Ovalarımızın Su Çilesi

Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin açıkladığı tarımsal elektrik bedelinin 10 milyon TL'ye kadar sıfır faizli kredi kapsamına alınması kararına ilişkin değerlendirmede bulundu. Hacıoğulları, Kuzova'daki çiftçilerin bu durumdan faydalanamayacağını, Kuzova'daki GES projesinin de tamamlanamadığını, çiftçilerin 5 yılda kazandıklarını bu yıl geri ödeyeceğini söyledi.

Ovalarımızın Su Çilesi

/Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, geçtiğimiz gün yaptığı açıklama ile tarımsal elektrik bedelinin tamamının 10 milyon TL'ye kadar sıfır faizli kredi kapsamına alındığını duyurdu. Alınan kararı Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, Hakimiyet Gazetesi’ne değerlendirdi. 

Hacıoğulları, kararın önemli olduğunu ancak Kuzova’daki çiftçilerin bu durumdan yararlanamayacağını söyledi.

 Hacıoğulları, duruma gerekçe olarak ise çiftçilerin aboneliklerini  DSİ üzerinden alındığı ve tarımsal değil ticari abonelik olarak geçtiği gerekçelerini gösterdi. 

Başkan Hacıoğulları ayrıca Kuzova’daki çiftçilerin sulama sorununu gidermesi için yapılacak GES projesinin ihalesinin gerçekleşmediğini, çiftçilerin 5 yılda kazandığını bu yıl elektrik bedeli olarak ödeyeceğini söyledi.

Ovalarımızın Su Çilesi

“OVA KÖYLERİNDE SULAMA ÇİLESİ BİTMİYOR”

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’nin açıkladığı destekten Kuzovalı çiftçilerin yararlanamayacağını belirten Ziraat Odası Başkanı Hacıoğulları: “Çiftçinin ilk beklentisi elektrik kullanımının desteklenmesidir. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişçi Bey’in tarımsal elektrik bedelinin tamamının 10 milyon TL'ye kadar sıfır faizli kredi kapsamına alındığını açıklaması doğru bir karardır. Ancak Örneğin şu anda Kuzova’da aylık yaklaşık 7 buçuk milyon TL’yi bulan elektrik faturaları geliyor. Buradaki üreticimiz bu indirimlerden ve kredilerden yararlanamayacak. Bunun nedeni ise elektrik saatlerinin DSİ Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olmasıdır. Aynı zamanda bu abonelikler tarımla ilgili değil ticari kullanım olarak görünmektedir. Bu insanlar fabrika çalıştırmıyor. Şeker pancarı, domates, biber gibi ürünler eken ve ateşten gömlek giyerek tarlasında çalışan çiftçilerimiz nasıl oluyor da tarımsal değil de ticari elektrik kullanım bedeli ödüyor? Dolayısıyla Kuzova’daki çiftçilerimiz indirimden ve krediden faydalanamıyor” şeklinde konuştu.

“GES PROJESİ TAMAMLANAMADI”

Kuzova’daki sulama sorununa çare olacağı açıklanan ve Ağustos ayı sonunda teslim edileceği söylenen GES projesinin henüz ihalesinin bile yapılamadığını söyleyen Hacıoğulları: “Kuzova’da bir GES olayı kuracağız dediler. Bizler bu müjdeye sevindik ve tabiri yerindeyse bayram ettik. Geldiğimiz noktada Kuzova’da 70 milyon TL’yi bulan bir proje maliyeti varken 30 Milyon TL’ye ihaleye çıkıldı. Yalnızca bir kişi geldi o da maliyet hesabını yaptı ve projenin yaklaşık 70 milyon TL’ye mal olacağını söyleyerek ihaleye girmeden gitti. Zaten ortada proje var, bu projeyi inceleyenler alanında uzman kişiler. Kuzova’daki GES olayı yine yattı ve bir sonraki yıla kaldı” dedi.

Ovalarımızın Su Çilesi

“5 YILDA KAZANILAN 1 YILDA GERİ ALINACAK”

Kuzova’daki çiftçilerin elektrik bedelleri nedeniyle bu yıl büyük bir elektrik maliyetiyle baş başa bırakıldığını belirten Hacıoğulları, açıklamasının devamında: “Hükümet yetkililerinden ricada bulunuyorum. GES olayı kış aylarında yapılmalıdır çünkü çiftçinin sulama ihtiyacı bahar aylarında başlıyor. Kuzova’ya gelip haziran ortasında biz GES kuracağız dediler ve 1 ayda yetişecek dediler yani ağustos ayı sonunda bize teslim edileceği söylendi. İşte ağustos ayı sonundayız, nerede GES? Kuzovalı çiftçilerimiz şu anda 5 yılda kazandıklarını bu yıl tekrar geri ödeyecekler. Hem de devletimize değil elektrik dağıtım şirketine ödeyecekler. Bu dağıtım şirketlerine zaten Keban Barajı’nın tüm gelirini versen yine yetmez” ifadelerine yer verdi. 

“ÇİFTÇİ GES KURAMIYOR”

Elektrik yükünden kurtulmak için GES’in önemli bir argüman olduğunu ancak çiftçinin tarla sınırlamasına takıldığını belirten İbrahim Hacıoğulları, şunları söyledi: “Şahıs olarak GES kurulsun deniliyor bu da güzel ama tapulu olan tarlanda kullanacaksın dayatması yapılıyor. Tapulu olan tarlam mera alanındaysa benim tarlamın çapı da GES için uygun değilse ve çok yakın bir alanda GES için uygun alan varsa buna neden engel konuluyor? Çiftçimiz tarlasının yanında GES projesini yapsa devletimiz de kirasını alsa bundan kim zarar görecek, neden engelleniyor bu anlamış değiliz."

Ovalarımızın Su Çilesi

GES’E UYGUN TARLA SAYISI ÇOK AZ”

Mera alanlarının çiftçilere de belirli bir kira ücreti karşılığında GES yapım amaçlı kiralanması gerektiğini belirten Hacıoğulları: “Çiftçiye tarlasının içerisinde GES kurulması dayatılıyor ancak elektrik dağıtım firmalarına bu dayatma yapılmıyor. Onlar mera alanlarına GES kurabiliyor. Çiftçinin tarlası GES’e yetmiyor veya güneş ışığı  almıyor, onlar neden tarlası dışına kuramıyor? Şu anda Kuzova’da tarlası GES’e uygun 50 çiftçimiz var . Elektrik dağıtım şirketleri mera alanlarında GES ile elektrik üretip satabiliyor ancak biz üretip tarlarımızı sulayamıyoruz. Bu duruma acilen bir çözüm bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ”

Türkiye’nin gıda ihtiyacını karşılayan çiftçilerin günümüzde öneminin daha çok anlaşıldığını vurgulayan Hacıoğulları: “Çiftimiz 85 milyon vatandaşımızı buna ek olarak da yaklaşık 45 milyon insanı besliyor. Elektrik dağıtım şirketleri devletimizden para alırken biz devletimizi besliyoruz. Devletin de çiftçinin önünü açmalıdır. Bugün yaşanan fiyat artışları, enflasyon gibi sorunlar ancak çiftçimizin önünün açılmasıyla mümkündür” dedi. 

“BU YIL DA AYNI SORUN YAŞANMASIN”

Geçtiğimiz yıl şeker fabrikasında üretilen şekerlerin acele bir şekilde satılması sonucunda ciddi fiyat artışları yaşandığını hatırlatan Elazığ Ziraat Odası Başkanı Hacıoğulları, şunları kaydetti: “Bir sorun da şeker sorunu. Geçtiğimiz sezon fiyatlar açıklanmadan şeker fabrikamız, şekerleri sattı. Şeker bitince bir anda ciddi bir fiyat artışı yaşandı. Şeker yok deniliyor ama depolar dolu. Petrole inandık dışarıdan geliyor, yetmiyor olabilir ama şeker burada üretilmiş ve depolar doluyken bu fiyat artışları hangi gerekçelerle açıklanacak? Zamanında şeker fabrikaları satıldığı zaman ücretsiz olarak çiftçiye verilmesi gerekiyordu. Eğer bu durum olsaydı bugün şeker fabrikaları Türkiye’nin şeker ihtiyacını karşılardır.”

“AYNI FABRİKANIN ELAZIĞ’A DA KURULMASI GEREKİYOR”

Elazığ’ın konumu itibariyle tüm bölgenin merkezi olduğunu bu nedenle Elazığ’da bir gübre fabrikası ihtiyacı olduğunu belirten Hacıoğulları, son olarak şunları söyledi: “Son olarak Zonguldak ilimizde bir gübre üretim tesisi kurulacağını öğrendik. Bu fabrika proje bazlı devlet yardımıyla kurulacak. Aynı fabrikanın gübre fiyatları, artan küresel gıda talebi ve bölgesinde önemli bir lojistik konumu olması gerçeğinden hareketle Elazığ’da da kurulmasını istiyoruz.”