Av. Ersöz: Sadece Hasar Tespit Raporları Aleyhine İdari Yargıya Gidilmesi Mümkün Değildir

Elazığ Valisi Dr. Toraman yaptığı açıklamada, hasar tespit listelerinin tamamlandığını ve askıya çıktığını belirterek, 'kesin hasar tespit listeleri askıya çıktığı için valilik tarafından Çevre Şehircilik veya AFAD tarafından yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır vatandaşlarımızın varsa böyle bir düşünceleri artık yargıya gitmeleri gerekmekte. Ayrıca bu yargı yolunda da sürenin 60 gün olduğunun altını çizmek isterim. Yani 28 Mayıstan itibaren 60 günlük süre başlıyor bu 60 günlük sürede dava açmazlarsa bu hakları da düşmüş olur.' dedi.

Av. Ersöz: Sadece Hasar Tespit Raporları Aleyhine İdari Yargıya Gidilmesi Mümkün Değildir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Av.Talip Ersöz ise itiraz konuları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.Ersöz yaptığı açıklamada,“ 7269 Sayılı Kanun 13. maddesi uyarınca sadece hasar tespit raporları aleyhine idari yargıya gidilmesi mümkün değildir. Ancak tahliye, yıkım, hak sahipliği, hak sahibi olamama yönünde verilen kararlar ve bu kararların dayanağı olan çevre şehircilik il müdürlüklerinin “az hasar, orta hasar, ağır hasar” şeklindeki tespitler birlikte dava konusu edilebilir. Anılan hükme göre, hasar tespit işlemine karşı doğrudan dava açılması mümkün olmadığı gibi, bu işleme karşı yapılan başvuru sonucu tesis edilen işlemin de nitelik itibariyle bu hukuki durumu değiştireceğini düşünmek olanaksızdır.Diğer taraftan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca davanın esastan incelenebilmesi için, dava konusu işlemin kesin ve yürütülebilir nitelikte bulunması, yani varolan hukuk düzeninde etki yaratması, hukuki sonuçların ortaya çıkarılması yönündeki iradenin açıklanmış olması ve başka bir makam ve mercinin onayına ihtiyaç göstermeksizin hukuk düzeninde değişiklikler meydana getirmesi gerekmektedir. Danıştay On birinci Dairesi, 12.05.2005 gün, 2004//5324 E. ve 2005/5421 K. sayılı kararı ile; "7269 sayılı Kanunun 4864 sayılı Kanunla değişik 13.maddesi hükmü karşısında, kesin ve yürütülebilir nitelikte bulunmayan hasar tespit işlemine karşı açılan davanın incelenmeksizin reddi gerekirken, işin esasının incelenerek dava konusu işlemin iptali yolunda verilen idare mahkemesi kararında usul ve yasa hükümlerine uyarlık görülmemiştir." yönünde karar vermiştir. 

Yukarıda andığımız nedenler karşısında vatandaşlarımızın, itiraz hasar tespit kararlarına karşı dava açabilmesi için hak sahipliği listesinin asılmasını beklemeleri ve hak sahipliği kararı ile birlikte hasar tespitlerine karşı dava açmaları gerekiyor. 60 günlük dava açma süresi de 28 Mayıs itibariyle değil hak sahipliği listelerinin askıya çıkacağı tarih itibariyle başlayacaktır.”dedi.