Adnan Üstün

Kur'andan Hayata-2 

Adnan Üstün

 (Kişi, Aile ve Toplum Hayatı) 

*İnancınızda ve yaşantınızda mutedil ve dengeli olunuz. Allah sizleri o fıtratta yarattı. Her türlü aşırılıktan uzak durunuz. (Bakara Suresi/143) 

*Asla pes etmeyin, yılmayın. Sabır ve namaz ile, yani üzerinize düşen direnci göstererek ve Allah’tan yardım dileyerek yolunuza devam edin. (Bakara Suresi/153) 

*Birilerinin işine gelmiyor diye, dünyalık menfaatler elde etmek için doğruyu ve hakikati gizlemeyin. (Bakara Suresi/159,174) 

*Allah’a olan sevginiz herşeyin üzerinde olsun. En büyük sevgi, en üstün olana layıktır. (Bakara Suresi/165) 

*Yediklerinizin helal ve temiz olmasına dikkat edin, boğazlarınızdan haram lokma geçirmeyin. Maddi temizlik olarak hijyene ve manevi temizlik olarak da helal olmasına önem verin. (Bakara Suresi/168) 

*Sormadan, sorgulamadan kabul veya reddetmeyin. Birşeyin doğru olmasının ölçüsü his ve hevesler, gelenek ve görenekler değil, Allah’ın kitabıdır.  Atalar yolunun izinde değil, hak ve hakikatin izinde gidin. (Bakara Suresi/170) 

*İmandan ve ibadetten yoksun bir ahlak da, ahlaktan ve ibadetten yoksun bir inanç da, içi boşaltılmış ve şekle indirgenmiş bir ibadet de sizi iyi yapmaz. Bir bütün halinde inanmalı ve inancınızın gereğini yapmalısınız. (Bakara Suresi/177) 

*Haksız yere öldürülen bir kişi için kısas farz kılınmıştır, katilin de öldürülmesi gerekmektedir. Affetme yetkisi; ölen kişinin varislerine aittir, siyasi suçlular dışında, devlet dahi hiç kimsenin affetme yetkisi yoktur. Kısasta hayat vardır. Bir kimseyi öldürdüğünde, kendisinin de öldürüleceğini bilen kimse, kolay kolay cinayet işleyemez, kimseyi yaralayamaz. (Bakara Suresi/178,179) 

* Mahkemeleri aldatmak, hakimleri ayartmak için rüşvet, torpil ve benzeri yollarla mallarınızı batıl-haram yollarla yemeyin, haksız kazanç sağlamayın. Hakim ve İdarecilere, lehinize karar çıkartmak ve iş yaptırmak için rüşvet vermeyin. (Bakara Suresi/188) 

*Savaş halinde olsanız dahi haddi aşmayın, masum olanları öldürmeyin ve işkence yapmayın. (Bakara Suresi/190) 

*Fitne çıkarmak, cinayetten daha kötüdür. Asla fitne çıkaran olmayın. (Bakara Suresi/191)  

*Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Allah yolunda olmaktan ve paylaşmaktan uzak durmak, kişinin kendisini tehlikeye atması demektir. (Bakara Suresi/195) 

*Besin zincirleriyle oynayanlara, genleri değiştirenlere (GDO), ekini ve nesli bozmaya-yok etmeye çalışanlara karşı dikkatli olun, tedbir alın. (Bakara Suresi/205) 

*Anne-baba, en yakınlar, yetimler, yoksullar ve yolda kalanlar için malınızdan harcayın, infak edin. (Bakara Suresi/215) 

*İçki ve kumarın, bazı kişi ve kurumlar için bir kısım faydası var diye onları meşru-helal görmeyin. İçki ve kumar türlerinden belli bir kesim; üreten, sevk eden, satan, servis eden, bayilik yapan, reklam alanlar hatta vergi alan devlet faydalanıyor diye o işler yasal olsa dahi meşru ve helal olmaz. Toplumun geneline olan zararı, onların belli bir kesimine olan faydasından daha büyüktür. Cinayetler, taciz ve tecavüzler, trafik kazaları, aile içi geçimsizlikler ve en önemlisi kişinin ahiretini tehlikeye atması büyük zararlardandır. (Bakara Suresi/219) 

*Yetimleri ve mallarını koruyup, gözetin. Asla suistimal etmeyin. (Bakara Suresi/220) 

*Bir kadının adet ve hayızlı olması fıtratından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu durum onları hor ve hakir görme sebebi değildir. Adetli ve hayızlı kadınlarınızın bu halleri bitinceye kadar onlarla birlikte olmayın. (Bakara Suresi/222) 

*Cinsel hayatı dahi düzenleyen Kur’an ayetleri; kadına doğum yaptığı yerden, istendiği şekilde yanaşılabileceğini ifade etmiş. Fıtrata aykırı her türlü sapık ilişkiyi yasaklamıştır. (Bakara Suresi/223) 

*Yeminim var deyip de, iyi ve güzel şeyleri terk etmeyin. Yeminlerinizi iyilik yapmaya ve insanların arasını düzeltmeye bahane kılmayın. Böyle bir durumda; yemininizi bozun ve iyiliği yapın. Sonrasında ise yemin keffaretini ödeyin. (Bakara Suresi/224) 

*Evliliği teşvik eden ve düzenleyen Kur’an ayetleri, boşanma ile ilgili hükümleri de ayrıntılı olarak düzenlemiş, zulüm ve haksızlığın (kadına şiddet ve süresiz nafakanın) önüne geçmek için hükümler koymuştur. Kur’ana göre boşanma iki defadır, üç defa eşini boşayan bir kimse, kadın bir başkasıyla evlenip de normal şartlarda boşanmadıkça veya kocası ölmedikçe eski eşine dönemez. (Bakara Suresi/228-232,234) 

*Boşanma durumunda, kadına ödenecek tazminat miktarları (süresiz değil) konusunda da ayetler düzenleme yapmış ve bunu mehir miktarıyla belirlemiştir. (Bakara Suresi/236,237) 

*Tarih boyunca nice azlar, çok olanlara galip gelmiştir. Siz az da olsanız, kaybedecek dahi olsanız, hak ve hakikatten yana olunuz. (Bakara Suresi/249) 

Hayatta olanları uyarmak için gönderilen Kur’anın; kişisel, toplumsal ve aile  hayatımıza yönelik  

ilke ve düzenlemelerinden bir kısmını, Kur’andaki ikinci bölümü (ikinci cüzü 21 ile 40. sayfaları) esas alarak, ayetlerden anladıklarımızı ve ayetlerin işaret ettiği hakikatleri ifade etmeye çalıştık. Allah-u Teala hepimize Kur’anı anlamayı, yaşamayı ve hesap gününde de Kur’an ahlakına sahip Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Aleyhisselam ile bereber olmayı nasib etsin. Ramazan ayının hayır ve bereketinden istifade etmek dileğiyle Allah’a emanet olunuz…
 

Yazarın Diğer Yazıları