Çarşı, İlgisizliğe Karşı…

1800'lü yıllarda kurulan ve Elazığ'ın en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşı'da bulunan 135 esnaf, doğalgaz olmadığı için tüplü ve elektrikli soba ya da mangalda ateş yakarak ısınıyor. Anlaşılmayan sebeplerle yıllardan beri Çarşıya verilemeyen doğalgaz yüzünden müşteri kaybı da yaşayan esnaflar, tükenmek üzere…

Çarşı, İlgisizliğe Karşı…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan Bay/ Elazığ’ın en önemli alışveriş merkezlerinden olan Kapalı Çarşı’da bulunan iş yerlerine doğalgaz verilmemesi hem esnafları hem de müşterileri olumsuz etkiliyor. Dondurucu soğuklarda tüp, elektrikli ısıtıcı ve mangal ateşinde ısınmaya çalışan kapalı çarşı esnafının yaşadığı doğalgaz problemini defalarca gündeme getiren Hakimiyet Gazetesi, geçen zaman içinde bu konuda herhangi bir gelişme olmadığını bizzat yerinde bir kez daha gördü.
1800’lü yıllarda kurulan ve Elazığ’ın en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşı’nın böyle bir sorun yaşaması daha önce kamuoyu tarafından da gündeme getirilmiş ancak bir çözüm bulunamamıştı.

MANTIKLI BİR GEREKÇE YOK
Elazığ’ın bütün mahallelerinde doğalgazın olmasına rağmen şehir merkezinden bulunan Kapalı Çarşı’da henüz doğalgazın kullanılmaması sadece Elazığlıları değil, ilimize gelen yerli ve yabancı turistlerin de dikkatini çekiyor. Doğalgaz firmasının daha önce Kapalı Çarşı esnaflarına yaptığı açıklamada, çarşının ahşap olmasından dolayı doğalgazın verilemediği ifade etmiş  ve alternatif bir çözüm önerisinde de bulunulmamıştı.

BENZER YAPILARA DOĞALGAZ VERİLİYOR
Doğalgaz yetkililerinin ahşap olduğu gerekçesi ile doğalgaz hattı çekmedikleri kapalı çarşı ile aynı yapıda ve özellikte olan farklı şehirlerdeki binalara doğalgaz verilirken ilimiz Kapalı Çarşı’dan bunun esirgenmesine bir anlam verilemedi.
İstanbul, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Erzurum illerinde benzer yapı özelliklerine sahip tarihi çarşılara verilen doğalgazın, Elazığ Kapalı Çarşı’ya verilmemesi doğalgaz şirketlerinin farklı farklı uygulamalarının olduğunu da ortaya koyuyor.

ESNAFLAR DONUYOR
Elazığ’da böyle bir sorunun çözülememesi nedeniyle  esnafların eski yöntemlerle ısınmaya çalışması, bütün Elazığlıları üzdüğü gibi Kapalı Çarşı’nın tarihine ve şöhretine de gölge düşürüyor.

 İlçelerimiz ve birçok beldelerimiz doğalgaz ile buluşturulurken ilimizin en merkezi yerinde ve marka değeri olan bir alışveriş merkezinde bulunan Kapalı Çarşı esnafının ne zaman doğalgaz ile buluşacağı ise merak konusu oldu. Konu ile ilgili olarak Hakimiyet Gazetesi, Kapalı Çarşı’da özellikle kış aylarında esnafların yaşadığı zorlukları mercek altına aldı ve Dernek Başkanından yaşanan gelişmeler hakkında bilgi aldı.

“BAHANE ÜRETİYORLAR”
Yaklaşık 5 yıl önce Aksa’ya Kapalı Çarşıya  doğalgaz verilmesi için  müracaat ettiklerini ifade eden Kapalı Çarşı Derneği Başkanı Hasbi Yargıç Demir, şunları söyledi:“Aksa, bizlerin bu talebine değişik bahaneler ürettiler. ‘Ahşaptır diye doğalgaz veremiyoruz’ dediler. Uzmanlar ile görüştüğümüzde ise çarşının üstünün ahşap olmasının doğalgazın verilmesine engel olmadığı ifade etti.  Sonra ‘vana eksik, kota düşük, boru eksik’ dediler. Sonra ‘çarşıya kutu koyacağız, o zamanın parası ile 100 bin lira tutuyor’ ifadelerinden bulundular” dedi.

KADAYIFÇILIK MESLEĞİMİZ BİTMEK ÜZERE
Doğalgaz olmadığı için esnafların tüp ile işlerini gördüğünü ifade eden Demir, “Bizim çarşımız kadayıfçılar çarşısı. Kadayıf Elazığ’ın kültürüdür. Bu kültürü yaşatabilmemiz için doğalgaza ihtiyaç var. Tüp zamları yüzünden nerdeyse bitme noktasına geldi. Sakarya Caddesi dediğimiz yan sokaktan doğalgaz geçiyor bizde yok. Bu cadde ile uzaklığımız 5 metredir.” dedi.

135 DÜKKÂN TÜPLÜ SOBA İLE ISINIYOR
135 tane esnafın mağdur olduğunu ifade eden Demir, “Çarşımız da yaklaşık 135 tane dükkân var. Bu dükkânlar tüplü sobalar ya da elektrikli sobalar ile ısınıyor. Çay ocakları ve lokantalarımız tüp kullanıyor. Her yer de doğalgaz var çarşımız da neden yok? Doğalgaz millete gazı açıyor da bizlere neden kapalı, anlamış değiliz. Yeniden şebeke düzenlenmesi gerekiyor dediler, tamam dedik gelin  yapın masraf neyse bizler verelim dedik. Ona da bir cevap alamadık.” dedi.

MÜŞTERİLER GELMİYOR
Şehrin en önemli ve hareketli alışveriş merkezlerinden olan kapalı Çarşı’nın dört bir tarafında doğalgaz olmasına rağmen sudan sebep ve bahanelerle çarşı içinde doğalgaz bulunmadığına dikkate çeken Kapalı Çarşı Derneği Başkanı Hasbi Yargıç Demir, esnafların tüp ya da elektrikle ısındıklarını belirterek şunları söyledi:“Yeni zamlarla bir tüpün fiyatı yaklaşık 500 lira oldu. Elektrik fiyatlarının da ne kadar arttığını biliyorsunuz. Bu gerçeklerden dolayı esnafımız da zaten alışverişlerin durma noktasına geldiği bir ortamda tüp ve elektrik yakmakta maddi olarak zorlanıyor.  Isınmayan dükkâna müşteriler de gelmiyor.”

SİYASİLERİMİZE SORUNUMUZU İLETTİK
Kapalı Çarşı’da yaşadıkları doğalgaz sorununu milletvekillerine de ilettiklerini ifade eden Başkan Demir, “Onlar da Aksa ile görüşüyor ama bir sonuç alınamıyor. 10 tane dilekçe verdik. Ne yaptıysak bir netice alamadık. Esnaflarımıza da yazık. Masrafı biz karşılayalım diyoruz, yine de olmuyor.” dedi.

VALİMİZİN SORUNU ÇÖZECEĞİNE İNANIYORUZ
İlimiz ve halkımızın sorunlarıyla yakından ilgilenip çözümler bulan Vali  Ömer Toraman’ın Kapalıçarşı’da yaşanan doğalgaz problemini çözeceğine inandıklarını ifade eden Demir, “Sayın valimizin bu konuyu çözmesini istiyoruz. Bizlerin yaşadığı sorunları yerinde görmesi için kendisini Kapalı Çarşımıza davet ediyoruz ve yaşadığımız zorluğu bizzat görmesini istiyoruz. Pandemi döneminde çok zorlandık bir de doğalgazın olmamasından kaynaklı maddi kaybımız esnafımızı bitirme noktasına getirdi. Çoğu esnafımız iş yapamıyor. Valimizin bu tür konular da hassas olduğunu biliyoruz. Müşteriler artık gelmemeye başladı. Çünkü dükkân soğuk, çarşımız soğuk olunca müşteri gelmiyor ve dükkâna  girmiyor. Böyle tarihi bir yerin, küçük bir sorun yüzünden zor durumda kalmasını anlayamıyoruz ve yetkililerimizden acilen çözüm bulmalarını talep ediyoruz.”

Çarşı, İlgisizliğe Karşı…
Çarşı, İlgisizliğe Karşı…
Çarşı, İlgisizliğe Karşı…
Çarşı, İlgisizliğe Karşı…
Çarşı, İlgisizliğe Karşı…