Kadınlarda Sık Görülen 'İdrar Kaçırma'nın Tedavisi Mümkün

İdrar kaçırmanın sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyen bir sağlık problemi olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Süleyman Çakmakçı 'Çoğu kadın bu sorundan bahsetmekten çekinir ama özellikle sosyal hayatlarını fazlasıyla etkileyen bir durumdur' dedi.

Kadınlarda Sık Görülen 'İdrar Kaçırma'nın Tedavisi Mümkün

Elazığ Medikal Hospital Üroloji Uzmanı Op. Dr. Süleyman Çakmakçı: “ Hareket halindeyken, gülerken ya da hapşırırken idrar kaçırması olan hastalarda, gevşeyen kasların güçlenmesi adına öncelikle ilaç tedavisi ve egzersiz uygulanır, ilaçtan fayda görmeyen hasta grubuna ise askı ameliyatı ile idrar kanallarının altına, idrar torbasını yukarıya doğru eski şeklini alacak pozisyonda, anatomik bariyer oluşturacak bir ameliyat gerçekleşir ve idrar kaçırma sorununun önüne geçilir. 

Kadınlarda Sık Görülen 'İdrar Kaçırma'nın Tedavisi Mümkün


İDRAR KAÇIRMANIN EN ÇOK KARŞILAŞILAN NEDENLERİ 

Dr. Çakmakçı: “Çok sayıda normal doğum yapan veya çeşitli sebeplerle idrar torbası sarkması olan hastalarda sık görülür.  Pelvik taban kaslarının yani vücudun alt kısmında rahimi ve idrar torbasını tutan kas yumağının gevşemesi, idrar torbasının ve idrar kanalının aşağıya doğru sarkmasına dolayısıyla idrarı tutan kasların daha gevşek olması ve fonksiyonlarını yerine getirememesine sebep olur.” şeklinde ifade etti.

Kadınlarda Sık Görülen 'İdrar Kaçırma'nın Tedavisi Mümkün

“KİŞİNİN BAĞIRSAK PROBLEMİ YAŞAMASI DA İDRAR KAÇIRMAYA BİR NEDENDİR”

Çakmakçı: “Kadınların doğum yapmadan veya herhangi bir kadın hastalıkları ameliyatı olmadan da anatomik olarak bağ doku direncinin farklı olması- bünyesinin yatkınlığından dolayı bu sorunu yaşaması mümkün olmakta. Bu tarz durumlarda hasta gülünce, hapşırınca, öksürünce ya da hızlı yürümeye çalışınca idrarını tutamayıp kaçırabiliyor.  Kişinin bağırsak problemi yaşaması da idrar kaçırmaya bir nedendir. Kabızlık problemi varsa idrar torbasına dışardan baskı yapıyorsa bu da aynı şekilde idrar kaçırmaya sebep olacak durumlardan biridir. Dolayısıyla, idrar kaçırma şikayetiyle gelen hastanın kabızlık ve bağırsak düzeninin sorgulamak lazım.” ifadelerine yer verdi.

Kadınlarda Sık Görülen 'İdrar Kaçırma'nın Tedavisi Mümkün

Elazığ’da Medikal Hospital Üroloji Uzmanı Op. Dr. Süleyman Çakmakçı: 

“ Diğer en sık neden ise, kişinin idrar torbasının normalden daha fazla hassas olması, daha fazla çalışması ve idrar torbasının tam dolmadan düzensiz kasılmasından kaynaklanır. Normalde kişilerin yaklaşık 250 ml idrarla ilk sıkışmayı
 hissedecekken henüz 100 ml iken kasılmaya başlar ve idrarı dışarı atmaya çalışır.  Böyle durumlarda hasta şikayetleri detaylı olarak dinlenir. Problemin idrarın depolanması ile mi yoksa dışarı atılmasıyla mı ilgili olduğu net ortaya konur. Muayene sonrası gerekli görüntülemelerle idrar torbasının duvar kalınlığına bakılır.

Kadınlarda Sık Görülen 'İdrar Kaçırma'nın Tedavisi Mümkün

İdrarın akım hızı ve işeme sonrası mesanede kalan idrar miktarı ölçülür.  Enfeksiyon varlığı araştırılır. Yapılan değerlendirmede sadece fonksiyonel olarak idrar torbasının normalden fazla çalıştığı saptanırsa beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinden fayda görmeyen hastalar için mesane fonksiyonunu düzenleyen ,gereksiz kasılmaları azaltan ilaç tedavileri başlanır.