Nakkaşçılık Mesleği Ölüyor Mu?

Kağan İNAL-Tuba TURHAN/Elazığ'da nakkaşçılık yapan ve Osmanlı el sanatlarını yaşatmaya çalışan Osman Tunç, mesleği ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 

Nakkaşçılık Mesleği Ölüyor Mu?

Nakkaş Osman Tunç mesleği ile ilgili yaptığı açıklamada, nakkaşçılık mesleğinde artık çırak yetişmediğini ve fiyat pahalılığından dolayı malzeme almada zorlandıklarını söyledi.

28 yıldır nakkaşçılık yaptığını belirten Tunç, mesleği ile ilgili; “1994 yılında Elazığ’da Saray Camisi’nde nakkaşlığa çırak olarak başladım. Devamında çalıştığım şirketle şehir dışına çıktık ve yaklaşık 65 tane şehirde çalışmalar yaptık. 28 yıldır da bu işe devam ediyorum. Aslen Elazığlıyım. Camiler haricinde villalarda, saraylarda ve restoranlarda, kartonpiyer ve altın varank eskitme işlemlerini de yapıyoruz.” cümlelerini kullandı.

“Yaptığım İşi Herkes Yapamıyor”
Yurt dışında da çalışmalar yaptığını belirten Osman Tunç, büyük projelerde ihale usulü çalıştığını belirterek; “Yaptığım işi herkes yapamıyor. İşimiz ağırlıklı olarak camilerle ve restorasyonlarla alakalı olduğu için her vatandaş yaptıramıyor ve talepler ona göre oluyor. Çoğunlukla büyük projeler oluyor ve camilerde ve resmi kurumlarda ihale usulü işler yapıyoruz. Ağırlıklı olarak bu tarz çalışıyoruz. Yurt dışında Türkmenistan’da çalıştık, orada cami ve Cumhurbaşkanı köşkünü yaptık. Moskova’da otel işini yaptık, Çeçenistan’da camii işini yaptık, Makedonya’da camii yaptık.” dedi. 

“Çırak Bulamıyoruz”
İşini sevdiğini ve nakkaşçılık mesleğinde artık çırak bulamadığını belirten Tunç, konuşmasında; “Takdir edersiniz ki çıraklar hesap kitaba başlıyor hemen. Para kazanayım diyorlar tek sorunları bu olduğu için tutamıyoruz gençleri ve yetiştiremiyoruz. Ben kendimden örnek vereyim işe başladığımda aldığım miktar çok cüzi bir miktardı. Bana da yetmiyordu ama sevdim işi ve öğrenmek istedim. Şimdi ki çıraklara yüksek miktar da veriyoruz fakat heves istek olmadığı için gençleri tutamıyoruz.” cümlelerine yer verdi.

“Malzemeler Çok Pahalı”
Mesleğini icra ederken masraflarının olduğunu ve malzeme pahalılığından dolayı masraflarını karşılamakta zorlandığını belirten Tunç, konu ile ilgili; “Mesleğimiz çok önemli ama biz artık bu mesleği ayakta tutamıyoruz. Masraflarımız oluyor mesela, bir cami işine girince yüzde 90 işçiliğe giriyor. Boya, fırça ve diğer şeyler yüzde 10’luk kısmını oluşturuyor. Bizler de şuan zorlanıyoruz çünkü malzemeler oldukça pahalı. Eleman şehir dışından gelince konaklama felan derken biz de kısa kısa buraya kadar geldik, sonuna kadar da gitmeyi düşünüyoruz.” dedi.

Nakkaşçılık Mesleği Ölüyor Mu?
Nakkaşçılık Mesleği Ölüyor Mu?
Nakkaşçılık Mesleği Ölüyor Mu?
Nakkaşçılık Mesleği Ölüyor Mu?
Nakkaşçılık Mesleği Ölüyor Mu?