çoğunu Allah'ın bilmediğini zannediyordunuz."

(Fussilet Suresi, 20-22. Ayet)

*Kur’anın mesajını engellemek için uğraşanlar, propaganda yapanlar her devirde olmuştur. Siz dinleyin ve Kur’an ile insan arasına girmek isteyenlere fırsat vermeyin. (Fussilet Suresi/26)

*Bu dünyada kimleri baş tacı ettiğinize dikkat edin. İnsanları saptıran nice el üstünde tutulanlar, o gün ayak altına alınmak istenecektir. (Fussilet Suresi/29)

* Rabbimiz Allah’tır deyin ve dosdoğru olun.

"Şüphesiz, Rabbimiz Allah'tır deyip de, sonra dosdoğru olanlar var ya, onların üzerine akın akın melekler iner ve derler ki: Korkmayın, üzülmeyin, size (dünyada iken) va'dedilen olan cennetle sevinin!"" (Fussilet Suresi, 30. Ayet)

- Yâ Rasûlallah! Bana İslâmı öylesine tanıt ki, bir daha senden başkasına sormaya ihtiyaç hissetmeyeyim, diyen kişiye Peygamberimiz: “Allah’a inandım de, sonra da dosdoğru ol!” buyurdu. (Müslim, İmân 62. Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 61; İbni Mâce, Fiten 12.)

*Allah’a (dinine) davet edin ve müslüman kimliğinize uygun salih amel işleyin.

"Allah'a davet eden, salih amel işleyen ve: "Doğrusu ben müslümanlardanım" diyenden daha güzel sözlü kim vardır?"(Fussilet Suresi, 33. Ayet)

* İyiliğe iyilik, her kişinin kârı, kötülüğe iyilik, er kişinin kârı..

"İyilikle kötülük bir olmaz. Kötülüğü en güzel bir şekilde sav. Bir de bakarsın ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost oluvermiştir. Bu güzel davranışa ancak sabredenler kavuşturulur. Buna ancak (hayırdan ve olgunluktan) büyük payı olanlar kavuşturulur.(Fussilet Suresi, 34-35. Ayet)

*Nimeti görünce şımarıp yan çizen olmayın. Her şart ve durumda duadan, kulluktan ve şükürden vazgeçmeyin...

"İnsana bir nimet verdiğimiz zaman (bizden) yüz çevirir ve yan çizer. Fakat ona bir şer dokunduğu zaman da yalvarıp durur."(Fussilet Suresi, 51. Ayet)

Hayatta olanları uyarmak için gönderilen Kur’anın; hayata yönelik ilke ve düzenlemelerinden bir kısmını, 24. cüzdeki-bölümdeki Zümer, Mü’min ve Fussilet Surelerindeki ayetleri esas alarak, ayetlerden anladıklarımızı ve ayetlerin işaret ettiği hakikatleri ifade etmeye çalıştık.

Allah-u Teala hepimize Kur’anı anlamayı, yaşamayı ve hesap gününde de Kur’an ahlakına sahip Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Aleyhisselam ile beraber olmayı nasib etsin. Vahyin bereketinden istifade etmek dileğiyle Allah’a emanet olunuz…

Yazarın Diğer Yazıları