'Evde Hayvan Beslemek Huzur Yaratıyor'

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Oğuz Akvaryum Petshop yetkilisi Özkan POLAT, yaklaşan 14 Şubat Sevgililer Günü ile birlikte renk renk beta balıklarının, jumbo kırık muhabbet kuşlarının, Singapur, Tayland yerli balıklarının  satışında önemli bir artış yaşandığını belirtti.

'Evde Hayvan Beslemek Huzur Yaratıyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Polat, “Beta balık türleri parlak ve göz alıcı renkleri ile dikkat çeker. Uzun yüzgeçleri ile pek çok akvaryum severin büyük beğenisini kazanmayı başaran bu canlılar, tül, taç, maça ve tarak kuyruk gibi farklı yüzgeç yapıları ile adlandırılır. Erkek beta balıkları diğer betalara oldukça saldırgan olmaları nedeni ile çoğu zaman bir akvaryumda yalnızca bir erkek beta balığını besleme yöntemine başvurulur. Etçil beslenen betalar, düzenli, çeşitli ve sağlıklı şekilde beslendikleri takdirde görkemli bir şekilde büyür ve akvaryumları cıvıl cıvıl hale getirir.’’ dedi.

Polat; ''Sahip oldukları labirent organları sayesinde beta balıkları bulundukları suların yüzeyine çıkarak havadan nefes alabilme özelliğine sahiptir. Bu da betaların filtresiz akvaryumlarda da yaşayabilmelerine imkan verir. Oldukça kolay bir şekilde bakılabilen beta balıklarının doğal yaşam alanları Tayland’dır. Bilimsel adı Betta Splendens olan bu balık türünün boyu ortalama 6-7 santimetreye kadar çıkabilir. PH değeri 6.0 ila 8.0 arasındaki sularda sağlıklı bir şekilde yaşayabilen beta balıklarının ideal su sıcaklığı ise 25 ila 27 santigrat derece olarak belirtilebilir. Bu balıkların yaşadığı alanlarda suyun sıcaklığının 22 santigrat derecenin altına düşmemesi oldukça önemlidir. Minimum 20 litrelik akvaryumlarda beslenmeleri tavsiye edilen beta balıklarının ortalama ömürleri 3 yıldır. Akvaryumun her alanında yüzebilen bu balıklar karma akvaryumlarda uyum sorunları gösterir.’’ diye konuştu.

Özkan Polat, “Diğer balık türleri ile kavga edebilen beta balıkları bu nedenle özellikle kuyruk yiyen, parlak renklere sahip olan ve uzun yüzgeçleri bulunan balıklar ile aynı akvaryumlarda beslenmemelidir. Buna göre beta balıklarını lepistes ya da tetrazon gibi balıklardan uzak tutmak gereklidir. Beta balığı yavruyken cinsiyet ayrımı mümkün değildir. Sadece ikinci ayını dolduran beta balıklarında cinsiyet ayrımı yapılabilir. Erkek beta balığı canlı renkleri ve narin vücutları ile fark edilirken, dişileri ise erkeklere nazaran daha sönük renklidir. Beta balığını beslemek için granül ya da pelet yem kullanılmalıdır. Yemleme esnasında ise 1-2 dakikada bitirebileceği ölçüde yem verilmesi gereklidir. Betaların ne kadar beslenmesi gerektiğine emin olamıyorsanız midelerinin gözleri büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz. Her defasında 2-3 tane yem vermek yeterli olacaktır. Pelet yemler hakkında dikkat edilmesi gereken bir husus, yemin suda şişmesidir. Bu nedenle balığa verilmeden önce ıslatılmalıdır. Eğer yemi önceden ıslatmazsanız balığınızın karnında şişecek ve sindirim sorunlarına neden olacaktır.’’ diye ifade etti.

Evde hayvan beslemenin insana huzur getirdiğini ifade eden Polat, “Huzuru yakalayan insan sağlığı, dolayısıyla mutluluğu da yakalar. 

Bir hayvana bakıyor olmak karşılıklı duygusal bir bağı sürdürebilmek insanı yeniler. Evde bir canlı olması insanı kendine bakmaya yönlendirir. Çünkü insan kendisine bakmıyor. Kendini umursamıyor. Bütün rahatsızlıklar için hayvan beslemek yararlı bir durum. Ne olursa olsun hayvan size pozitif bir duygu veriyor. İster kedi ya da köpek, ister balık ister papağan olsun.” dedi.