Milletvekili Işıkver TBMM'de Elazığ'ın En Kritik Sorununa Değindi!

Milliyetçi Hareket Partisi Elazığ Milletvekili Semih Işıkver, Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına TBMM'de 'Türk ve Türkiye Yüzyılı'nda Elâzığ' başlığıyla konuşma yaptı.

Milletvekili Işıkver TBMM'de Elazığ'ın En Kritik Sorununa Değindi!

Geçtiğimiz günlerde “Bu Şekilde Dönüşemeyiz” başlığıyla hazırladığımız manşet haberimizde yer alan ve hem Elazığ’ın hem de deprem bölgesinin dönüşümünü yavaşlatacak ve hatta engel olacak birçok sorun, ulusal haber kanallarının gündemini belirlemesinin yanında Milletvekili Işıkver tarafından da Meclis’e taşınmış oldu. Işıkver’in bu konuşması MHP’nin TBMM Grubu resmi sosyal medya hesaplarından da paylaşıldı.

Milletvekili Işıkver’in TBMM’de yaptığı konuşma şöyle;

“Değerli milletvekilleri, Türk ve Türkiye Yüzyılı’nda Elâzığ’la ilgili Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Gazi Meclisimizi ve ekranları başında bizleri izleyen yüce Türk milletini saygılarımla selamlarım.

IŞIKVER’İN İLK GÜNDEMİ; PERTEK KÖPRÜSÜ

Değerli milletvekilleri, Elâzığ-Pertek yolu Türkiye'nin kuzey-güney istikametindeki en önemli kara yolu bağlantılarından biridir. Ancak Keban Baraj Gölü’nün faaliyete geçmesiyle beraber Pertek civarındaki Murat Nehri’nin üstünden geçen Cumhuriyet Dönemi köprülerinden Kemer Köprü sular altında kaldığı için şu an ulaşım kısıtlı saatlerde ve kısıtlı sayıda feribotla yapılmak durumunda kalmıştır; doğal olarak yoğun trafiği olan bu yolda feribot seferleri yetersiz kalmaktadır. Pertek Köprüsü’nün yapımıyla kuzey illerimizden gelen trafiğin güney illerimize olan bağlantısının yaklaşık 70-80 kilometre daha kısa olacağı, bakım hizmetleri, yakıt ve zaman açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu yüzden, köprüyle ilgili çalışmaların ivedilikle yapılması büyük önem arz etmektedir. Bu hususta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğüyle gerekli görüşmelerimizi gerçekleştirdik ancak maalesef, henüz bir ilerleme sağlanamadı. Depremlerin etkisiyle 11 şehirdeki imar faaliyetlerinin ortaya çıkardığı yüksek maliyetler de göz önünde bulundurularak bahse konu bu köprünün sadece devletimizin öz kaynaklarıyla değil, sonuca daha hızlı ulaşabilmek maksadıyla yap-işlet-devret yöntemiyle de yapılması düşünülebilir.

Milletvekili Işıkver TBMM'de Elazığ'ın En Kritik Sorununa Değindi!

ULUOVA VE KUZOVA PROJELERİ

Değerli milletvekilleri, üç tarafı sularla çevrili şehrimizde yaklaşık otuz yıldır suyla buluşamadığı için çoraklaşmış tarlalarımız vardır. Uluova ve Kuzova Projeleri yeniden açılacak olan sulama alanlarının oluşması adına elzemdir. Uluova’da 32, Kuzova’da 48 köyü sulayacak olan projelerin bir an evvel gerçekleştirilmesinin hem bölgede ve şehrimizde yaşayan insanımıza fayda sağlaması açısından hem de millî ekonomiye sağlayacağı katkı sebebiyle çok önemli olduğu düşüncesiyle, bahse konu sulama projelerinin tamamlanmasının önemini bir kez daha Gazi Meclisimizde dile getirmek istiyorum.

ŞEKER PANCARI ÜRETİCİLERİ

Bununla beraber, Elâzığ bölgesindeki Uluova, Kuzova, Kovancılar, Karakoçan ve Serince Sulama Projelerinin hayat bulmasıyla şeker pancarı üretiminin yaklaşık 8-10 katına çıkacağı ve çiftçilerimizin şeker pancarına olan talebinin artarak devam edeceği herkesin malumudur. Mevcut rekoltenin yaklaşık 10 katına çıkacak olmasından hareketle, 1925 yılında kurulan Elazığ Şeker Fabrikası’nın bugünkü kapasitesi ile yetersiz kalacağı gerçeği ile bir kere daha yüzleşmiş olacağız. Bu itibarla Şeker fabrikasının kapasitesinin biran önce artırılması noktasında da gerekli çalışmaların biran önce başlatılması bölgemiz ve şehrimiz adına çok büyük bir önem arz ettiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.

KENTSEL DÖNÜŞÜM SORUNU BİR KEZ DAHA MECLİS GÜNDEMİNDE

Değerli milletvekilleri, malumunuz olduğu üzere, 24 Ocak 2020 tarihinde Elâzığ merkezli meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem felaketi sonrasında AFAD verilerine göre Elâzığ ilimizde toplam 41 bin adet bağımsız bölümde hasar tespit edilmiştir. Devletimiz tarafından yapılan imar faaliyetleri sonucunda 21.700 hak sahibinin işlemleri tamamlanmış, 2.700 hak sahibinin işlemleri de bitmek üzeredir. Üzerine meydana gelen 6 Şubat tarihli Maraş merkezli depremlerde AFAD verilerine göre ilimizde ağır hasarlı bölüm sayısı 21.500’dür; bunların 12.500’ü konut hak sahibidir, 2.500 civarı imalatı devam eden ve tamamlanmış konut vardır, 10 bin civarı hak sahibimiz ihale ve imalat sürecini beklemektedir. Bu kadar büyük boyutları olan felaketler sonrasında sosyokültürel ve ekonomik olarak hayat da doğal olarak ciddi manada etkilenmiştir. Elâzığ ilimizde TOKİ kanalıyla şehrin il merkezi dışında yapılan 30 bin konut, güvenli barınma alanları oluşturulmuştur fakat bununla birlikte yüzyıllık yerleşim yerleri olan 16 mahallemizde henüz herhangi bir dönüşüm sağlanamamıştır. Bu 16 mahallemizin kat sınırlaması sebebiyle, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Yerinde Dönüşüm Projesi’ne rağmen dönüşemeyecek olması hemşehrilerimizi zor durumda bırakmaktadır. Yaklaşık 100 bin insanımızı olumsuz etkileyen bu durumun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu hususta gerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan gerekse Sayın Cumhurbaşkanımızdan yardım talep etmekteyiz.