Hukuk Çözümsüz mü?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, EGM Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı tarafından organize suç örgütleri ile mücadele kapsamında düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdi.

Hukuk Çözümsüz mü?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Soylu, “Silindir” adı verilen ve 50 ilde 502 hakkında gözaltı kararı verildiğini operasyonlarda 400’ünün gözaltına alındığını duyurdu.

 İçişleri Bakanı Soylu, düzenlenen operasyonlarda 50 il arasında Elazığ’ın da olduğunu açıkladı. Bakan Soylu, "2022 yılında daha bir ayımız var 2 bin 703 gözaltı, 211 operasyon, 840 tutuklu var. Biz bunlara planlı ve eş zamanlı operasyonlar diyoruz." diyerek, bu örgütlere bedeli ne olursa olsun acımasız olunacağını ifade etti. 

 Yapılan resmi açıklamada suç örgütlerinin nasıl da durumdan vazife çıkardıklarını bunun çözüm adresinin de yine para karşılığı nasıl kendileri olarak gösterdiklerini bir okuyalım isterseniz:

Bakın nasıl çalışıyormuş bu çeteler:

Tefecilik faaliyetleri ile borçlandırdıkları ve silah zoru ile senet imzalattırdıkları kişilerin ikametlerine silahlı baskın düzenledikleri ve mağdur şahısları ailelerinin yanında darp ettikleri anları kayıt altına alarak bu görüntüleri zorla para tahsilat etmek maksatlı diğer mağdurlara izlettikleri ve ölümle tehdit ettikleri bu kişileri intihara sürüklemek.

 Uyuşturucu madde ticareti faaliyetleri esnasında Metamfetamin isimli uyuşturucu maddesinin kaybolmasından sorumlu tuttukları bir kadın şahsı zorla kaçırarak örgüt liderine ait çiftlik evinde darp ve tecavüz ettikleri, Örgüte ait işletmelerdeki malzemelerin kaybolduğu veya çalındığı iddiası ile iş yeri çalışanı mağdur kişileri sorumlu tutarak zorla para talep ettikleri, para vermeyi reddeden bu kişileri ormana götürerek hortum ile darp ettikleri ve elektrik vererek işkence yapmak.

Et ve benzeri ürünleri satan esnaflardan ürünlerinin bozuk olduğu iddiası ile sözde ceza kestiklerini belirterek silah zoru ile haraç istedikleri ve kendilerine karşı gelen bölge esnafını darp ettikleri ve silahlı saldırı düzenlemek.

Ruhsatsız işlettikleri pazaryerlerindeki usulsüzlüğünü tespit eden Belediye görevlilerinden zarara uğradıklarını öne sürerek ve sözde ceza kestiklerini belirterek tehdit yoluyla para istemek.

Rüşvet yolu ile kontrollerine aldıkları Kamu Kurumu yöneticileri aracılığı ile örgüt üyelerini bu kurumların ihale işlemlerinin yürütüldüğü kısımlara yerleştirdikleri ve bu kişiler sayesinde paravan şirketler ile girdikleri kamu ihalelerini kazandıkları ve esnafın veya vatandaşların bağışladıkları malzemeleri ihale usulü satışa çıkararak haksız kazanç elde etmek.

Haraç vermeyi reddeden eğlence mekânlarında hesap ödemeyerek kasıtlı olarak taşkınlık ve silahlı kavga çıkarttıkları, bu yöntemle müşteri kaybeden işletme sahiplerini iflasa sürükledikleri ve akabinde bu işyerlerinin işletmeciliğini veya sözde güvenliğini zorla alarak kendilerine yasadışı gelir elde etmek.

İş insanları arasındaki ticari faaliyetlerdeki anlaşmazlıklardan haberdar olmaları üzerine örgüt üyelerince bu kişilere silahlı eylemler düzenlenmek, akabinde kendilerine yönelik bu saldırıların ticari faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştiği algısına kapılan ve can korkusu yaşayan iş insanlarının bu durumundan faydalanarak sözde koruma hizmeti adı altında para almak.

 Otel işletmelerine sözde koruma sağlama maksadı ile zorla yerleştikleri, bu hizmet karşılığında işletme sahiplerine silah zoru ile yüksek meblağlarda senet imzalattırdıkları ve devam eden süreçte bu senetler karşılığı kendilerini tehdit yolu ile ortak ettikleri otel işletmelerinde uyuşturucu ticareti ve fuhuş yaptırarak yasadışı gelir elde etmek.

İş insanları arasındaki alacak verecek meselelerine müdahil olarak aldıkları kararlara uymayan borçlu kişilere yönelik silahlı saldırı ve tehdit eylemleri gerçekleştirdikleri, Örgütsel suç faaliyetlerinden uzaklaşarak normal hayata dönmek isteyen eski örgüt üyelerine ve ailelerine yönelik ikametlerinde iken veya araçları ile seyir halinde iken silahlı saldırı eylemleri düzenlemek.

İş insanları arasındaki anlaşmazlıkları sulh ile çözme bahanesi ile bu kişilere ulaştıkları ve devam eden süreçte bu iş insanlarını silah zoru ile yağmalayarak elde ettikleri yasadışı gelir ile örgüte silah temin etmek.

Bunlardan biri ya da birkaçı hiç de yabancı gelmemiştir sizlere de değil mi?

Suç örgütü ve şebekelerin bir zeka ürünü olarak ortaya koyduğu sistemin emniyet tarafından çökertilerek ele geçirilmesi elbette ki bir başarıdır ve tebrik edilmelidir.

Ancak ekonomik sorunlar nedeniyle  insanların  zor durumda kalması sonucu tefecilerin eline düşmesi ve bu  nedenle  bu şebekelerin yaygınlaşmasına neden olan kötü bir ekonomik sistem değil midir?

Yine bu tür örgütlerin tehdit ve şantajlarına boyun eğen kişilerin konuyu emniyete götürmemesinin altında tehdit ve korku olsa da  hukuk sistemine ve adalet mekanizmasına bir güvensizlik mi var?

Bazı insanlar artık hak ve hukukunu yasal zeminde arama yerine yer altı dünyasının argümanlarında arama ihtiyacı duyuyorsa bu biraz da mevcut ekonomik ve hukuk sistemin de sorunlar olduğunu göstermez mi? 

Emniyet güçlerini “silindir” operasyonu için tebrik ederken, bu sorunların yaşanmasına sebep olan  bazı sistemlerin de kendine pay çıkarması ve yenilenmesi gerekiyor. 

Her ne olursa olsun, bu tür tehdit ve şantajlara uğrayan ve maruz kalan insanlarımızın güvenlik güçlerine mutlaka durumu bildirmesi gerekiyor. Suç  ve çeteler ile mücadele de güvenlik güçlerimize kolaylıklar diliyoruz…