İÇLİK SEZONU BAŞLADI

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Elazığ'da havaların soğuması ile birlikte korunma çabası içine giren vatandaşların bazıları, çareyi elbiselerin altından giydikleri içlikte arıyor.

İÇLİK SEZONU BAŞLADI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kat kat elbiseler giyiyor, yünlü içlikler tercih ediyoruz. Kapalı ve sıcak bir ortamda alabildiğine terliyor sonra da bir anda soğuğa çıkarak çarpılıyoruz.

Bu durumun önüne geçmek için yapılan araştırmalar neticesinde, termal ürünlerin ön plana çıktığını görüyoruz. Vücudun ısısını muhafaza edebilen, sıcak ve soğuk hava geçişleri arasında uyum sağlayabilen termal ürünler, kış soğuklarına karşı en ideal korumayı sağlıyor. Elbiselerin altından giyilen içliklere ilginin artması esnafı da memnun ediyor.

Konu hakkında detaylı bilgi veren ALESTA mağazası müdürü Sermin GÜN, “Son dönemlerde termal içliğe daha fazla yoğunlaşma var. Hem daha spor duruyor, hem de potluk oluşturmuyor. Bir de termal içlikler vücut ısısını koruduğu için özellikle gençler bunu tercih ediyor. Yün içlikler ise sağlık açısından çok iyidir. Doktorlar da bunu ‘bronşit atleti’ diye tavsiye eder. Yüzde 75-80 yün oranı vardır.

 

Havalar soğuyunca içliklere olan talep arttı. Ürünlerin kalitelerinin markalara göre değiştiğini belirten GÜN, vatandaşların içlikle soğuktan korunabileceği düşüncesinin doğru olduğunu da belirtti.                   

 

 ISITAN AMA TERLETMEYEN MUCİZE,

 

Soğuk havaya karşı vücut ısınızı koruyan bir kalkan diyebiliriz.

- Termal içlikler günümüzün mucize ürünlerinden. Çok kapsamlı Ar-Ge çalışmaları sonucunda üretilen termal ürünler vücudun ısı dengesini korumaya yardım ediyor.

- 15 yıl öncesine baktığımız zaman, termal iç çamaşırı demek kalın yünden yapılmış ve deriyi rahatsız eden sarımtırak renkte iç giyim ürünleri demekti. Ortaya çıkışı ise 17.yüzyıla dayanır. Tek parça uzun içlikler zamanla iki parçaya dönüştü. Temel olarak uzun kollu ve uzun paçalı, yün ağırlıklı kumaşlar kullanarak üretilen bu ürünler soğuğa karşı vücudu sıcak tutma amaçlı kullanılıyordu. Fakat maalesef yüzde yüz doğal ürünler nemi emerek vücuda ıslak olarak temas etmeye devam edip kaç kat giyilirse giyilsin kişinin üşümesine yol açıyordu. Bu yüzden terin vücuttan uzaklaştırılıp çabuk kuruması için sentetik katkılı doğal kumaşlar vücut ısısını dengeleme görevini daha iyi başardığı görüldü. Koton çok emici bir ham madde olduğundan soğukta nemi içinde tutarak kişinin üşümesine sebep oluyor, bu nedenle

termal iç giyimde yüzde 100 koton kullanımı tavsiye edilmemektedir. Avrupalı üreticiler terin vücuttan atılmasını kolaylaştırmak amacıyla yoğun olarak polyesteri ham madde

olarak seçmektedirler.

 

- Spor çeşitlerinin arttığı ve tekstil teknolojisinin son derece geliştiği günümüzde, artık vücut hareketlerini kısıtlamayacak, hatta hareket kolaylığı sağlayacak sportif termal iç

çamaşırlarımız  büyük ilgi görmekte.. Yeni nesil teknolojik termal iç giyim, nemi daha çabuk vücuttan uzaklaştırması, ıslansa bile vücut ısısını korumaya devam etmesi ve ter kokusunu engellemesi nedeni ile gittikçe tercih edilir ürün kapsamına girmektedir. 

 

- Hafif etkili, orta etkili ve yoğun etkili olarak çeşitlenen termal iç çamaşırlarından ihtiyaca en uygununu bulmak için yapılan sporun yoğunluğu, süresi ve bölgenin hava

durumu göz önünde bulundurulmalıdır.

 

- Pamuklu ürünler vücut ısısını yüzde 100'e yakını dışarıya verirken, termal giysiler özel teknolojileri sayesinde ısının yüzde 80'ini vücutta tutar. Bu da vücudun soğuk havalarda üşümemesine neden olur. Termal giysiler bunu yaparken bir yandan da teri tutmama özelliğini yerine getirir, teri dışarı atar ve hızlı kurur. Dolayısıyla aktif spor yaparken oluşan ter vücutta kalmaz, bir üst katmana aktarılır. Pamuklu giysilerde bunun aksine ter ıslaklık olarak vücuda geri döner.

 

Termal giysiler, vücudu ikinci bir deri gibi sarar, nefes alır, çok hafif ve elastiktir.

 

- Rahat, yumuşak ve ten ile uyumludur.

- Optimal nem transferi sağlar ve bakteri oluşumunu engeller.

- Vücudu terden korur, kuru kalmasını sağlar, kokuyu azaltır.

- Isı kontrolü sağlar aşırı sıcak ve soğuk stoklanmasını önler.

- Maksimum hareket özgürlüğü sağlar. Bazı  ürünlerde vücut için gerekli yerleri özel polar destekler ile kuvvetlendirilmiştir. Dış katman giysilerin teri daha rahat dışarı atmasına yardımcı olur.

 

Termal giysiler ; termal, atlet yarım ve uzun kollu tişörtler, termal kısa ve uzun içlikler ( taytlar) dan oluşur. Termal içlikler alt ve üst takım olarak satıldığı gibi ayrı ayrı da satılabilmektedir. Özellikle sportif aktivitelerde ve günlük kullanımlarda nefes alabilen bambu, modal, polyester, polyamid ve özel üretilmiş teknik  ipliklerden yapılmış

thermal iç giyim ve çorapları tercih edilmelidir. Bu tip ürünler hareket kabiliyetini arttırır.

 

PAMUK BU ÜRÜN GRUBUNA UYGUN DEĞİLDİR,

 

Pamuk, termal giyim için uygun değildir, çünkü teri iletmez, aksine teri emer.

Dolayısıyla bu tür iç giyim malzemesi teri dışarı doğru iletemediği için vücut ıslak kalır.

Giysiler arasındaki bu nem alışverişinde en önemli malzeme iç giyimdir. Dolayısıyla iç giyim mutlaka THERMAL ürünlerden oluşmalı ve çabuk kurumalıdır.

Futbolcuların polyester formaları buna en güzel örnektir. Hızlı ter transferi için ürünün sık gözenekli dokunmuş olması gerekir. "Naylon ve polyester hava geçirmez ve terletir"

kesinlikle yanlış kullanımdır. Naylon ve polyester türevli iplikler rejenere selülozik elyaflı ürünlerdir ve pamuğa göre daha sık gözeneklidir. Bu nedenle gözenekler arasında su buharı birikmez.

Doğa sporları arasında yer alan dağcılık, trekking, kayak, yelken, kürek, bisiklet, motosiklet vs. gibi branşlar yanı sıra fitness, basketbol, voleybol gibi salon sporlarında da tercih edildiğini görüyoruz.

Yine de bizim asıl derdimiz normal vatandaş olarak soğuktan korunmak diyorsanız, günlük temponuza uygun olarak termal içlikleri tercih edebilir ve elbisenizin altına giyebilirsiniz. Pamuklu ürünler vücut ısısının yüzde 100’e yakınını dışarıya verirken termal giysiler özel teknolojileri sayesinde ısının yüzde 80’ini vücutta tutuyor.

Terleme durumunun en çok görüldüğü sportif müsabakalar esnasında giyilen termal içlik sayesinde, oluşan ter, termal kumaşın bir üst katmanına aktarılıyor. Nefes alan kumaş sayesinde hem terden dolayı rahatsız olmamış hem de vücudunuzun ısısını dengelemiş olursunuz.

Vücudumuz hareket ettikçe terler, tenin kuru kalabilmesi önemlidir.Aksi taktirde vücudun üşümesine ,kasların kasılmasına ve hastalanmamıza neden olur.

Üşümemek için vücut ısısı sabit kalmalıdır, bunun için de tenimiz kuru olmalıdır. Tenin kuru kalabilmesi için iç giyimin emici değil, teri hızla ara giyime iletme özelliğinde olması gerekir. Ara giyim de bu nemi hızla dış giyime iletebilmelidir. Dış giyim de (mont-kaban) yansıtıcı olmalı ve nemi hızla dışarı atabilmelidir Tene değen giysi iç giyimdir. Ara giyimde kazaklar, s-shirtler, dış giyimde de mont ve kabanlar yer alır.

Termal Giysilerin Özellikleri

Termal giysiler, vücudu ikinci bir deri gibi sarar. Nefes alır. Çok hafif ve elastiktir.

Rahat ve yumuşaktır. Ten ile uyumludur. Optimal nem transferi sağlar ve bakteri oluşumunu engeller. Vücudu terden korur, kuru kalmasını sağlar, kokuyu azaltır

Isı kontrolu sağlar, aşırı sıcak ve soğuk stoklanmasını önler. Maksimum hareket özgürlüğü sağlar. Vücut için gerekli yerleri özel üretimle kuvvetlendirilmiştir.

Gore-tex ve benzeri dış katman giysilerinin teri daha rahat dışarı atmasına yardımcı olur.

Termal Atlet Hastalığı Önler mi ?

Termal ürünlerin en önemli özelliği vücutta teri tutmamasıdır. Pamuklu ürün gibi teri emmezler, bu nedenle vücudunuzda terin yarattığı ıslaklığın yol açtığı bir çok hastalığın oluşmasını engelleyebiliriz. Özellikle çok terleyen çocuklar ve yetişkinler için sağlıklı bir üründür. Şu deneyi yapın: Termal ürün ve pamuklu ürünü suya sokup çıkarın, sonra da sıkın. Termal ürünün hızla kuruduğunu, pamuklu ürününse uzun süre ıslak kaldığını gözlemleyebilirsiniz…

Hep sıcak, hep mutlu, en önemlisi de sağlıklı olmanız dileğiyle.. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.