FAYTONLA ŞEHİR TURU ATMANIN TADINI ÇIKARIN

Gülşah ALTAŞ / Yaklaşık 40 yıl önce otomobillerin yerine ulaşım hizmeti görevini üstlenen faytonlar Elazığ'da hizmet vermeye başladı

FAYTONLA ŞEHİR TURU ATMANIN TADINI ÇIKARIN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gülşah ALTAŞ / Yaklaşık 40 yıl önce otomobillerin yerine ulaşım hizmeti görevini üstlenen faytonlar Elazığ’da hizmet vermeye başladı. Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı’nda işletmeci Hayrettin Çelik tarafından hizmete sunulan Fayton, kısa sürede ilgi odağı oldu.

Osmanlı’dan kalma bir gelenek olan ve Elazığ’da gezi amaçlı hizmete giren fayton, havaların ısınması ile birlikte yeniden ilgi görmeye başladı.

Sıcak havayı fırsat bilip Kültür Park’ta vakit geçirmeye giden vatandaşların ilk uğradığı yerlerden birisi fayton durağı olurken, faytonla yapılan turlar vatandaşlara büyük keyif yaşatıyor.

Kısa süreliğine de olsa faytonla tarihe yolculuk yapmak isteyen vatandaşlar cüzi bir miktar karşılığı bu hizmetten faydalanırken, bazı vatandaşlar da faytonu sadece fotoğraf çektirmek için kullanıyor.

Özellikle mezun olan ve yeni evlenen çiftler bu değerli anlarını nostaljik faytonun yanında çektikleri fotoğraflar ile ölümsüzleştirmek isterken, fayton işletmecisi Hayrettin Çelik, yeni çiftlerin artık fotoğraf çektirmek için faytonu tercih ettiğini söyledi.

Faytona olan ilginin her geçen gün arttığını da aktaran Çelik, ilerleyen zamanlarda fayton sayısını artıracaklarını belirtti.

 

BU BİR KÜLTÜR HİZMETİDİR

Geçen yıl nisan ayında atları ve faytonları getirttiklerini ancak gerekli prosedürlerin yeni tamamlandığını kaydeden Çelik, “1 haftadır turlarımıza başladık ve turlarımızın adını Faytur koyduk. 40 yıl önce bitmiş bir geleneği yeniden Elazığ’a kazandırmak istedik. BU bir kültür hizmetidir aynı zamanda. İnsanlardan aldığımız tepkiler çok güzel. Nal seslerini duyan ihtiyarlar bile dönüp keyifle bakıyorlar. Turlarımıza yeni başlamış olmamıza rağmen ilgi çok iyi ancak ilerleyen zamanlarda bunun daha da artacağını düşünüyorum” dedi.

 

ÖZEL ORGANİZASYONLARA DA KİRAYA VERİYORUZ

Çelik, fayton sürücüsü bulmakta zorlandıklarını ifade ederken, fayton ve 5 atla hizmet verdiklerini söyledi. Faytonların Kültür Park’taki turların yanı sıra özel organizasyonlara da kiralandığını belirten Çelik, “Sünnet, kına gecesi ve düğün gibi organizasyonlarda da faytonlar sıklıkla tercih ediliyor. Böyle bir kültür hizmetini halkımızın istifadesine sunduğumuz için mutluyuz” dedi.

 

 

 

ATLARA EN İYİ ŞEKİLDE BAKIYORUZ

Faytonculuğun ciddi bir giderinin olduğuna dikkat çeken Çelik şöyle konuştu: “Arabanız olduğunda bineceğiniz zaman yakıt koyarsınız ancak atlar bizim gibi canlılar ve günde 3 öğün yemek yiyorlar. Tek çeşitle de beslemiyoruz. Arpa, kuru dut, şeker, meyve kurusu gibi gıdalarla besliyoruz. Aylık veteriner kontrolleri var. Bu hayvanlara en iyi şekilde bakmalıyız ki bize hizmet etsin. Türkiye’nin muhtelif yerlerinde bakımsızlıktan ölen atların haber olduğunu görüyoruz. Ama biz atlara kendimizden çok daha iyi bakıyoruz.”

 

BU TURLAR İÇİN EN UYGUN YER HARPUT

Harput’ta da böyle bir projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını ancak şu an için lojistik sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: “Faytonların her gün Harput’a çıkıp gelmesi kolay değil. Orada sabit bir ahırımızın olması gerekiyor. Harput’ta belediye tarafından bir takım yapılandırma çalışmaları var. Bu çalışmalar sonrasında şartlar elverirse Harput’ta da fayton turları düşünüyoruz. Aslında bu işin en iyi yapılacağı yer Harput.”