Dünya Otizm Farkındalık Günü, Doğum Günü Değildir

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde Mavi Kardelen Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü aynı zamanda Mavi Işık Otizm Derneği Başkanı Mehmet Emrem  ile konuştuk. Daha doğrusu Mehmet Emrem  konuştu, biz de dinledik.

Dünya Otizm Farkındalık Günü, Doğum Günü Değildir

Otizmde erken tanı ve eğitim süreci hakkında bilgiler veren Emrem, şu açıklamayı yaptı:

“Eğitimde asıl olan şey erken tanı ve sonrasında düzenli, istikrarlı ve süreklilik arz eden bir eğitim sürecinin içerisinde yer almaktır. Bunu yapmadığımız takdirde özellikle otizmli çocukların eğitiminde herhangi bir yere ulaşmak mümkün değildir.”

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

“Erken tanı konusunda yapılan çalışmaların, ülkemizde iyi bir seviyeye doğru gittiğini söyleyebilirim. Ancak yeterli değil. Çünkü üstüne basarak, gerekirse altını çizerek söylemeliyim ki;  erken tanı hayat kurtarır ve otizmli bireyler için bu durum birkaç kat daha önemlidir. Doğru ve erken tanılama yaparsak o özel bireyin hangi noktada ve hangi seviye eğitime ihtiyacı olduğunu anlar, tedaviye doğru bir şekilde başlamış oluruz. Otizmli bireyleri ancak bu sayede yaşıtlarıyla aynı seviyeye getirip topluma kazandırabiliriz.” 

Toplumsal farkındalık konusunda eksik ve hatalı olduğumuzu dile getiren Mehmet Emrem, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“TOPLUM OLARAK FARKINDALIK KONUSUNDA EKSİĞİMİZ VAR”

“Özellikle farkındalık günlerinden bahsetmek istiyorum. 21 Mart Down Sendromlular Günü, 16 Mayıs ve 3 Aralık Engelliler Haftası gibi özel günler ve haftalar var. Bu günler birer doğum günü veya bazı şeyleri hatırlama günü değildir. Belirli gün ve haftalarda yapılması gereken şey; geçen senelere oranla ne kadar ilerleme kaydettiğimizi, bu alanda ne durumda olduğumuzu görmek ve ona göre çalışmaya devam etmektir. Toplum olarak farkındalık konusunda çok eksiğiz. Özel bir çocuk açık alanda ya da bir AVM’ de normallerden farklı davrandığında ‘bunun burada ne işi var?’ şeklinde bir tepkiyle karşılaşmakta. Otizm zihinsel bir hastalık değildir. Otizm sinir sistemlerindeki bağların zayıflığından veya nitelikli bağların olmayışından kaynaklanan duyusal bir rahatsızlıktır. Bizler onları anlayamıyoruz.”

Dünya Otizm Farkındalık Günü, Doğum Günü Değildir

“TOPLUMUN DA DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

 “Toplum olarak özel bir birey gördüğümüzde ‘ah yazık, vah günah’ demek yerine ‘kaldırım ona göre dizayn edilmiş mi, ya da onun hayatını kolaylaştırmak için neler yapıldı, neden yapılmıyor?’ diye sormamız gerekir. Bizler ancak bu şekilde düşünmeyi ve davranmayı öğrenirsek farkındalık sahibi olabiliriz. Özel bireyler doğum günü formatında senede bir kere ya da belirli haftalarda değil, her gün ve her zaman aramızda. Bizler eğitimci olarak bireyi topluma kazandırmakla yükümlüyüz ancak toplumun da desteğine, farkındalık sahibi olmasına ve buna göre davranmasına ihtiyacımız var. Otizmli bireyler vardır, bizler farkındayız lütfen siz de farkına varın ve bu durumu normalleştirmemiz konusunda bizlere destek olun. Farkındalığı birlikte inşa edelim.” dedi.